Bilgi Bankası

Bozukluklar

Bozukluklar

Fizyolojik ve Fiziksel Bozukluklar

  • Shatter (Üzüm Dökülmesi):
    Shatter, üzümlerin saplarından koparak dökülmesidir ve genellikle meyve olgunlaştıkça şiddetlenir. Sapsız çeşitlerde, üzümler saplarına genellikle daha zayıf bağlanır. Shatter, sezondan sezona değişebilir ve çeşitler arasında büyük farklar olabilir. Gibberellin uygulaması, üzüm saplarının bağını zayıflatır. Shatter, tarlada paketleme sırasında kabaca taşındığında daha yaygın olur ve son perakende satışa kadar devam edebilir. Shatter oranı, paket derinliği ve meyve paket yoğunluğunun kontrol edilmesi (pound başına küp inç) ile, küme torbaları kullanılarak, nazik taşıma ile ve önerilen sıcaklık ve nem koşullarına uyularak azaltılabilir.
  • Waterberry (Sulu Üzüm):
    Waterberry, meyve olgunlaşması ile ilişkilidir ve genellikle veraison (üzüm yumuşaması) sonrasında gelişmeye başlar. İlk belirti, saplardan (pedikler) ve/veya salkımın diğer bölümlerinden küçük (1-2 mm) koyu lekelerin oluşmasıdır. Bu lekeler nekrotik hale gelir, hafifçe çökerek genişler. Etkilenen üzümler, olgunlaştıklarında su gibi, yumuşak ve sarkık hale gelir. Kaliforniya`da, bu bozukluk, yüksek azot düzeyine sahip asma, gölgeleme veya veraison ve meyve olgunlaşma sırasında soğuk hava ile ilişkilendirilmiştir. Azotla aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır. Waterberry`ye yatkın bağlarda azotlu yaprak gübrelemelerinden kaçınılmalıdır. Hasat ve paketleme sırasında etkilenen üzümlerin kesilmesi yaygın bir uygulamadır, ancak bu iş gücü yoğun bir işlemdir.

Bozukluk Fotoğrafları

Disorders Photos Blue Mold Grape   Disorders Photos Botrytis Decay Grape   Disorders Photos Dried berries   Disorders Photos  Freezing Injury Grape   Disorders Photos  Gray mold (1) Grape   Disorders Photos  Gray mold (2) Grape   Disorders Photos  Gray mold (3) Grape   Disorders Photos Stem Browning (1) Grape   Disorders Photos Stem Browning (2) Grape   Disorders Photos Sulfur Injury Grape

Patolojik Bozukluklar

  • Gri Küf (Botrytis cinerea):
    Gri küf, masa üzümlerinin hasat sonrası hastalıkları arasında en yıkıcı olanıdır, çünkü 31°F (-0,5°C) gibi düşük sıcaklıklarda bile gelişebilir ve üzümler arasında yayılabilir. Gri küf, üzümleri önce kahverengiye dönüştürür, ardından üzümün kabuğu gevşer, beyaz ipliksi hif filamentleri üzüm yüzeyinden çıkar ve sonunda gri renkli spor kümeleri oluşur. Hasat öncesi yaralar enfeksiyona neden olabilir, ancak ıslak koşullar altında herhangi bir yara olmadan da enfeksiyon gelişebilir.

Botrytis enfeksiyonu, önceki sezonlardan kurumuş, enfekte olmuş üzümlerin asmalardan temizlenmesi, yaprak temizliği, hasat öncesi fungisit uygulamaları, paketleme öncesi belirgin şekilde enfekte olmuş, çatlamış veya hasar görmüş üzümlerin temizlenmesi, hızlı soğutma ve kükürt dioksit ile fumigasyon (100 ppm bir saat) veya sürekli salınımlı SO2 pedleri kullanılarak azaltılabilir.


Hasat Sonrası Hastalıkların Kontrolü

  • Bağ zararlılarıyla mücadele ederek meyve hasarını ve mantar bulaşmasını azaltmak
  • Hasat öncesi hastalıkları etkili bir şekilde kontrol etmek
  • Toplama ve taşıma konteynerlerinin hijyenine dikkat etmek
  • Fiziksel hasarı, çatlakları ve diğer yaralanmaları en aza indirecek şekilde dikkatli taşıma yapmak
  • Taze pazar için üzümleri yerden toplamayın
  • 0°C (32°F) sıcaklıkta hızlı soğutma yapmak ve soğuk zinciri tüketiciye kadar korumak


Yazarlar
Elizabeth J. Mitcham
Kooperatif Uzmanlık Profesörü Emerita
ejmitcham@ucdis.edu

Carlos H. Crisosto
Kooperatif Uzmanlık Profesörü ve Tüketici Kalitesi ve Hasat Sonrası Teknolojisi Profesörü
chcrisosto@ucdavis.edu

Adel A. Kader



İlaç Önerileri