Bilgi Bankası

LENTİSEL ÇÖKMESİ

Sinonimi: Lentisel Kırılması

Hasar tipi: Fizyolojik

Hasarın yeri: Meyvenin dışı

Hasarın oluşumu: Hasat sonrası

Hasarın görüldüğü çeşitler: Gala, Gravensteiner, Jonagold, Kanzi®- Nicoter, Red Delicious, Golden Delicious, Cox Orange, Braeburn

Belirtileri: Lentisel hasarının belirtileri iki şekilde ortaya çıkabilir. Lentisel lekeleri, meyve kabuğundaki lentisellerin (meyve kabuğundaki noktasal gözenekler) etrafında küçük, dairesel, kahverengi veya siyah, hafif çökük lekelerdir. Bu lekelerin merkezinde, lentiseller genellikle merkezi çıkıntılı beyaz bir nokta olarak görülebilir. Acı beneğin aksine, lentisel lekeleri genellikle çok yüzeyseldir ve alttaki doku herhangi bir fungus oluşumu göstermez. Depo çürüklüğüne bağlı ikincil enfeksiyonlar genellikle lentisel lekelerinde görülür. Hasar hasatta da görülebilir. Lentisel leke çukurunda ise lekeler düzensiz şekildedir. Lekelerin altındaki kahverengileşmiş doku, yaygın lekeye benzer şekilde biraz daha derine iner. Genellikle kaliks çukuru bölgesi veya meyvenin güneşe maruz kalan kısımları etkilenir. Hasattan sonra veya hızlı olgunlaşma nedeniyle semptomlar hızla kötüleşir. Bu iki semptom genellikle birlikte görülür.

Patojen oluşumunun nedeni: Çeşide karşı duyarlılığı - meyvede kalsiyum eksikliği - magnezyum veya potasyum ile aşırı besleme (kalsiyum eksikliğine neden olur) - ağaçların güçlü sürgün büyümesi - büyük meyvelerle zayıf meyve verme - meyve gelişimi sırasında yüksek sıcaklıklar ve kuraklık

Fizyolojik sebepler: Hücrelerin ve orta lamellerin önemli bir bileşeni olan kalsiyum, hücre duvarının ve dolayısıyla meyve dokusunun stabilitesi için büyük önem taşır. Eğer kalsiyum yetersizliği varsa, hücre zarları daha yüksek bir geçirgenlik gösterir. Hücreler kararsız hale gelir ve dokunun lokalize kısımları çöker. Meyvede aşırı potasyum veya magnezyum içeriği kalsiyum eksikliğini destekleyebilir, çünkü her iki element de hücre duvarı stabilitesi açısından kalsiyuma antagonist olarak hareket eder. Temel olarak, güçlü sürgün büyümesi veya zayıf meyve büyümesi olan ağaçlardan elde edilen meyveler, sürgünler lehine meyvede daha az kalsiyum depolandığı için bunt`a daha duyarlı olma eğilimindedir. Buna göre, sürgün büyümesinin artmasına yol açan tüm önlemler rıhtım oluşumunu teşvik edebilir. Bunlar arasında örneğin aşırı nitrojen tedariki veya kışın aşırı budama sayılabilir. Kalsiyum sadece toprak tarafından sağlandığından ve daha sonra meyve boyutu arttıkça meyvedeki kalsiyum konsantrasyonu seyreltildiğinden, aşırı büyük meyveler lekelenmeye eğilimlidir. Yüksek sıcaklıklarda ve kuraklıkta, özsu akışı boyunca kalsiyum dağılımı da bozulur ve hatta meyveden yapraklara geri taşınmaya yol açabilir.

Mücadele önerileri: - Dengeli bitki besin tedariği - doğru budama önlemleri - aşırı sarkmadan kaçının ve gerekirse şiddetli kuraklık sırasında sulama yapın - tekrarlayan sorunlar ve hassas çeşitler söz konusu olduğunda, Haziran ayından itibaren (T aşaması) yaprak gübresi şeklinde kalsiyum uygulayın.


İlaç Önerileri