Zirai İlaç İncele

PICATRIX®


Ürün Seçenekleri



Marka: Gennova

Ruhsat:

Elma

Domates

Pamuk

Karpuz

Bağ

Biber

Çilek

Hıyar

Patlıcan

Şeftali


Etken Madde:
Etoxazole 


Zararlı Organizma:
İki Noktalı Kırmızı Örümcek  Kırmızı Örümcek  Avrupa Kırmızı Örümceği 


Aktif Madde: 110 g/L Etoxazole
Formülasyon Süspansiyon Konsantre (SC)
Grup: 10 B
Bitki Adı Zararlı Organizma Adı Uygulama Dozu ve Dönemi Son uygulama ile hasat arasındaki süre
Elma Avrupa kırmızıörümceği (Panonychus ulmi) 25 ml/100 L su Yumurta, larva, nimf 14 gün
Domates (tarla) İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 35 ml/100 L su Larva,nimf 3 gün
Pamuk İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 25 ml/da Yumurta, larva, nimf 21 gün
Pamuk Kırmızıörümcekler (Tetranychus cinnabarinus) 50 ml/da Yumurta, larva, nimf 21 gün
Karpuz İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 25 ml/da Larva, nimf 3 gün
Bağ* İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 25 ml/100 L su Yumurta, larva, nimf 7 gün
Biber (Sera) İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 35 ml/100 L su Larva, nimf 3 gün
Patlıcan (sera) İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 35 ml/100 L su Larva, nimf, ergin 3 gün
Çilek İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 35 ml/100 L su (14 ml/da) Larva, nimf 1 gün
Hıyar (Sera) İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 35 ml/100 L su Larva, nimf 3 gün
Şeftali İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) 25 ml/100 L su Yumurta,larva,nimf 3 gün

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinasının deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinanın karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ

Özellikleri: Kontak etkili akarisittir. Kırmızıörümceklerin yumurta, larva ve nimflerine karşı dönem değiştirmelerini engellemek suretiyle etki gösterir. Erginlere etkili değildir. Bununla birlikte uygulamadan 3-5 gün sonra belirgin etkisinin gösterir ve etki devamlılığı bir ay civarındadır.

Elma-Avrupa kırmızıörümceği: Mayıs ayından itibaren 100 yaprakta periyodik olarak yapılan sayımlarda yaprak başına ortalama 8-10 adet canlı birey görüldüğünde uygulama yapılmalıdır.

Domates, Hıyar(Sera), Biber, Patlıcan-Kırmızıörümcekler: Araziye köşegenler doğrultusunda girilir. 3–5 adımda bir, bitkinin dip ve orta yapraklarında kırmızı örümcek nimf ve erginlerinin sayımı yapılır. Dekar başına incelenmesi gerekli yaprak sayısı ufak yapraklı bitkilerde 20, hıyar ve patlıcan gibi iri yapraklı bitkilerde ise 10 adettir. Ufak yapraklı sebzeler için yaprak başına ortalama 3 adet, patlıcan gibi iri yapraklı sebzeler için ise yaprak başına ortalama 5 adet canlı kırmızıörümcek bulunduğunda mücadeleye karar verilir.

Pamuk-Kırmızıörümcekler: Mücadele zamanının belirlenmesi için bitkiler 4-6 yapraklıyken kontroller yapılır. Zararlı yalnız tarla kenarında yada içinde lokal olarak bulunuyorsa sadece bu kısımlar uygulanmalıdır. Yaprak başına ortalama Akdeniz Bölgesi’nde 5 adet, Ege ve Günaydoğu Anadolu Bölgesi’nde 10 adet canlı kırmızıörümcek görüldüğünde uygulama yapılmalıdır.

Karpuz- İki noktalı kırmızıörümcek:  Sebze bahçelerinde ilk sayım için çiçeklenme döneminde araziye parsellerin köşegenlerinden çapraz olarak girilir. 3-5 adımda bir bitkinin dip ve orta yapraklarında kırmızıörümcek nimf ve erginlerinin sayımı yapılır. Yapraklar üzerindeki canlı kırmızıörümcekler büyüteç ile sayılıp kayıt edilir. Toplam kırmızıörümcek sayısı sayılan yaprak adedine bölünür. Bir yaprağa düşen camlı kırmızıörümcek sayısı bulunur. Yaprak başına ortalama 5 adet canlı kırmızıörümcek bulunduğunda mücadeleye karar verilir.

Bağ- İki noktalı kırmızıörümcek: Yayılış gösterdiği bağ alanları gözlem altında tutulmalı, bir yaprakta 5-8 adet zararlı zararlı  bulunduğunda kimyasal mücadele önerilir. Birinci uygulamada kullanılan ürünün etki süresi bitiminden itibaren yapılan sayımlarda, zararlı yoğunluğu eşiğin üzerine çıkarsa, ikinci uygulama yapılır. Hasattan önce yapılan uygulamalarda, kullanılan akarisitin bekleme süresi dikkate alınarak uygulamaya son verilir. Şayet zarar devam ediyorsa hasattan sonra da uygulama yapılabilir.

Çilek- İki noktalı kırmızıörümcekErken dönem uygulaması: Kırmızıörümceklerin her yıl sorun olduğu çilek alanlarında çiçek ve yeşil meyve döneminde (ilk olgun meyveler görülmeden önce) kırmızıörümcekler görüldüğündwe bir uygulama yapılmalıdır. Erken dönem uygulaması meyvelerde kalıntı bırakmaması için daha güvenlidir.

Mevsim içi uygulaması; Erken dönem uygulamasının yapılmadığı durumlarda, açıkta yetiştirilen çilekler mevsim başında (Mart sonu-Nisan başı) 3-5 gün aralıklarla kontrol edilir. Kırmızıörümcekler çilekte mevsim başında çevredeki bitkilerde görülür. Öncelikle bu bitkilerin kontrol edilmesi ve uygulanması yeterlidir. Popülasyonun yaygınlık göstermesi durumunda tarlayı temsil edecek şekilde bitkinin orta ve alt bölümlerinde en az 50 yaprakçık incelenir. Yaprakçık başına 15 ve üzerinde kırmızıörümcek tespit edilmesi halinde uygulamaya karar verilir. Meyve toplanmasından hemen  sonra uygulama yapılır. Son uygulama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilerek hasat yapılmalıdır.

Şeftali- iki noktalı kırmızıörümcek: Mayıs ayından itibaren 100 yaprakta periyodik olarak yapılacak sayımlarda yaprak başına ortalama 8-10 adet bireyei geçmesi durumunda ilaçlama yapmak gerekir. Kontroller ilk ilaçlamadan sonra 152er gün aralıklarla Ağustos sonuna kadar sürdürülmeli ve yoğunluk görüldüğü takdirde ilaçlama yapılmalıdır.

DİRENÇ YÖNETİMİ

PICATRIX® adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre GRUP 10 B olarak sınıflandırılmış bir akarisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle direnç gelişimini geciktirmek için PICATRIX®’ in aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı  etki mekanizmasına sahip (Grup 10B harici) bitki koruma ürünleri kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK

Alkali özellikteki bitki koruma ürünleri ile karıştırılmaz. Diğer insektisit, fungusit  ve yaprak gübreleri ile karıştırılmadan önce ön karışım testi yapılması tavsiye edilir.