Çoğunlukla, bu koyunların dişisinde de erkeğinde de boynuz bulunuyor. Erkek sakız koyunlarının boynuzu spiralli, dişilerin ise topuz şeklinde oluyor. Bu sayede, boynuzlara bakarak kolaylıkla cinsiyet tespit edilebiliyor.
Beyaz bir vücuda sahip olan sakız koyunları, kulak, burun ucu, kulak, göz ve ağız kısımlarında siyahlıklar bulunduruyor. Bu lekeler zaman zaman kahverengi de olabiliyor.
Sakız koyunlarının karın altı, başları ve bacakları yağsız oluyor.
Etinin lezzetiyle tanınan koyunlar, et verimi kısmen az olduğu için çoğunlukla süt için kullanılıyor.
Erken gelişiyor. Kısa sürede çiftleştirilerek doğurganlıklarından faydalanılabiliyor.
Farklı coğrafyalara uyum süreci düşük olsa da, anavatanı ülkemiz dolaylarında olduğu için sakız koyunları Ege ve Marmara coğrafyasında uyum sorunu yaşamadan yetişebiliyor.
Sürü içgüdüsü düşük olduğu için kontrolü zor görülüyor.
Bireysel ve özgürlüklerine düşkün olan koyunlar küçük gruplar halinde tutuluyor. Kuyruklarının dip kısmı üçgen görünümde oluyor. Sakız koyunları, ince, yağsız ve uzun kuyruklarıyla ayırt ediliyorlar.
Memeleri bezel yapıda oluyor. Bol süt verimine uygun olan koyunlar, geniş, sarkık ve iri meme başlarına sahip. Ayrıca ikiden fazla meme başı bulunduruyor. Ek olarak, k oyun sağma makinesi ve meme başlıklarına kolay uyum sağlayan cins, elle sağımda da sorun çıkarmıyor.
Yürüme yeteneği zayıf olan hayvanların otlama yeteneği de pek iyi görülmüyor.
Her yıl ortalama 2 yavru doğurabiliyor. Kuzuların doğum ağırlığı ortalama 3,6 ile 3,9 arasında hesaplanıyor. Kuzular yalnızca 45 günde 14,7 ile 15,9 kilo ağırlığa erişiyor.
Olgun sakız koyunlarının kilosu 48 ile 70 kilogram arasında değişiyor. Olgun koçlar ise 66 ile 91 kilogram arasında oluyor.
SAKIZ KOYUNUNUN SÜT VE YÜN VERİMİ NASILDIR?
Süt koyunu ırkları arasında sıralanan sakız koyunlarının günlük süt verimi 2-3 kilogram arasında değişiyor. Laktasyon başına 120 ile 272 kilogram süt üretebiliyor. Ortalama laktasyon süresi ise 210 günü buluyor. Bunun yanında, sakız koyunlarının en yüksek süt verimi 220 günlük emzirme döneminde 777 litre olarak kayıtlara geçiyor. Oldukça verimli olan sakız koyunlarının sütünden feta, batzos, manouri gibi birçok peynir çeşidi üretilebiliyor
SAKIZ KOYUNU BAKIMI NASIL YAPILIR?
Sakız koyunu, hassas bir hayvan olduğu için özenli bakım gerektiriyor. İlgi alaka ile yetiştirilmesi gerekiyor. Soğuğu sevmeyen, çok gezmeyen, her otu yemeyen seçici hayvanların adaptasyon kabiliyetleri de oldukça düşük. Kalabalığı sevmeyen, küçük sürüler halinde daha iyi verim veren sakız koyunları, kıyıdan iç kesimlere doğru geldikçe verim kaybediyor. Ayrıca, sakız koyunlarının hastalıklara karşı sık sık veteriner kontrolünden geçirilmesi öneriliyor. Tüm bu dezavantajlara rağmen laktasyon süresinin uzun olması, süt veriminin yüksekliği ve kısa sürede olgunlaşması sakız koyunlarının yetiştirilmesini sağlıyor.
SAKIZ KOYUNU HANGİ BÖLGELERDE YETİŞTİRİLİR?
Çoğunlukla Ege ve Marmara bölgelerimizde yetiştirilen sakız koyunu, yapılan çalışmalara göre Yunanistan’a bir hayli yakın olan ve aynı iklim özelliklerini gösteren; İzmir, Aydın ve Muğla’da yüksek verim sunabiliyor. Adaptasyon kabiliyeti oldukça düşük olan sakız koyunlarının verimi kıyıdan uzaklaştıkça düşüyor. Bu nedenle iç bölgelerde sakız koyunu yetiştiriciliği tercih edilmiyor. Orta Anadolu’da genellikle Akkaraman koyunu varlık gösteriyor. Bu ırkın da kıyı şeridinde yaşayamadığı not düşülüyor.
SAKIZ KOYUNU NASIL BESLENMELİ?
Beslenme konusunda kısmen seçici olan sakız koyunları her otu yemiyor. Ancak arpa, yulaf, çavdar, mısır, mercimek samanı, kuru ot, yem bitkileri ile beslenme rutini oluşturulabiliyor.
SAKIZ KOYUNLARININ ÜREME RUTİNİ NASILDIR?
Sakız koyunu kolay döllenip kolay doğum yapıyor. Ayrıca bu koyunların ilk damızlıkta kullanma yaşı da düşü oluyor. 8-9 aya ulaşan sakız koyunları eşeysel olgunluğa erişiyor ve koç katımına alınabiliyor. Koyunların kızgınlık dönemi 28 ile 30 saat arasında devam ediyor. Ortalama 14 ile 19 günde bir kızgınlık tekrarlanıyor. Meleyerek kızgınlık döneminde olduklarını belirten koyunların durumuna göre sürüye koç dahil edilebiliyor.
SAKIZ CİNSİ KOYUN KAÇ TANE DOĞURUR?
Sakız koyunu cinsinde dişi başına doğum sayısı 1,7 ile 2,3 arasında değişiyor. Diğer bir deyişle, ikiz veya üçüz doğum oldukça yaygın. Hatta bir batında 5-6 hatta 7 yavru doğumu bile olduğu kayıtlara geçiyor. Ancak bu denli çok kuzu doğumu, çok nadiren gerçekleşiyor.
ORİJİNAL SAKIZ KOYUNU NASIL ANLAŞILIR?
Sakız koyunlarının diz ve dirseklerinde siyah nişaneler bulunuyor. Ayrıca beyaz deride yer yer siyah- kahverengi lekeler dikkat çekiyor. Yüzde lekelenme olabiliyor. Başı ve boynu yapağısız olan koyunların erkeklerinde spiral boynuzlar, dişilerinde topuz boynuzlar yer alıyor. Bazı dişilerde boynuz bulunmuyor. Orijinal sakız koyununu ayırt etmek için bu özellikleri gözetebilirsiniz.