Bilgi Bankası

Bozukluklar

Fizyolojik ve Fiziksel Bozukluklar

  • Soğuk hasarı: Olgun yeşil veya kısmen olgun guavaların olgunlaşmaması, etin kahverengileşmesi ve şiddetli vakalarda derisinin de kahverengileşmesi ile kendini gösterir. Bu hasar, daha yüksek sıcaklıklara taşındığında çürümelerin arttığı görülür. Tam olgun guavalar, olgun yeşil guavalara göre soğuk hasarına daha az duyarlıdır ve 5°C (41°F) sıcaklıkta bir hafta boyunca saklanabilirler.
  • Dış (deri) ve İç (et) kahverengileşme: Guavalar, hasat ve taşıma sırasında fiziksel hasara duyarlıdır. Belirtiler, deri yaralanmaları ve ezilen bölgelerde kahverengileşme şeklinde görülür.
  • Güneş yanığı: Doğrudan güneş ışığına maruz kalan guavalar yanabilir. Bazı ülkelerde, guava meyvelerini ağaçta güneş ışığından ve böcek istilasından korumak için kağıt torbalar kullanılır.

Patolojik Bozukluklar
Çoğu hasat sonrası hastalık problemi, bahçede gelişmekte olan meyvelerdeki latent enfeksiyonlardan kaynaklanır. Hastalıklar arasında antraknoz (Colletotrichum gloeosporioides ve ilişkili türler tarafından), aspergillus çürüklüğü (Aspergillus niger tarafından), mukor çürüklüğü (Mucor hiemalis tarafından), fomopsis çürüklüğü (Phomopsis destructum tarafından) ve rizopus çürüklüğü (Rhizopus stolonifer tarafından) yer alır.

Hastalık kontrolü için stratejiler arasında iyi bahçe temizliği, enfeksiyonları azaltmak için etkili hasat öncesi yönetim, fiziksel hasarı azaltmak için dikkatli taşıma, 10°C (50°F) sıcaklıkta hızlı soğutma ve bu sıcaklığın taşıma sistemi boyunca korunması yer alır.

Böcek Kontrolü
Guavalar, meyve sinekleri için tercih edilen bir konakçıdır ve birçok ülkede kabul edilmesi için dezenfeksiyon tedavisinden geçmesi gerekir. Böcek kontrol tedavilerinden biri, 46°C suya 35 dakika daldırma veya 48°C sıcak hava ile 60 dakika maruz bırakmadır. Bir diğer potansiyel böcek kontrol tedavisi ise 0.15-0.30 kGy dozunda iridasyon uygulamasıdır.


İlaç Önerileri