Bilgi Bankası

Hasat Sonrası Kaliteyi Korumaya Yönelik Öneriler

Olgunluk ve Kalite

Olgunluk Göstergeleri
Ejder meyvesi genellikle hasat edildikten sonra olgunlaşmadığı için tamamen olgunlaşma aşamasına yakınken toplanır. Meyve olgunlaştıkça, kabuk rengi kırmızı veya sarıya dönüşür, toplam çözünür katı maddeler (TSS) zirveye çıkar ve titrasyon asiditesi (TA) ile et sertliği azalmaya başlar. Yaygın olarak kullanılan olgunluk göstergeleri, çiçeklenmeden sonra geçen gün sayısı (çeşit ve üretim bölgesine bağlı olarak minimum 27-33 gün) ve kırmızı veya sarı kabuk renginin yoğunluğudur.

Kalite Göstergeleri

  • Meyve boyutu
  • Kabuk rengi (kırmızı, mor veya sarı)
  • Kusurların olmaması, böcek hasarı, deri yarılması, mekanik hasar, soğuk hasarı, su kaybı ve çürüme dahil
  • Et rengi, tür ve çeşide bağlı olarak beyaz (Hylocereus undatus) veya kırmızı (Hylocereus polyrhizus) tonlarında olabilir
  • Üst düzeydeki meyveler iyi şekillendirilmiş, sağlam, etli ve yeşil braktalara sahip, sert et yapısına sahip ve en az 40`lık bir TSS:TA oranına sahip olmalıdır.

Olgunluk ve Kalite Fotoğrafları

Maturity & Quality Quality  Maturity & Quality Quality (2)

Hasat Sonrası İşleme ve Depolama

Optimum Sıcaklık

  • Kırmızı pitaya (Hylocereus undatus ve H. polyrhizus) ve H. undatus`un sarı klonları: 10ºC (50ºF)
  • Sarı pitaya (Selenicereus megalanthus): 6ºC (43ºF)

Solunum Hızı
41-79 ml CO2/kg.saat, 20-23ºC (68-73ºF) arasında.

Etilen Yanıtları
Meyvede olgunlaşma değişiklikleri etilen bağımsızdır. Etilen tedavisi, meyve renginin gelişimine başlamaz.

Optimum Bağıl Nem
%85-90

Etilen Üretim Hızı
Meyve büyüme ve gelişimi sırasında 0.01-0.09 µl C2H4/kg•saat arasında etilen üretimi.
Etilen üretimi, meyve olgunlaştıkça artmaz. CO2 ve C2H4 üretim desenine dayalı olarak pitaya, klimakterik olmayan bir meyvedir.

Kontrollü Atmosfer (CA) Yanıtları
Modifiye atmosfer çalışmaları, çiçeklenmeden 30 gün sonra hasat edilen ve oksijen içeren modifiye atmosfer torbalarında, 4 L m-2 gün-1 ile 10ºC (50ºF) sıcaklıkta ~5 hafta saklanan meyvelerin, torbasız aynı sıcaklıkta saklanan meyvelere göre daha az dehidrasyona ve ölçek solmasına uğradığını, ayrıca meyve renginin daha iyi korunduğunu ve ölçeklerin daha yeşil olduğunu göstermiştir. Modifiye atmosferin ne kadar faydalı olduğu, torbaların içindeki daha yüksek bağıl nem ile karşılaştırıldığında bilinmemektedir. Daha olgun meyveler ve daha yüksek sıcaklıklarda saklama, modifiye atmosferlerin faydalı etkilerini azaltır.

pitaya-temp-mgmt_edited


Bozukluklar

Fizyolojik ve Fiziksel Bozukluklar

  • Soğuk Hasarı: Soğuk hasarı, tür, hasat olgunluğu ve yetiştirme yeri gibi faktörlere bağlı olarak 5 veya 6°C (41 veya 43ºF) sıcaklıkta gelişebilir. Erken hasat, meyvenin soğuk hasarına karşı duyarlılığını artırır. Soğuk hasarı, etin saydamlaşması, yumuşama, solma, ölçeklerin kararması, dış etin kahverengileşmesi ve kötü lezzetle karakterizedir.
  • Mekanik Hasar: Derinin aşınması nedeniyle oluşan hasar, meyveyi hoş olmayan bir hale getirir ve su kaybı hızını artırarak büzüşmeye neden olur. Meyveler dikkatlice işlenmeli ve aşınma ve sıkışma hasarını azaltmak için koruyucu kaplarda paketlenmelidir.
  • Su Kaybı: Pitaya meyvesi su kaybına karşı oldukça hassastır. Meyve ağırlığının günlük kaybı, 5ºC (41ºF)`de %0.1, 10ºC (50ºF)`de %0.3 ve 20ºC (68ºF)`de H. undatus için %2.6 civarındadır. Ancak, meyvenin etrafında daha yüksek bağıl nemi korumak için delikli plastik torbalarda saklanması, günlük meyve ağırlık kaybını 5 ve 10ºC (41 ve 50ºF) sıcaklıkta %0.05`e kadar azaltabilir. Su kaybı, satılabilir ağırlık kaybına ve hoş olmayan şekilde büzüşmeye yol açar.

Patolojik Bozukluklar
Patogenlere karşı hassasiyet, sap ucu dokularında, ölçeklerde ve fiziksel hasar gören dokularda daha fazladır.

  • Antraknoz: Colletotrichum gloeosporioides tarafından neden olunur ve meyvede sarımsı kahverengi lezyonlar şeklinde görülür.
  • Diğer çürümeler:
    • Sap çürüklüğü: Xanthomonas campestris tarafından.
    • Meyvede kahverengi lekeler: Dothiorella sp. ve Monilinia fructicola tarafından.
    • Diğer mantar patojenleri: Fusarium spp. ve Aspergillus spp.

Karantina Tedavisi
Bactrocera spp. kaynaklı meyve sineği dezenfeksiyonu için, meyve çekirdek sıcaklığının 46.5ºC (116ºF)`ye yükseltilmesi ve 20 dakika süreyle tutulması kullanılabilir.

Kontrol Stratejileri
Hasat ve taşıma sırasında fiziksel hasarları en aza indirmek, iyi temizlik uygulamaları kullanmak ve iyi sıcaklık yönetimi sağlamak önemlidir. 2011 itibarıyla, EU veya ABD yetkilileri tarafından, ejder meyvesi üzerinde kullanılmak üzere onaylanmış herhangi bir hasat sonrası fungisit bulunmamaktadır.


İlaç Önerileri