Zirai İlaç İncele

Kumulus® DF

Etiket Bilgisi
Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Seçenekleri



Marka: BASF

Ruhsat:

Bağ

Elma

Şeftali

Gül

Begonya

Nohut

Soğan

Fasulye

Hıyar

Kabak


Etken Madde:
Kükürt 


Zararlı Organizma:
Külleme  Bağ Yaprak Uyuzu  Elma Küllemesi  Nohut Antraknozu  Soğan Mildiyösü  Fasulye Pası  Kabakgillerde Külleme  Meyve Ağacı Akarları 


Aktif Madde:80 % Mikronize kükürt
Formülasyon:DF (Suda dağılabilir granül)
Grup:M2 Fungisit (Mantar İlacı), Akarisit (Kırmızıörümcek İlacı)
Bitki Adı Zararlı Organizma Adı     Kullanım Dozu
Bağ Külleme (Erysiphe necator) 400 g/100 L su
Bağ Bağ yaprak uyuzu (Eriophyes vitis) 490 g/100 L su
Elma Elma küllemesi (Podosphaera leucotricha) 400 g/100 L su
Şeftali Külleme (Sphaerotheca pannosa var. persicae) 400 g/100 L su
Gül Külleme (Sphaerotheca pannosa var. rosae) 400 g/100 L su
Begonya Külleme (Microsphaera begoniae) 300-350 g/ 100 L su
Nohut Nohut antraknozu (Ascochyta rabiei) 300 g/100 L su
Soğan Soğan mildiyösü (Peronospora destructor) 300 g/100 L su
Fasulye Fasulye pası (Uromyces appendiculatus) 300 g/100 L su
Hıyar(Tarla) Kabakgillerde külleme (Erysiphe cichoracearum; Sphaerotheca fuliginea) 400 g/100 L su
Kabak(Tarla) Kabakgillerde külleme (Erysiphe cichoracearum; Sphaerotheca fuliginea) 400 g/100 L su
Meyve Meyve ağacı akarları (Tetranychus viennensis, T. urticae, Panonychus ulmi) 400 g/100 L su

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar suyla iyice karıştırılır. İlaçlama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken ilaçlı su depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan bitki koruma ürünü aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde ilaçlama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

İlaçlama Makinesinin Temizliği

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ

 Bağ Külleme:

1. uygulama: Çiçekten önce sürgünler 25-30 cm olduğu dönemde

2. uygulama: Çiçeklenme öncesi çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde,

3. uygulama: Çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların küçük saçma tanesi iriliğinde olduğu dönemde,

4. ve diğer uygulamalar: Üçüncü uygulamadan sonra tanelerin ben düşme dönemine kadar 10-14 gün aralıklarla devam edilir.

Bağ Yaprak Uyuzu: Bağ küllemesi`ne karşı kullanılan ilaç bu zararlıyı da kontrol altına aldığından, bağ yaprak uyuzu`na karşı özel bir ilaçlama gerekmez.

Elma Küllemesi:

1. uygulama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde,

2. uygulama: Çiçek taç yapraklarının %60-70`i dökülünce,

3. ve diğer uygulamalar: Hastalık için uygun koşullar devam ettiği sürece 12-14 gün aralıkla uygulamalara devam edilir.

Şeftali Küllemesi:

1. uygulama: Önceki yıllardaki hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa belirtiler görülür görülmez uygulamaya başlanmalıdır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise budamadan sonra yapılacak kontrollerde, ağaçlardaki hastalıklı sürgün oranı %3` ü buluyorsa belirtiler görülmeden önce (yani önceki yıllarda hastalığın görüldüğü tarihten en az 5- 8 gün önce veya sürgünler 20 cm olunca) ilk uygulama yapılmalıdır.

2. ve diğer uygulamalar bitkinin gelişmesi ve uygulanan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak 14 gün aralıklarla yapılır.

Gül Küllemesi: Yaprak ve tomurcuk oluşumu başladığında ilk ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama sabah serinliğinde, rüzgarsız ve yağışsız havalarda yapılmalı ve bitkinin tüm yüzeyi ilaçlanmalıdır. Kullanılan ilacın etki süresi ve hastalığın seyrine göre  ilaçlamalar tekrarlanır.

Begonya Küllemesi: Yapraklar üzerinde ilk belirtiler görülünce başlanır, birer ara ile ilaçlamalar tekrarlanır.

Nohut Antraknozu: İlaçlamaya günlük ortalama sıcaklığın 10C ve orantılı nemin en az %80 olması durumunda başlanması gerekirse de, pratik olarak yörede hastalığın ilk belirtilerinin görülmesi ile başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilir. Uygulamanın yapıldığı gün şiddetli yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır.

Soğan Mildiyösü: Günlük ortalama sıcaklığın 16C`ye ulaşması ve orantılı nemin %80`i bulması ile mücadeleye başlanması gerekirse de çevrede ilk hastalık belirtilerinin saptanması ile ilaçlamalara başlanabilir.

Fasulye Pası: Çevredeki fasulye bitkilerinin yapraklarında pas püstüllerinin görülmesinden itibaren ilaçlamaya başlanmalı ve hastalığın şiddeti iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilmelidir. Kuru fasulyede kapsüllerin olgunlaşma döneminde hastalık görüldüğünde ekonomik ürün kayıplarına neden olmadığından ilaçlamaya gerek yoktur. Hıyar ve Kabakta Kabakgillerde Külleme: İlk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak ilaçlamaya devam edilmelidir. Günlük sıcaklık ortalamasının 27C`nin üstünde ve orantılı nemin de 9650`nin altında olduğu zamanlarda ilaçlamaya ara verilmelidir.

Meyve Ağacı Akarları: Akdiken akarı, İkinoktalı kırmızı örümcek ve Avrupa kırmızı örümceği sayısının yaprak başına 8-10 adet bireyi geçmesi durumunda ilaçlama yapmak gerekir.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ

Kumulus DF adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup M2 olarak sınıflandırılmış bir fungisit ve akarisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için Kumulus DF`nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup M2 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU

Yazlık ve kışlık yağlarla karıştırılmaz. Karışım yapılacaksa, karışımların bir ön karışım yapılarak denenmesinde yarar vardır.