Zirai İlaç İncele

EXIREL® 100 SE

Ürün Broşürleri
Etiket Bilgisi
Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Seçenekleri



Marka: FMC

Ruhsat:

Kiraz

Vişne

Şeftali

Nektarin

Elma

Armut

Ayva

Turunçgiller

Antep Fıstığı

Nar

Pamuk

Bağ

Tütün


Etken Madde:
Cyantraniliprole 


Zararlı Organizma:
Kiraz Sineği  Kanadı Noktalı Sirke Sineği  Doğu Meyve Güvesi  Çiçek Tripsi  Elma İç Kurdu  Akdeniz Meyve Sineği  Antep Fıstığı Psillidi  Antep Fıstığı Dal Güvesi  Harnup Güvesi  Yeşilkurt  Tütün Tripsi  Bağ Tripsi 


Aktif Madde:100 g/LCyantraniliprole
Formülasyon:Suspo Emülsiyon (SE)
Grup:28 İnsektisit (Böcek İLacı)
BİTKİ ADI Zararlı Organizma Adı Kullanma Dozu Son Uygulama İle Hasat Arasındaki Süre
Kiraz Kiraz sineği (Rhagoletis cerasi) 100 ml/100 l su 3 gün
Kiraz-Vişne Kanadı noktalı sirke sineği (Drosophila suzukii) 75 ml/100 l su 3 gün
Şeftali Doğu meyvegüvesi (Cydia molesta) 60 ml/100 l su 7 gün
Şeftali-Nektarin Çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis) 100 ml/100 l su 7 gün
Elma Elma içkurdu (Cydia pomonella) 60 ml/100 l su 7 gün
Armut Elma içkurdu (Cydia pomonella) 60 ml/100 l su 7 gün
Ayva Elma içkurdu (Cydia pomonella) 60 ml/100 l su 7 gün
Turunçgil Akdeniz meyvesineği (Ceratitis capitata) 50 ml+200 ml Nu-Lure*/10 l su 7 gün
Antep fıstığı Antepfıstığı psillidi (Agonoscena pistaciae) 100 ml/100 l su 14 gün
Antep fıstığı Antepfıstığı dal güvesi (Kermania pistaolella) 60 ml/100 l su (larva) 14 gün
Nar Harnup güvesi (Ectomyelois ceratoniae) 100 ml/100 l su 14 gün
Pamuk Yeşilkurt (Helicoverpa armigera) 75 ml/da 7 gün
Pamuk Tütün tripsi (Thrips tabaci) 75 ml/da+ 100 ml/da Codacide 7 gün
Bağ Bağ tripsleri (Rubiothrips vitis, Mycterothrips albidicornis, Mycterothrips tschirkunae, Thrips tabaci) 75 ml/100 l su 7 gün (sofralık üzüm ve asma yaprağı)
Tütün Tütün tripsi (Thrips tabaci) 75 ml/da 7 gün

ÖZET BİLGİLER

EXIREL 100 SE’nin sahip olduğu benzersiz özelliklerin sunduğu faydalar;

Farklı gruptan zararlılara karşı etkilidir.

Hızlı etki gösterir.

Bitkiyi,uygulandığı andan itibaren hızlıca koruma altına alır.

Translaminar ve lokal sistemik aktiviteye sahiptir.

Yağmurdan yıkanmaya karşı dayanıklılığı artarken, zararlılarla mücadelede daha etkilidir.

Emiciler için yeni bir etki mekanizmasına sahiptir.

Dayanıklılık kazanmış türleri rahatlıkla kontrol eder.

Yararlı böceklere karşı seçicidir.

Entegre Mücadele Programlarında rahatlıkla kullanılabilir.

Karışık zararlı popülasyonlarını aynı anda kontrol eder.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan Bitki Koruma Ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. İlaçlama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken ilaçlı su depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. İlaçlama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

UYGULAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra uygulama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıklarını su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANIM ŞEKLİ:

Kiraz:

Kiraz sineği(Rhagoletis cerasi) :Kirazlarda  uygun uygulama zamanının tespiti için sarı yapışkan tuzaklar kullanılması önerilir. Tuzaklar ağacın güneydoğu yönüne, yerden 1,5-2 m yükseklikteki meyveli bir dalına ve zararlının görebileceği bir şekilde asılır. Uygulama dekara en az 2-3 adet asılan sarı yapışkan görsel tuzaklarda ilk ergin yakalandığı zaman yapılır. Bitki koruma ürününün etki süresine ve ergin uçuşunun devam etmesi durumuna göre ikinci uygulama yapılabilir.

İlaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir.Kirazda kullanılacak su miktarı en az 70L/da, en fazla 150L/da olmalıdıdır.

Kiraz-Vişne:

Kanadı noktalı sirke sineği (Drosophila suzukii):Sirke tuzaklarında zararlının tespit edildiği ve meyvelerde renk değişiminim başladığı dönemde uygulama yapılır.

Aynı kiraz ve vişne bahçelerinde bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız. 

Şeftali:

Doğu meyve güvesi (Cydia molesta): Eşeysel çekici tuzakta tuzak başına haftada 20 ve daha fazla kelebek yakalanması halinde veya birinci döl sürgün zararı %5 ten fazla olduğunda meyvedeki zararı önlemek için ilaçlama gerekir. Tuzaklarda ilk ergin yakalandıktan sonra etkili sıcaklıklar toplamı 400 gün dereceye ulaştığında ve meyvelerde ilk larva zararı görülür görülmez yapılır. Diğer devlere karşı ilaçlamaya karar vermek için tuzak başına haftada 20 ve üzeri kelebek yakalanması gerekir. İlacın etkin süresi, yeni larva zararı ve hasat tarihi dikkate alınarak ikinci bir ilaçlama yapılabilir. Birinci uygulamadan 15 gün sonra ikinci uygulamanın yapılması uygundur. 

Şeftali-Nektarin:

Çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis): Şeftalinin pembe tomurcuk döneminde tesadüfen seçilen 100 sürgünün en az% onunun bulaşık olması halinde uygulamaya karar verilir. %5 çiçek açma döneminde birinci uygulama yeterlidir. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir. Şeftalide kullanılacak su miktarı en az 70L/da, en fazla 150L/da olmalıdıdır. 

Aynı şeftali bahçesinde bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız.

Elma, Armu ve Ayva:

Elma içkurdu (Cydia pomonella):Elma içkurduna karşı ilaçlamalar tahmin ve uyarı sistemine göre yönlendirilmelidir. Elma içkurdu mücadelesinde hedef, her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce öldürmektedir. İlaçlama zamanının tespiti için acil fenomenolojisi ve zararlının biyolojisi, kelebek uçuşları takip edilmeli, yayıncı kuruluşlardan da bilgi alınmalıdır. Genel olarak zararlının birinci dönemine karşı ilk ilaçlama ilk ergin uçuşları başladıktan. Tuzaklarda ilk ergin kelebekler yakalandıktan yaklaşık 10 gün sonra ilk yumurtalar görüldüğünde yapılmalı. Böylece larvaların meyve içine girmesi ve zarar yapması engellenmelidir. İlacın etki süresi dikkate alınarak 20 gün sonra birinci döle karşı ilaçlama tekrarlanmalıdır. İkinci ve daha sonraki döllere karşı da zararlı ilaçlamayı gerektirecek yoğunlukta olduğu takdirde aynı şekilde ilaçlamaya devam edilmelidir ilaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir elmada kullanılacak su miktarı en az 70 L/da, en fazla 150L/da olmalıdıdır. 

Aynı elma bahçesinde bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız.

Turunçgil:

Akdeniz meyvesineği (Ceratitis capitata): Turunçgillerde Eylül ekim aylarında meyvelerde vurup kontrolü yapılır. Bu kontrollerde ilk vuruk saptandığında veya tuzaklarda ilk sinek yakalandığında turunçgil de. Ben düşme döneminde ise hemen ilaçlamaya başlanır. İlaçlamada bir sıra ilaçlardır. Bir sıra boş olarak atlanır, ikinci ilaçlama da atlanan sıra ilaçlardır. İlaçlamalar sıralar dönüşümlü olarak ilaçlı ilaçsız olacak şekilde tekrarlanır. Hazırlanan ilaçlı karışım aşılarının güney tarafında kalan bir dalın 12 metrekarelik kısmına meyve ve yapraklarının homojen bir şekilde ıslanması sağlanacak şekilde uygulanmalıdır. Mümkün olduğu kadar iri zerrecikler atan pülverizatörler kullanılmalıdır. Bir de kare uygulanabilecek ilaç miktarını aşmamak için yukarıda belirtilen ağaç başına kullanılacak su miktarı önerisine uyulmalıdır. İlaçlamadan sonra tuzaklarda sinek yakalamaya devam ediyorsa 7 10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlamaya gerek duyulmaz. 

Aynı turunçgil bahçesinde bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız.

Antepfıstığı:

Antepfıstığı psillidi (Agonoscena pistaciae): Mayıs ayı ortalarında itibaren haftalık yapılacak sayımlar sonucunda 100 bileşik yapraklı bileşik yaprak başına ortalama 20 30 nimf görünmesi, ilk yazlık ergin ve yumurta sayısında belirgin bir artış kaydedilmesi konulan yumurtaların birçoğunun açılmış olması ve ilk ergin parazitoit çıkışlarını henüz başlamamış olması koşullarına uyularak ilaçlama yapılır. 

Antepfıstığı dal güvesi (Kermania pistaolella): Karşı mücadelede uygulamaya karar vermek için şubat ayında 10 araçtan 100 adet bir yıllık sürgün ya da sonbahar ve ilkbahar aylarında budama yapılan bahçelerde kesilen dallardaki dal güvensiz zarara kontrol edilir. Sürgünlerde %10 pupa bulunduğunda kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kimyasal mücadelenin yumurtalar açılmadan yapılması dönemidir. Bir nedenle ilk ilaçlamalar tuzakta ilk ergin yakalanmasının 10 gün sonra başlar. İlacın etki süresine göre ergin çıkışlarının bitmesinden bir hafta sonrasına kadar tekrarlanır. 

 

Aynı antepfıstığı bahçelerinde bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız.

Nar:

Harnup güvesi (Ectomyelois ceratoniae):  Haziran sonu temmuz başında meyveler yaklaşık 3-5 cm çapına geldiğinde, bulaşıklık oranı da % 5’in üzerinde ise bitki koruma ürününün etki süresine bağlı olarak 10-14 gün ara ile 4-5 uygulama yapılır. 

Aynı nar bahçesinde bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız.

Pamuk:

Yeşilkurt (Helicoverpa armigera): Rastgele seçilen 3 m sıra uzunluğundaki tüm bitkiler kontrol edilerek, yeşilkurt yumurta ve larvaları sayılır ve 3 m`lik sıra uzunluğunda ortalama 2 larva bulunduğunda uygulamaya karar verilir.

Tütün tripsi (Thrips tabaci): Pamuk fidesi 1-3 gerçek yapraklı döneminde iken zararlı popülasyonu, yaprak başına 1 adet (nimf veya ergin) düzeyine geldiğinde yaprak bitine karşı mücadele yapmak gerekir.

Aynı pamuk tarlasında bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız.

Bağ:

Bağ tripsleri: Bağda ilkbaharda gözler uyanmaya başlayıp, ilk yapraklar görüldüğünde zararlının popülasyon yoğunluğu en az 2-3 trips ergin veya larva/yaprakçık olarak saptandığında uygulama yapılmalıdır. Asmanın yeşil aksamının tümüne uygulama yapılmasına özen gösterilmelidir. Bir uygulama yeterlidir.

Aynı bağda bir sezondu ikiden fazla Exirel 100 SE uygulaması yapmayınız.

Tütün:

Tütün tripsi (Thrips tabaci): Yaprak başına ortalama 5 tütün tripsin bulunduğunda ilaçlama yapılır. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli kalibrasyon yapılmalı ve kullanılacak su miktarı belirlenmelidir.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Exirel 100SE adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup 28 olarak sınıflandırılmış bir insektisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerini tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle direnç gelişimini geciktirmek için Exirel 100 SE’nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısınıaşmayınuız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (grup 28 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Formulasyonlarda değişiklikler olabileceği için kullanıcıların, geniş çapta uygulama yapmadan önce istenen karışımı küçük miktarlarda test ederek çökelme ve katılaşma olup olmadığını gözlemlemeleri önerilir. Farklı özelliklerde değişik materyallerin karışımları ve yoğun karışımlar tavsiye edilmez. Karışım yapılacaksa, Exirel® 100 SE’nin ve diğer karışım yapılacak pestisitlerin etiketinde yer alan sınırlamalara ve önlemlere uyunuz. Etikette yer alan kullanım dozunu aşmayın. Etiketinde bu tür karışımlarla ilgili sınırlamaları olan ilaçlarla karışım yapmayınız.

Kısıtlamalar; Stres altındaki bitkilere uygulama yapmayınız.