Zirai İlaç İncele

CORAGEN® 20 SC

Etiket Bilgisi
Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Seçenekleri



Marka: FMC

Ruhsat:

Pamuk

Elma

Armut

Ayva

Şeftali

Kayısı

Erik

Patates

Mısır

Bağ

Ceviz

Fasulye

Yer Fıstığı


Etken Madde:
Chlorantraniliprole 


Zararlı Organizma:
Yeşilkurt  Pamuk Yaprak Kurdu  Dikenlikurt  Armut Yaprak Galeri Güvesi  Elma İç Kurdu  Şeftali Güvesi  Doğu Meyve Güvesi  Patates Böceği  Patates Güvesi  Mısır Koçan Kurdu  Mısır Kurdu  Bozkurt  Güz Tırtılı  Salkım Güvesi 


Aktif Madde:200 g/L Chlorantraniliprole
Formülasyon:Süspansiyon Konsantre (SC)
Grup:28  İnsektisit (Böcek İlacı)
BİTKİ ADI Zararlı Organizma Adı Kullanma Dozu Son Uygulama İle Hasat Arasındaki Süre
Pamuk Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 17,5 ml/da 21 gün
Pamuk Pamuk yaprakkurdu (Spodoptera littoralis) 17,5 ml/da 21 gün
Pamuk Dikenlikurt (Earias insulana) 20 ml/da 21 gün
Elma Armut Armut yaprak galerigüvesi (Leucoptera scitella) 17,5 ml/100L su 14 gün
Elma Armut Elma içkurdu (Cydia pomonella) 12,5 ml/100L su yumurta 14 gün
Ayva Elma içkurdu (Cydia pomonella) 12,5 ml/100L su yumurta 14 gün
Şeftali Kayısı Şeftali güvesi (Anarsia lineatella) 20 m/100L su 14 gün
Şeftali Kayısı Doğu meyve güvesi (Cydia molesta) 17,5 ml/100L su 14 gün
Erik Şeftali güvesi (Anarsia lineatella) 20 m/100L su 14 gün
Patates Patates Böceği (Leptinotarsa decemlineata) 6 mL /da (larva) 14 gün
Patates Patates Güvesi (Phthorimaea  operculella) 20 ml/da 14 gün
Mısır Mısır Koçankurdu (Sesamia spp) 15 ml/da (15 gün ara ile 2-3 uygulama) 14 gün
Mısır Mısırkurdu (Ostrinia nubilalis) 15 ml/da (15 gün ara ile 2-3 uygulama) 14 gün
Mısır Bozkurt (Agrotis ipsilon, Agrotis segetum) 15 ml/da 14 gün
Mısır Güz tırtılı (Spodoptera frugiperda) 15 ml/da 14 gün
Mısır (Damla Sulama İle) Mısır Koçankurdu (Sesamia spp) 35 ml/da (damlama ile)  (15 gün ara ile 2 uygulama) 21 gün
Mısır (Damla Sulama İle) Mısırkurdu (Ostrinia nubilalis) 35 ml/da (damlama ile)  (15 gün ara ile 2 uygulama) 21 gün
Bağ Bağ Salkım Güvesi (Lobesia botrana) 15,0 ml/100L su (yumurta) 3 gün (sofralık) 28 gün (şaraplık) 7 gün (asma yaprağı)
Ceviz Elma içkurdu (Cydia pomonella) 20ml/100L su 21 gün
Fasulye (Tarla) Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 17,5 ml/da (larva) 3 gün
Yer fıstığı Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 17,5 ml/da (larva) 14 gün

ÖZET BİLGİLER

Yüksek biyolojik aktiviteye sahiptir.

Üstün formülasyonu sayesinde ilacın uygulamaya hazırlanması ve ilaçlama aletinin temizlenmesi çok kolaydır.

Düşük dozlarda etkin koruma sağlar.

Yaprak içinde taşınır. (translaminar etki)

Zararlıyı tek başına kontrol edebilme özelliğinin yanında, diğer insektisitlerle ve fungisitlerle de mükemmel karışabilirlik gösterir.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan Bitki Koruma Ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. İlaçlama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken ilaçlı su depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. İlaçlama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan ilacı aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

Damla sulama sisteminin kalibrasyonu:Damla sulama sisteminin kalibrasyonu için baştan ve sondan 3 meme ve bir dakika çalışılarak debisi ölçülür. Sapma %10 unu geçmemelidir. Dekara verilecek bitki koruma ürününü için gerekli su miktarı belirlenir. 

UYGULAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra uygulama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıklarını su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Pamuk: Pamukta yeşilkurta karşı rastgele seçilen 3 m sıra uzunluğundaki tüm bitkiler kontrol edilerek, yeşilkurt yumurta ve larvaları sayılır ve 3 m`lik sıra uzunluğunda ortalama 2 larva bulunduğunda uygulamaya karar verilir. İlaçlı mücadelede en iyi etkiyi elde etmek için her dölde yumurtadan yeni çıkmış larvaların çoğunlukta olduğu dönem iyi belirlenmelidir. Larvalar gündüzleri genellikle tarak, çiçek ve koza içinde beslendiği için uygulama sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.

Pamuk yaprak kurdu: 10-15 adımda bir bitki olmak üzere toplam 25 bitkinin yaprak, tarak, çiçek ve kozaları kontrol edilir. Bitki başına 0.5 larva veya 25 bitkide 2 yumurta paketi veya 2 yeni açılmış yumurta paketi görüldüğünde ilaçlamaya karar verilir. Uygulama larvalar yumurtadan yeni çıktığında ve henüz dağılmadan yapılmalıdır.

Dikenlikurt: Tarla sürveyinde 3 metrelik pamuk sırasında ortalama 2 larva veya 4 açılmaya yakın yumurta bulunduğunda, koza sürvetinde ise %10 bulaşık koza varsa ilaçlama yapılmalıdır.Pamukta sezon içinde aynı yerde 2`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Elma, Armut - Armut Yaprak galeri güvesi: Her ağaçtan 20 adet olmak üzere en az 5 ağaçtan yaprak alınarak canlı larva sayımı yapılır. Yaprak başına 4 veya daha fazla canlı larva ve parazitlenme oranı çok düşükse uygulama yapılır.

Elma, Armut, Ayva, Ceviz:

Elma içkurdu: Elma içkurduna karşı ilaçlamalar tahmin ve uyarı sistemine göre yönlendirilmelidir. Bu zararlı ile mücadelede en iyi etki her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak, yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce öldürmektir. Armut ve ayva tahmin ve erken uyarı sistemi dikkate alınmaz. Bu yöntemlere göre ilaçlamaya karar verdikten sonra birinci döle karşı 2, ikinci döle karşı 1 olmak üzere toplam 3 ilaçlama yapılmakta ve genellikle bu uygulama yeterli olmaktadır. Cevizde Elma içkurdu`nun birinci dölü ekonomik zarara neden olmakta ancak, ikinci döl ekonomik olarak zarar yapmamaktadır. Birinci döle karşı uygun zamanda yapılacak ilaçlı mücadele zarar seviyesini ekonomik zarar eşiğinin altında tutabilmektedir. Ancak, bazı çeşitlerde kabuğun tam olarak kapanmaması ve döllerin karışması nedeniyle ikinci döl için de bir ilaçlama gerekebilir. Bu ilaçlamalar direnç ile ilgili bölümde belirtilen kurallara bağlı kalınarak farklı etki mekanizmasına sahip ilaçlar ile yapılmalıdır. Elma, armut, ayva ve cevizde sezon içinde 2`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Şeftali ve Kayısı Şeftali güvesi ile mücadelede en iyi etki için uygulama zararlarını yumurta bırakma döneminde yumurtaları açılmadan ve meyveye girişi olmadan yapılmalıdır. Meyvede ilk larva zararı görülür. Görülmez veya ilk ergin çıkışı görüldükten 10 gün sonra uygulama yapılır. Kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi, yeniler ve zararı ve. Hasar kaydı dikkate alınarak ikinci bir uygulama yapılabilir. Zararlı yoğunluğa bağlı olarak uygulama 14 gün ara ile tekrarlanmalıdır. Kayısı da uygulama zamanını saptanmasına eşeysel çekici tuzaklar, etkili sıcaklıklar, toplumu ve bitki fena lobisinden yararlanılır. Şeftali ve senin birinci gölüne karşı eşeysel çekici tuzaklarda ilk kelebek yakalandıktan sonra günlük olarak etkili sıcaklıklar toplam 250 gün-derece civarında olduğunda uygulama yapılır. Ayrıca bu dönemde meyvenin de fonolojik olarak ben düşme döneminde olması koşulu aranır. Şeftali güvesine karşı genellikle bir uygulama yeterlidir. Kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi, yeniler ve zararı ve hasat tarihi dikkate alınarak ikinci bir uygulama yapılabilir. 

Şeftali ve Kayısı Doğu Meyve güvesi ile mücadeleye, sürgünlerde ilk giriş görüldüğünde uygulamaya başlanmalıdır. Uygulamalara tuzaklarda ilk ergin yakalandıktan sonra etkili sıcaklıklar toplam 400 gün dereceye ulaştığında başlanıp ilacın etki süresine göre ikinci uygulama yapılır ya da gelişmesini tamamlayan birinci döl larvaları terk ettiği sürdüğünden görüldükten 15 gün sonra başlanmalı. Ve ilacın etki süresi dikkate alınarak orta geççi çeşitlerinde 2 uygulama, geççi çeşitlerinde ise 3 uygulama yapılabilir. Coragen 20 SC başka etki mekanizmanın insektisitler ile aynı program dahilinde uygun dozlarla uygulanabilir. Şeftalide ve kayısı da sezon içinde ikiden fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız. 

Erik: Şeftali güvesi: Şeftali güvesi ile mücadelede en iyi etki için ilaçlama, zararlının yumurta bırakma döneminde, yumurtalar açılmadan ve meyveye giriş olmadan önce yapılmalıdır. Meyvede ilk larva zararı görülür görümez veya ilk ergin çıkışı görüldükten 10 gün sonra ilaçlama yapılır. Zararlı yoğunluğuna bağlı olarak ilaçlama 14 gün arayla tekrarlanmalıdır. Coragen 20 SC başka etki mekanizmalı inseklisitlerle aynı program dahilinde uygun dozlarla uygulanabilir. Erikte sezon içinde 2`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Patates:

Patates Böceği: Patales böceğine karşı günlük ortalama sıcaklık 14-15 C`ye ulaştığında tarlaya köşe genlere istikametine girilerek ocaklarda zararlının yumurtalarla ve ergeni aranır. Herhangi bir döneminde rastlanması o tarlanın bulaşık olduğunu gösterir. Birinci döle karşı uygulama yapılacaksa bitkilerde ilk olgun larvalar (dördüncü dönem) görüldüğünde yapılmalıdır. İkinci döle uygulama yapılması durumunda ise yumurta açılımının tamamlanması beklenir. Bu dönemde de böcek yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelecek zarar bitki tarafından tolere edilebilirliğine uygulama gerekmeyebilir. 

Patates Güvesi: Bitki çıkışından sonra ergin çıkış zamanını belirlemek amacıyla asılan eşeysel çekici tuzakta ilk ergin yakalandığında, birinci ilaçlama, bir ay sonra ikinci ilaçlama ve hasattan 15 gün önce farklı etki mekanizmasına sahip bir ilaçla üçüncü bir uygulamanın yapılması tavsiye edilir.

Patateste sezon içinde 2`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Mısır:

Mısır Koçankurdu ve Mısırkurdu: Birinci üründe; 50 dekarlık tarla bir ünite kabul edilerek, tarlada zikzak şeklinde gidilerek 100 bitkideki bulaşma (yumurta kümesi ve yaprak, gövde, koçan, tepe ve koçan püskülündeki yenikler) tespit edilir. Bulaşık bitki sayısının %5 ve üzerinde olması durumunda ilaçlama yapılır. İkinci üründe; 50 dekarlık tarla bir ünite kabul edilerek, tarlada zikzak şekilde gidilerek 100 bitkideki yumurta paketi kontrolü ve sayımı yapılır. Mısır koçankurdu yumurta kümeleri ile yaprak kınının gövdeyi saran iç yüzünde; Mısırkurdu yumurta kümeleri genelde yaprakların aly yüzünde bulunur. İlaçların etki süreleri dikkate alınarak 10- 15 gün ara ile 2 ya da 3 ilaçlama yapılır. Bozkurt: Zararlının bulunması muhtemel olan tarlalarda, sıraya ekim yapılan yerlerde 10 ayrı yerde 3`er m`lik sıralar üzerinde en az 2 yenik bitkinin bulunduğu tarlalarda ilaçlama yapılmalıdır.

Güz Tırtılı: Mısırın erken döneminde (4-6 yaprak) başlamak üzere yapılan ilk ilaçlamadan sonra tarladaki zararlı larva yoğunluğu kontrol edilerek gerekirse ikinci tarlalarda ilaçlama yapılmalıdır. Generatif organların çıkışı ile ilaçlamalara son verilmelidir.

Damla Sulama ile uygulama: Mısır Koçankurdu (Sesamia spp) ve Mısırkurdu (Ostrinia nubilalis); Zararlının ilk yumurtalarının görülmesinden itibaren damla sulama yöntemiyle 15 gün ara ile 2 ilaçlama yapılır. Mısırda sezon içinde 2`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Bağ: Salkım güvesi: Salkım güvesine karşı yapılacak ilaçlamalar tahmin ve uyarı sistemine göre yönlendirilir. Eşeysel çekici tuzaklarda yakalanan kelebek sayısı henüz en üst seviyeye ulaşmayıp arlışın devam etmesi, etkili sıcaklıklar toplamı birinci dölde 95-100 gün derece, ikinci dölde 450-460 gün derece, üçüncü dölde 970-980 gün dereceye ulaşması ve bitki fenolojisi; birinci dölde çiçek tomurcuğu, ikinci dölde koruk, üçüncü dölde tatlanma başlangıcı döneminde olması halinde ve bağda ilk yumurta görülmeden ilaçlamaya karar verilir. Her döle karşı bir ilaçlama yapılır. Bağda sezon içinde sofralık üzümlerde 2, şaraplık üzümlerde 1`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Fasulye: Yeşilkurt: Bölgenin ekolojik özellikleri dikkate alınarak, ilkbahardan itibaren tarlaya köşegenler doğrultusunda girilip, tarlanın büyüklüğüne göre 50-100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde, yumurta ve larva aranır. 100 bitkiden 5`i bulaşık bulunmuşsa derhal mücadeleye geçi Fasulyede sezon içinde 2`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Yerfıstığı: Yeşilkurt: İlaçlama zamanını belirlemek için 50 dekarlık yerfıstığı tarlası bir ünite olarak kabul edilir. En az beş farklı noktada yan yana iki adet bitki kontrol edilir. Bitkideki yumurtaları belirlemek için yapraklar dikkatli bir şekilde kontrol edilir. Larvaları belirlemek için, 50x50cm ebatlarında beyaz renkli bir bez parçası bitkinin bir kenarına serilir. Bitkinin yaprakları bez parçasının üstüne getirilerek hızlıca 10-15 defa silkelenir. Aynı işlem bitkinin diğer tarafı içinde tekrar edilir. Bitki başına ortalama 5 adet larva bulunması halinde ilaçlı mücadelesine geçilir. İlaçlamalar, larvaların yumurtadan yeni çıktığı birinci ve ikinci (L1-12) larva dönemlerinde yapılmalıdır. Tarla kontrolleri haftada bir yapılmalıdır Yerfıstığında sezon içinde 2`den fazla Coragen 20 SC uygulaması yapmayınız.

Coragen 20 SC ilaçlamanın ardından, bitki üzerinde ilaç kurumasından 1-2 saat sonra yağan yağışlardan etkilenmez, ilaçlamayı tekrarlamaya gerek kalmaz.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

Coragen 20 SC adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup 28 olarak sınıflandırılmış bir insektisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerini tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle direnç gelişimini geciktirmek için Coragen 20 SC` nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısınıaşmayınuız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (grup 28 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Formulasyonlarda değişiklikler olabileceği için kullanıcıların, geniş çapta uygulama yapmadan önce istenen karışımı küçük miktarlarda test ederek çökelme ve katılaşma olup olmadığını gözlemlemeleri önerilir. Farklı özelliklerde değişik materyallerin karışımları ve yoğun karışımlar tavsiye edilmez. Karışım yapılacaksa, Coragen® 20 SC İnsektisit ürününün ve diğer karışım yapılacak pestisitlerin etiketinde yer alan sınırlamalara ve önlemlere uyunuz. Etikette yer alan kullanım dozunu aşmayın. Etiketinde bu tür karışımlarla ilgili sınırlamaları olan ilaçlarla karışım yapmayınız.