AKKARAMAN KOYUNU IRK ÖZELLİKLERİ
Yerli koyun ırklarından biri olan akkaraman koyunu İç Anadolu’nun en büyük koyun ırkı ayrıca çok yaygın bir yayılım göstermesiyle beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu bir kısmı da yaygınlık göstermektedir.
Akkaraman koyun ırkının farklı bölgelere göre farklı varyeteleri oluşmuştur ülkemizin en büyük popülasyona sahip koyun ırkı olan Akkaraman ırkı Kangal, Karakaş ve Güney Akkaraman olmak üzere 3 tane türü bulunmaktadır.
Yetersiz beslenme ve aşırı iklim koşullarına karşı çok dayanıklı olup zorlu şartlarda verim verebilmektedir Tamamen kalitesiz meralarda ve anızlarda otlatılarak yaşam sürdürmesini ve verim vermesini için bu şekilde beslenir. Yerli koyun ırkları arasında yağlı kuyruklu olanlar arasında yer alır.
Akkaraman koyununun özelliklerini diğer koyunlara aktarabilmek için karayaka ve dağlıç ırkları ile melezlenerek yeni ırklar ortaya çıkarmışlardır. Bu melez ırklardan biri Çandır diğeri ise Amasya hereğidir.
Akkaraman koyunu beyaz renkli fakat burun çevresi göz çevresi ve bacaklarda siyah renkli alacalı görülmektedir. Yerli ırklar arasında cüssesi en iri olan bu ırkın vücudu ile başı dar ve uzundur kulakları ise sarkık ve uzundur.
Yazların sıcak, kurak, kışların ise soğuk ve karlı geçtiği karasal iklim, Akkaraman koyunları için uygun. Bozkır iklimine adapte olmuş olan yerli ırk, fazla engebe bulundurmayan, bitki örtüsü zayıf meralarda rahatlıkla yetiştirilebiliyor.
Hatta besleme açısından, karlı dönemler dışında meraya dayalı bir program uygulanabiliyor. Karlı zamanlarda ise saman bazlı, dane destekli rasyo sunabilirsiniz.
Basit ve düşük maliyetli ağıllarda yaşayabilen hayvanlar, 30 ile 500 başlık sürüler halinde yetiştiriliyor.
Cidago: Erkeklerde 60-70 cm, dişilerde 60- 66 cm’dir. Laktasyon süresi: 150 gün
Süt verimi: 40-60 kg/laktasyon
Canlı ağırlık: Erkeklerde 50 kg, dişilerde 30-35 kg’dır. İkizlik oranı: %4-5
Kuyruk ağırlığı: 4-6 kg.
AKKARAMAN KOYUNU NEREDE YETİŞİR?
Yurdumuzun orta kesimlerinde yetiştirilen Akkaraman koyunu özellikle, İç Anadolu ve çevresine yayılıyor. Batıda Eskişehir ve Kütahya’dan, doğuda Sivas’a kadar varlık gösteriyor. Sahil bölgeleri dışında tüm Orta Anadolu’da ve geçit bölgelerde Akkaraman koyununu görebilirsiniz.
AKKARAMAN KOYUNU YILDA KAÇ KEZ KUZULAR?
Akkaraman koyunu genellikle yılda bir kuzular ancak ek yemleme, hormon kullanımı gibi yöntemlere başvurularak yılda iki kuzulatma yöntemleri aranıyor.
TÜRKİYE’DE AKKARAMAN KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASILDIR?
Ülkemizdeki koyun yetiştiriciliğinin yarıya yakını Akkaraman koyunu ile yapılıyor. Coğrafi olarak Orta Anadolu çevresine uyumlu olan koyunlar, dirençli olmaları ve verim sunmaları nedeniyle çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor.