Zirai İlaç İncele

Ampligo 150 ZC

Ürün Broşürleri
Etiket Bilgisi
Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Seçenekleri



Marka: Syngenta

Ruhsat:

Pamuk

Yer Fıstığı

Patates

Mısır

Mercimek

Kiraz

Antep Fıstığı

Fındık

Domates

Şeker Pancarı


Etken Madde:
Chlorantraniliprole  Cyhalothrin 


Zararlı Organizma:
Yeşilkurt  Patates Böceği  Patates Güvesi  Mısır Kurdu  Mısır Koçan Kurdu  Mercimek Hortumlu Böceği  Kiraz Dip Kurdu  Antep Fıstığı Dip Kurdu  Antep Fıstığı Dal Güvesi  Antep Fıstığı Göz Kurdu  Fındık Kurdu  Fındık Dalkıran  Kahverengi Kokarca  Çizgili Yaprak Kurdu 


Aktif Madde:100 g / L Chlorantraniliprole + 50 g / L Lambda-Cyhalothrin
Formülasyon:Mikrokapsül Süspansiyon Konsantre (ZC)
Grup:28/3A İnsektisit ( Böcek ilacı )
Bitki Adı   Zararlı Organizma Adı   Uygulama Dozu   Son  Uygulama   ile hasat arasındaki süre
Pamuk Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 30 ml / da (Larva) 14 gün
Yer Fıstığı Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 30 ml / da (Larva) 14 gün
Patates Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata) 10 ml / da (Larva) 14 gün
Patates Patates güvesi (Phthorimea operculella) 30 ml / da (Larva) 14 gün
Mısır Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis) 25 ml / da (Larva) İlk yumurta tespit edildiğinde ilaçlamaya başlanır. 15 gün ara ile iki uygulama 7 gün
Mısır Mısır koçankurdu (Sesamia spp.) 25 ml / da (Larva) İlk yumurta tespit edildiğinde ilaçlamaya başlanır. 15 gün ara ile iki uygulama 7 gün
Mercimek Mercimek hortumlu böceği (Sitona crinitus) 50 ml / da (Larva- ergin) 21 gün
Kiraz Kiraz dipkurdu (Capnodis tenebrionis) 50 ml / 100 L su (Ergin) 14 gün
Antep fıstığı Antepfıstığı dipkurdu (Capnodis cariosa) 50 ml / 100 L su (Ergin) 7 gün
Antep fıstığı Antepfıstığı dalgüvesi (Kermania pistaciella) 30 ml / 100 L su (Larva) 7 gün
Antep fıstığı Antepfıstığı gözkurdu (Thaumetopoea solitaria) 30 ml / 100 L su (Larva) 7 gün
Fındık Fındık kurdu (Curculio nucum) 45 ml / 100 L su (Ergin) 7 gün
Fındık Fındık dalkıran (Xyleborus dispar) 40 ml / 100 L su (Ergin) 7 gün
Fındık Daldelen (Lymantor coryli) 40 ml / 100 L su (Ergin) 7 gün
Fındık Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) 60 ml / 100 L su (Nimf- Ergin) 7 gün
Domates(Tarla) Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 40 ml / da (Larva) 3 gün
Şekerpancarı Çizgili yaprakkurdu (Spodoptera exigua) 30 ml / da (Larva) 21 gün

ÜRÜN HAKKINDA

2 aktif ile uzun süreli ve etkili zararlı yönetimi sağlar.

Kolay kullanımı ile arazinizden yüksek verim almanızı sağlar.

Kısa bekleme süresi ile arazinizi her daim korur .

Yeni formülasyon teknolojisi ile uygulaması kolaydır.

Hızlı etkisi ve uzun süreli kalıcığı ile arazinizi güvenle korur.

Lepidoptera ve Coleoptera takımına ait türlere karşı üstün ve yüksek seviyede etki gösterir.

Üretici beklentilerinin ötesinde kontrol sağlayan bir insektisittir.

Organik fosforlu insektisitlere göre daha güvenlidir.

Düşük doz uygulaması ve farklı etki mekanizmasına sahip aktifleri ile dayanıklılık yönetiminde farklılık sağlar.

Tek uygulamada 3 haftaya varan etkinliği sebebiyle ekonomiktir.

Yeni nesil benzersiz ZC (CS+SC) formülasyon teknolojisi ile bitki yüzeyinde yüksek kaplama sağlayarak zararlıya karşı uzun süre koruma sağlar.

İlaçlanmış bölgede Ampligo 150 ZC kapsül içerisinde kalır. Ortamın kurumasıyla birlikte kapsüller farklı zamanlarda birer birer patlayarak etkinliğin uzun süre (ilk günkü gibi) aynı seviyede kalmasını sağlar.

ZC formülasyon teknolojisi sayesinde aktif maddeler güneş ışınlarına (UV) karşı yüksek seviyede koruma sağlar.

Ruhsatlı olduğu ürünler; Antepfıstığı, Kiraz, Mercimek, Mısır, Pamuk, Patates, Yerfıstığı, Fındık, Domates(Tarla), Şekerpancarı

Özellikleri ve etki şekli :

Ampligo 150 ZC, diamide ve pyrethroid grubundan 2 farklı etki mekanizmasına sahip 2 aktif maddenin karışımı olan bir üründür. Chlorantraniliprole, ryanodine reseptör modülatörü olup bu hareketi ile düz ve çizgili kasların dahili depolarındaki kalsiyumun salınımını uyarır ki bu da kas zafiyetine neden olur, sonuçta paralize olan zararlı ölür. Lambda-cyhalothrin ise sodyum kanal regülatörü bir insektisit olup, zararlının merkezi sinir sistemini bozarak etkiler. Böylece Ampligo 150 ZC, ani olarak beslenmeyi durdurup uzun süreli etkisi sayesinde mukavim zararlı kontrolünde üstün başarı sağlar. İlaçlamalar zararlıların hedef dönemlerinde ve iyi bir kaplama olacak şekilde yapılmalıdır.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI

 Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON: Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde , rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

UYGULAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ :

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra uygulama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistmini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ :

Pamuk - Yeşilkurt: Uygulamalar yeni çıkışların çoğunlukta olduğu, yani larvalar erken dönemde iken yapılmalıdır.Bu dönemde mevcut olan veya uygulamadan itibaren beş gün içerisinde konacak olan yumurtalar da bitki koruma ürününün etkisi ile açılmayıp larva çıkışları meydana gelmez. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Yerfıstığı - Yeşilkurt: Kelebek uçuşlarını takiben larvaların erken döneminde uygulama yapılır. Yapılacak kontrollerde zararlı yoğunluğu ve bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak 2. bir uygulama yapılabilir. Uygulamalarda bitkinin susuzluk çekmemesi için önlem alınmalı gerekirse uygulama öncesi sulama yapılmalıdır. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Patates - Patates böceği: Mücadele zamanının tespiti amacıyla günlük ortalama sıcaklık 14-150 C’ ye ulaştığında haftada bir gözle inceleme yapılır. Örnekleme için, tarlaya köşegenleri istikametinde girilerek, ocaklarda zararlının yumurta, larva ve ergini aranır. Herhangi bir dönemine rastlanması o tarlanın bulaşık olduğunu gösterir. Patates bitkisi, yapraklardaki % 20 zararı tolere edebilmektedir. Bu oran bitkinin fenolojik dönemine ve gelişmesine bağlı olarak da bazan % 40 ‘a kadar çıkabilmektedir. Kimyasal mücadeleye karar vermede bu husus özellikle dikkate alınmalıdır. Birinci döle karşı uygulama yapılacaksa , bitkilerde ilk olgun larvalar (dördüncü dönem) görüldüğünde yapılmalıdır. İkinci döle karşı uygulama yapılması durumunda ise yumurta açılımının tamamlanması beklenmelidir. Bu dönemde de , böcek yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelecek zarar bitki tarafından tolere edilebildiğinden uygulama her zaman gerekmeyebilir. Uygulama öncesinde bitkilerin susuzluk çekmeyecek şekilde sulanmış olmasına özen gösteriniz. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Patates-Patates güvesi: Btiki çıkışından sonra tarlaya asılan eşeysel çekici tuzaklarda ilk erginin tespit edilmesiyle birinci uygulama yapılır. Birinci uygulamadan 1 ay sonra iknici uygulama ve hasattan 15 gün önce üçüncü uygulama yapılır. Birinci ve ikinci uygulamalarda yaprak altı satıhlarının ıslatılmasına, üçüncü uygulamada ise yaprak altları ile birlikte toprak sathının da iyice ıslanmasına özen gösterilmelidir. Bir sezonda 2’den fazla uygulama önerilmez. Mısır- Mısır kurdu / Mısır koçankurdu:İlk yumurta tespit edildiğinde uygulamaya başlanır. İlk uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 uygulama yapılmalıdır. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Mercimek - Mercimek hortumluböceği: Kurak geçen dönemlerde ve zararlı yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda bitkiler 5-10 cm boyda iken bir uygulama yapılır. Yeterli yağış olduğu takdirde bitki kendini kurtarabileceğinden ikinci bir uygulama gerekmeyebilir. Uygulamada erginler de hedef alınacağından bütün bitkilerin ilaçlanmış olması yanında toprak yüzeyinin de ilaçlanmış olmasına özen gösterilmelidir. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Kiraz - Kiraz dipkurdu: Kimyasal mücadele Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında zararlının yumurtalarını kök boğazı civarında toprağa koyduğu dönemde her 15 günde bir yapılmalıdır. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Antepfıstığı- Fidan dipkurdu: Kimyasal mücadele mayıs ayının 15-20 si arası erginler yumurta bırakmadan yapılmalıdır. Diğer uygulamalar ise Temmuz ayının 15’ inden itibaren 20 gün ara ile yapılmalıdır. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Antepfıstığı – Dal güvesi: Şubat ayında bahçeyi temsil edebilecek 100 adet son yıl sürügünü kontrol edilir ve 10 pupa tespit edilmesi halinde mücadeleye karar verilir. Birinci uygulama ilk ergin çıkışından bir hafta sonra yapılmalıdır. İkinci uygulama 15 gün sonra yapılır. 25-30 gün süren yumurta açılma dönemi boyunca ağaçlar ilaçlı bulundurulmalıdır. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Fındık – Fındık kurdu: İlk uygulama 10 fındık ocağında 2’den fazla ergin saptandığında ve meyveler yaklaşık mercimek büyüklüğündeyken (3-4 mm) yapılmalıdır. Karadeniz sahil kuşağında Nisan sonu - Mayıs başı, orta kuşakta Mayıs başı - Mayıs sonu, yüksek kuşakta ise Mayıs sonu - Haziran başına rastlar. Uygulama sonrası 24 saat içinde, şiddetli yağışın oluştuğu koşullarda ilaçlama tekrarlanmalıdır.

Fındık – Fındık dalkıran ve daldelen : İlk ilaçlama ergin çıkışı başlayınca yapılmalıdır. İlk ergin çıkışı hava sıcaklığının 18-20 °C olduğu Mart - Nisan aylarında olmaktadır. Bu dönemde çıkan erginler kışlamış olan Xyleborous dispar erginleridir. İkinci ilaçlama Lymantor coryli’ nin kışlayan döl ergin çıkışının başladığı Haziran ortasından hemen sonra yapılmalıdır. Ergin çıkışları yeni galerilerden çıkarılan odun talaşları gözlenerek tespit edilmelidir. Yaz döneminde L. coryli’nin ergin çıkışı ve X. dispar’ın birinci döl erginlerinin çıkışı ağustos ortasına kadar devam ettiği için 15 gün sonra üçüncü bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada amaç yeni çıkan erginlerin gövdelere galeri açmalarını önlemektir. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Fındık – Kahverengi Kokarca : Fındık için; fındığın iç doldurma döneminde ilk erginler görüldüğünde (ocak başına 1 veya daha fazla ergin)zararlıya karşı 1. ilaçlama yapılır. Yumurtadan çıkan 1. dönem nimflerin görülmesiyle birlikte fındığın iç doldurma döneminde 2. ilaçlama, yeni nesil erginlere karşı da fındığın olgunlaşma döneminde 3. ilaçlama önerilir. Bu ürün ile bir sezonda 2 den fazla uygulama önerilmez.

Domates (Tarla)– Yeşilkurt: Tarlanın büyüklüğüne göre en az 100 bitki kontrol edilerek bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde 1-2 açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde derhal mücadeleye başlanır. Uygulamadan 10-12 gün sonra bitkiler kontrol edilir, uygulamayı gerektirecek yoğunluk var ise uygulama tekrarlanır.

Şekerpancarı – Çizgili Yaprak kurdu: Yapılan tarla kontrollerinde 25 bitkide en az 25 adet 2. ve 3. dönem larva görüldüğünde tek ilaçlama olarak uygulanır.

Antepfıstığı – Antepfıstığı gözkurdu : Yapılan arazi sürveylerinde ağaç başına 2-3 yumurta paketi bulunan ağaçlar bulaşık sayılır. Bahçede ağaçların %50’si bulaşık ise bahçenin tamamına, bu oran daha düşük ise yanlız bulaşık ağaçlara uygulama yapılır. Yumurta paketlerinin açılması tamamlandığında birinci ve ikinci dönem larvalara karşı çiçeklenme başlangıcına kadar olan sürede uygulama yapılır. Tam çiçeklenme döneminde uygulama yapılmamalıdır. Sorun devam ediyorsa eğer çiçeklenme sonunda uygulamaya devam edilir.

Bitki tahammülü : Tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında, tavsiye edildiği ürünler üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi yoktur.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

Ampligo 150 ZC isimli bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup 28 ve 3A olarak sınıflandırılmış bir insektisittir. Aynı etki mekanizmalarına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlanan uygulamaları direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle direnç gelişimini geciktirmek için, Ampligo 150 ZC’ nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise farklı etki mekanizmasına sahip ( Grup 28 ve 3A harici ) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Bitki koruma ürünleri ile karışım durumu bilinmeyeceğinden tereddüt halinde kullanıcı sorumluluğunda fiziksel karışabilirlik testi yapılması tavsiye edilir.