Bilgi Bankası

LAHANA BAKTERİYEL YAPRAK LEKESİ

(Pseudomonas syringae pv. maculicola)

Tanımı ve Yaşayışı

Hastalığı oluşturan iki etmen vardır. Alternaria brassicae ve Alternaria brassicicola ’dir. Bu hastalık, Alternaria yaprak lekesi, kara küf, yaprak gri küfü, lahana kara lekesi gibi isimlerle de anılmaktadır. Bütün dünyada Cruciferae familyasına mensup bitkilerin birçoğunda şiddetli enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Hastalık etmeni bitkinin bütün kısımlarında kendini gösterebilmekle birlikte özellikle fide döneminde fidelerin toprak yüzeyine devrilmesi, gelişme döneminde ise alt yapraklarda ve lahana başında lekeler şeklinde meydana çıkar. Bu hastalık etmenleri Cruciferae bitkileri için tohum kökenlidir. Etmen tohum içerisinde misel ya da spor olarak bulunmaktadır. Lahana, Brüksel lahanası ve karnabaharda fide döneminde şiddetli enfeksiyonlara sebep olur. Hastalık etmeni bitki artıkları, enfekteli tohum ve konukçusu olan yabancı otlar üzerinde varlıklarını devam ettirirler. Kültür ortamlarında hastalık etmenlerinin spor üretimi için en ideal sıcaklık 24° ile 28 °C’dir. Sıcaklık 16 °C altına düştüğünde ise spor üretimi önemli ölçüde azaltmaktadır. Spor üretimi en fazla gece ve kapalı havalarda meydana gelir. Sporlar gün boyunca nispi nemin azaldığı zamanlarda en fazla serbest kalırlar. Sporlar rüzgar, böcek, çalışma aletleri ve diğer mekanik yollar ile serbest kalırlar ve bunlar rüzgar yardımıyla yeni enfeksiyon yerlerine taşınırlar. Duyarlı bitkilere yerleşen sporlar, uygun nem, çiğ ve yağmur suyu buluncaya kadar yaparak üzerinde kalırlar ve uygun koşulları bulduklarında çimlenir ve enfeksiyonlarını gerçekleştirirler. Etmen kışı hastalıklı bitki artıkları üzerinde toprakta ve enfekteli tohumlarda geçirir. Toprakta bir yıl süreyle canlılığını koruyabilir. Primer enfeksiyonlar bulaşık toprak ve tohumlarla olmaktadır. Sekonder enfeksiyonlar ise, çeşitli nedenlerle açılan yaralardan ve stomalardan bakterinin girmesiyle gerçekleşmektedir.

Zarar Şekli ve Belirtileri

  • Hastalık, yeşil yaprakların hem damarları hem de parankiması üzerinde 1–3 mm çapında, çok sayıda kahverengimsi lekeler oluşturur.
  • Bu lekeler, önceleri tek tek, zamanla birleşerek yaprak yüzeyinde geniş enfekteli alanlar oluşturur.
  • Ağır enfekteli yapraklar sarararak 3–5 hafta içinde dökülür. İklim koşulları hastalık için uygun şartlar devam ederse, etmen karnabahar başlarına da geçerek çürümelere neden olur.
  • Bu durumda zarar oldukça önemlidir.

Konukçuları

  • Etmen karnabahar dışında, lahanada da hastalık oluşturmaktadır.

Mücadele Yöntemleri

Kimyasal Olmayan Mücadele

  • Hastalık tohumla taşındığından, hastalığın görüldüğü üretim alanlarından tohum alınmamalı, hastalıktan ari sertifikalı tohum ve fideler kullanılmalıdır.
  • Bulaşık alanlarda bir yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır.
  • Fidelik toprağı dezenfekte edilmeli veya değiştirilmelidir.


İlaç Önerileri