Zirai İlaç İncele

BENEVIA® 100 OD

Etiket Bilgisi
Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Seçenekleri



Marka: FMC

Ruhsat:

Tütün

Hıyar

Kornişon

Kabak

Domates

Patlıcan

Soğan

Sarımsak

Marul

Pamuk

Çilek

Pırasa


Etken Madde:
Cyantraniliprole 


Zararlı Organizma:
Şeftali Yaprakbiti  Tütün Tripsi  Yeşilkurt  Yaprak Galeri Sineği  Tütün Beyaz Sineği  Domates Güvesi  Pamuk Yaprak Kurdu  Pamuk Yaprakbiti  Çiçek Tripsi 


Aktif Madde:100g/l Cyantraniliprole
Formülasyon:Yağ Bazlı Süspansiyon Konsantre (OD)
Grup:28 İnsektisit (Böcek İlacı)
BİTKİ ADI Zararlı Organizma Adı Kullanma Dozu Son Uygulama İle Hasat Arasındaki Süre
Tütün Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae) 100 ml/da 14 gün
Tütün Tütün tripsi (Thrips tabaci) 100 ml/da 14 gün
Tütün Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 75 ml/da 7 gün
Hıyar(Sera) Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii, L. bryoniae,L. Huidobrensis) 75 ml/100 L su 1 gün
Kornişon (Sera) Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii, L. bryoniae,L. Huidobrensis) 75 ml/100 L su 1 gün
Hıyar-Kornişon Kabak (Sera) Tütün beyazsineği (Bemisia tabaci) 100ml/100 L su+250 ml/ 100 L su Codacide’’ 1 gün
Domates(Sera) Domates güvesi (Tuta absoluta) 60 ml/100 L su 3 gün
Domates(Sera) Pamuk yaprakkurdu (Spodoptera littoralis) 75 ml/100 L su 3 gün
Domates(Sera) Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii, L. bryoniae,L. Huidobrensis) 75 ml/100 L su 3 gün
Domates- Patlıcan (Sera) Tütün beyazsineği (Bemisia tabaci) 100ml/100 L su+250 ml/ 100 L su Codacide’’ 3 gün
Domates(Tarla) Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 75 ml/da 3 gün
Patlıcan(Sera) Pamuk yaprakkurdu (Spodoptera littoralis) 75 ml/100 L su 3 gün
Soğan Tütün tripsi (Thrips tabaci) 100 ml/da+ %0,25 Codacide 1 gün
Sarımsak Tütün tripsi (Thrips tabaci) 100 ml/da+ %0,25 Codacide 1 gün
Marul(Tarla) Pamuk yaprakkurdu (Spodoptera littoralis) 75 ml/da 1 gün
Pamuk Tütün beyazsineği (Bemisia tabaci) 75 ml/da+ 100 ml/da Codacide・ 7 gün
Pamuk Tütün tripsi (Thrips tabaci) 75 ml/da+ 100 ml/da Codacide・ 7 gün
Pamuk Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 75 ml/da+ 100 ml/da Codacide・ 7 gün
Pamuk Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii) 75 ml/da+ 250 ml/da Codacide・ 7 gün
Çilek(Tarla) Çiçek tripsleri (Frankliniella occidentalis, Frankliniella intonsa) 75 ml/da+ 250 ml/da Codacide・ 1 gün
Pırasa Tütün tripsi (Thrips tabaci) 100 ml/da+ %0,25 Codacide・ 3 gün

ÖZET BİLGİLER

Benzersiz etki şekli sayesinde zararlının beslenmesini hızlıca durdurur.

Zararlılar her ne kadar aktif olarak görünse de, kas fonksiyonlarında bozukluğa yol açtığı için, ürünleriniz hızlı bir şekilde koruma altına alınır.

Erken dönemde, zararlıların yeni ortaya çıktığı zaman uygulandığında, Domates Sarı Yaprak Kıvırcıklı Virüsü ve Hıyar Mozaik Virüsü gibi emici zararlılarla taşınan virüslerin azalmasında yardımcı olur. Virüslere karşı koruma, sağlıklı ürünlere sahip olmak demektir, aynı zamanda verim ve kalitenin artması anlamına gelir.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan Benevia 100 OD önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo Suyla tamamlanır oUygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

Benevia 100 OD ilaçlamanın ardından yaprak üzerinde ilacının kurumasından 2 saat sonra yağan yağmurdan yıkanmaya dayanıklıdır. 

İLAÇLAMA ALETİNİN KALİBRASYONU:

İlaçlamadan önce ilaçlama aletinin uygun şekilde kalibre edildiğinden emin olunuz. Ağaç başına veya dekara kullanılacak su miktarını belirlemek için önce kalibrasyon yapılır. Bunun için aletin deposuna belirli miktar sadece su konur ve tarla koşullarında sabit bir hızla çalıştırılarak mevcut su ile belirli sayıda ağaç veya belirli bir alan düzgünce ıslatılır. Buradan kalibrasyonu yapılan alet ile bir ağaç başına veya dekara ne kadar ilaçlı su harcandığı hesaplanmış olur. 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Tütün:

Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae): Tütün tarlalarında yaprak biti yoğunluğunun aşırı çoğalmasını beklemeden mücadeleye geçilmelidir. Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için bir yaprakta ortalama 25 adet ‘’nimf+ergin’’ görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Fide döneminde zararlı görülünce ilaçlama yapılır. 

Yeşilkurt (Helicoverpa armigera): Kontrol edilen 100 bitkide 20 larva görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. 

Tütün tripsi (Thrips tabaci): Yaprak başına ortalama 5 tütün tripsin bulunduğunda ilaçlama yapılır. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir. Tütünde kullanılacak su miktarı en az 80L/da en fazla 120L/da olmalıdır.

Soğan ve sarımsak:

Tütün tripsi (Thrips tabaci): Soğan yetiştiriciliğinde bitki gelişiminin orta dönemlerinde bitki başına ortalama 30 thrips bulunduğunda mücadeleye başlanır. Soğan ve sarımsakta kullanılacak su miktarı ortalama 50-60 L/da çıkmalıdır. Bir sezonda aynı tütün soğan ve sarımsak tarlasına ikiden fazla Benevia 100 OD uygulaması yapmayınız. 

Domates:

Domates güvesi (Tuta absoluta): Üretim alanının büyüklüğüne göre en az 100 bitki kontrol edilir. 100 bitkiden 3’ü yumurta ve larva ile bulaşık ise mücadeleye karar verilir. İlaçlamadan 5-6 gün sonra bitkiler tekrar kontrol edilir, gerekirse ilaçlama tekrarlanabilir. 

Yeşilkurt (Helicoverpa armigera): Yeşilkurt mücadelesinde esas koruyucu mücadele yapmaktır larvalar meyveye giriş yapmadan önce ilaçlamayı başlatmak gerekir. Tarlanın büyüklüğüne göre 50-100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak, sap meyve ve sürgünlerde yumurta veya larva aranır. 100 bitkiden 5’i bulaşık bulunursa derhal mücadeleye geçilir. Benevia 100 OD ile en iyi etki için yumurtaların bırakıldığı veya yeni açıldığı dönemde ilaçlama yapılması uygundur. İlaçlamadan 10 gün sonra tarlalar kontrol edilir, ilaçlamayı gerektirecek yoğunluk varsa. İlaçlama tekrarlanır. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir. Domates, sera ve açık alanda kullanılacak su miktarı en az 50L/da en fazla 120L/da olmalıdır. 

Domates, Patlıcanda ve Marul:

Pamuk yaprakkurdu (Spodoptera littoralis): Yapılan kontrollerde 100 bitki de 1-2 yeni açılmış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Survey 10-12 gün aralıklarla tekrarlanmalıdır. Eşiğin üzerinde bir zararlı popülasyonu görülmesi halinde ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir. Patlıcanda serada kullanılacak su miktarı en az 50L/da en fazla 120L/da olmalıdır. 

Domates, Hıyar ve Kornişon:

Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii, L. bryoniae,L. Huidobrensis): Serada yaprak galeri sinekleri ergenlerin çıkışını belirlemek amacıyla dekara bir adet olmak üzere sarı yapışkan tuzak bitkinin 10-15 cm yukarısına asılır. Erginler tuzakta görüldüğü zaman örnekleme yapılır. Bir dekarlık alanda en az 30 bitki seçilir. Bu bitkinin alt orta ve üst yaprakları toplanarak sayım yapılır sayımda küçük yapraklı bitkilerde yaprak başına 4, büyük yapraklı bitkilerde yaprak başına 10 larva tespit edilirse ilaçlamaya karar verilir. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir. Hıyarda serada kullanılacak su miktarı en az 50L/da en fazla 120L/da olmalıdır. 

Domates, Patlıcan Hıyar, Kornişon ve Kabakda:

Tütün beyazsineği (Bemisia tabaci): Beyaz sinek ile bulaşık olduğu saptanan tarlaya köşegenler yönünden girilir. Her 5 adımda bir alt orta ve üst yapraklardan olmak üzere 50 yaprak toplanır. Yaprak başına 5 larva+ pupa olduğunda kimyasal mücadele uygulanır. Popülasyonun devam etmesi durumunda 10 gün arayla ikinci uygulama yapılabilir. 

Pamuk:

Tütün beyazsineği (Bemisia tabaci):Beyazsinek yoğunluğu dikkate alındığınd yaprak başına 10 larva+pupa bulunduğunda mücadeleye başlanmalıdır.

Tütün tripsi (Thrips tabaci):Pamuk fidesi 1-3 gerçek yapraklı döneminde iken zararlı popülasyonu, yaprak başına 1 adet (nimf veya ergin) düzeyine geldiğinde yaprak bitine karşı mücadele yapmak gerekir.

Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii): Erken gelişim döneminde yaprak biti için %50 bulaşma görüldüğünde uygulama yapılmalıdır. Yaprak biti için ileri dönemlerde haftada bir yapılan survey ilerde yaprak başına 25 adet ergin+ nimf sayısına ulaşıldığında uygulama yapılmalıdır. 

Yeşilkurt (Helicoverpa armigera): Rastgele seçilen 3 m sıra uzunluğundaki tüm bitkiler kontrol edilerek yeşil kurt, yumurta ve larva sayılır ve 3 metrelik sıra uzunluğunda ortalama 2 larva bulunduğunda uygulamaya karar verilir.

Çilek:

Çiçek tripsleri (Frankliniella occidentalis, Frankliniella intonsa): Yapılan kontroller sonrasında popülasyon yoğunluğu ortalama 10 trips/çiçek olduğunda kimyasal mücadeleye karar verilmelidir. 

Pırasa:

Tütün tripsi (Thrips tabaci):Yaprak başına düşen thrips sayısı (ergin+larva) küçük yapraklı bitkilerde 10, büyük yapraklı bitkilerde 20 adet ise mücadele yapılır.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Formulasyonlarda değişiklikler olabileceği için kullanıcıların, geniş çapta uygulama yapmadan önce istenen karışımı küçük miktarlarda test ederek çökelme ve katılaşma olup olmadığını gözlemlemeleri önerilir. Farklı özelliklerde değişik materyallerin karışımları ve yoğun karışımlar tavsiye edilmez. Karışım yapılacaksa, Benevia® 100 OD İnsektisit ürününün ve diğer karışım yapılacak pestisitlerin etiketinde yer alan sınırlamalara ve önlemlere uyunuz. Etikette yer alan kullanım dozunu aşmayın. Etiketinde bu tür karışımlarla ilgili sınırlamaları olan ilaçlarla karışım yapmayınız.

Kısıtlamalar: Sebze fideliklerinde uygulama yapmayınız. Stres altındaki bitkilere uygulama yapmayınız.