Bilgi Bankası

Bozukluklar

Fiziksel Hasarlar 

Soğuk Hasarı:
Ananaslar, 7°C`nin altındaki sıcaklıklara maruz kaldıklarında soğuk hasarı yaşar. Tam olgunlaşmış meyveler, olgunlaşmamış ve kısmi olgunlaşmış meyvelere göre daha az hassastır. Soğuk hasarının belirtileri arasında solgun yeşil renk (olgunlaşma bozukluğu), suya doymuş et, kararmış çekirdek dokusu, çürüklükte artış ve taç yapraklarının solması yer alır.

Endojen Kahverengi Leke (EBS) veya Siyah Kalp:
EBS, ananasların hasat öncesinde veya sonrası soğuk hava koşullarına maruz kalmasıyla ortaya çıkar. Genellikle 7°C’nin altındaki sıcaklıklar, meyvenin çekirdek bölgesinde kahverengi lekeler oluşmasına yol açar. Waxing, soğuk hasarının belirtilerini azaltmada etkilidir. Ayrıca, 35°C’de 1 gün süreyle uygulanan ısı tedavisi, ananaslarda EBS semptomlarını hafifletebilir.


Disorders Photos Pineapple
Disorders Photos Pineapple
Disorders Photos Pineapple
Disorders Photos Pineapple
Disorders Photos Pineapple
Disorders Photos Pineapple
Disorders Photos Pineapple
Disorders Photos Pineapple

Patolojik Bozukluklar

Thielaviopsis Çürüklüğü (Siyah Çürüklük, Su Kabarcığı):
Thielaviopsis paradoxa tarafından neden olan bu hastalık, genellikle meyvenin sap bölgesinde başlar ve meyve etinin çoğuna yayılır. Dışarıdan görülen tek belirti, etin çürüyen bölgelerinin üzerindeki derinin su ile dolmuş görünmesidir.

Maya Fermantasyonu:
Saccharomyces spp. tarafından neden olan bu hastalık, genellikle aşırı olgunlaşmış meyvelerle ilişkilidir. Mayalar, meyveye yaralardan girer ve etin yumuşamasına ve parlak sarı renkte olmasına neden olur. Meyve, büyük gaz kabarcıkları nedeniyle patlar.

Kontrol Stratejileri:

  • Mekanik yaralanmaları minimize etmek için dikkatli hasat ve işleme,
  • Meyveleri hızlı bir şekilde soğutmak ve ideal sıcaklık ve nem koşullarını korumak,
  • Fungisitler, örneğin thiabendazole (TBZ) kullanımı, çürükleri önlemeye yardımcı olabilir.

İlaç Önerileri