Bilgi Bankası

BAĞLARDA ÖLÜ KOL HASTALIĞI

(Phomopsis viticola)

Tanımı ve biyolojisi

Phomopsis viticola sürgünler üzerinde 0,2-0,4 mm çapında siyah yuvarlak sert piknitleri meydana getirir. Piknitler epidermise yarı yarıya gömülmüş durumdadırlar. Fungus kışı beyazlaşan çubuklar üzerinde siyah renkli piknitler halinde ve sürgünün enfekte olmuş dip gözleri içinde miselyum halinde geçirir. Doku içerisindeki miselyum sonbahar ve kış aylarında aktif haldedir. Dallar üzerinde görülen piknitler içerisindeki sporlar ilkbaharda oluşurlar. İlkbaharda yağışlar, fazla nem, yoğun sis, çiğ ve kırağı ile ıslanan olgun piknitlerden krem-bal renkli ipliksi görünümdeki yoğun bir madde ile birlikte konidiler dışarı çıkar. Bu olayın gerçekleşmesi için optimum sıcaklık 12-15°C olmalıdır. Buna karşılık 0-22°C arasında da konidi çıkışı görülebilir. Konidiler yağmurla yeni oluşan taze dokulara taşınır, bu organların yüzeyinde yeterli su varsa çimlenir. Alfa konidiler 1-37°C arasında çimlenir. Optimum çimlenme sıcaklığı ise 23 ºC’dir. Alfa konidiler stomalar ve yara yerlerinden girerek %100 orantılı nem koşullarında birkaç saat içinde enfeksiyonu gerçekleştirebilir. Enfeksiyondan 21-23 gün sonra hastalık belirtileri görülür. Sürgünler 3-10 cm uzunluktaki devrelerinde enfeksiyonlara çok duyarlıdır. Fungus genellikle kurak ve sıcak yaz aylarında aktif değildir. Fakat sonbaharda havalar serinleyince yeniden aktif hale geçebilir.

Hastalık Belirtisi

✓  Başta sürgünler olmak üzere yapraklar, yaprak sapları, salkım ve salkım sapları, taneler hastalığa yakalanabilmekle birlikte hastalık esas sürgünlerde kendini gösterir.

✓  Sürgünün dipten itibaren üçüncü veya beşinci gözüne kadar olan kısmında, lekeler ve çatlamalar görülür.

✓  Önce ortaları koyu siyah lekeler meydana gelir, daha sonra bu lekeler birleşerek düzensiz halde siyah çatlak ve yaralar oluşturur. Bu yaralar çok derin olup odun dokusunu dahi çatlatabilir.

✓  Hastalanmış yapraklar sararır, buruşur, kenarları yırtılır ve küçük kalır.

✓  Hastalanmış salkım ve tane saplarında lekeler oluşabilir.

✓  Uzunluğuna çatlayıp yarılan sürgünler sonbaharda beyazlaşarak tipik şeklini alır. Hastalığın diğer adı da ‘Sürgün Kuruması’dır.

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler
Asma

Mücadele Yöntemleri

Kimyasal olmayan mücadele

✓  Asmalarda budama zamanında yapılmalı ve hasta sürgünler dipten kesilmelidir. Budama artıkları kesinlikle asmanın altında bırakılmamalı, uzaklaştırıp yakılmalıdır. Budamada temiz aletler kullanılmalıdır. Hasta asmalardan aşı kalemi alınmamalıdır.

Kimyasal Mücadele

Kış ilaçlaması: Budamadan sonra, gözler uyanmadan hemen önce yapılmalıdır.

Yaz ilaçlaması: 1. ilaçlama sürgünler 2–3 cm olduğunda, 2. ilaçlama sürgünler 8–10 cm olduğunda, 3. ilaçlama sürgünler 25–30 cm’yi bulduğu devrede yapılmalıdır.

Kullanılacak etken maddeler 

Etken madde

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

65,82 g/l Metalik bakıra eşdeğer bakır sülfat

125 g/100 L su

7 gün

200 g/l Azoxystrobin + 80 g/l Cyproconazole

50 ml/100 l su

21 gün

%75 Mancozeb

150 gr /100 L su

21 gün

200 g/l Azoxystrobin + 125 g/l Difenoconazole

80 ml/100 L su

21 gün

%80 Mancozeb

200 gr / 100 lt su

21 gün

%50 Captan

250 g / 100 L su

28 gün

 



İlaç Önerileri