(Uncinula necator (Schw.)
Tanımı ve biyolojisi
Küllemeye neden olan fungus obligat bir parazittir ve sadece Vitaceae familyası üyelerinde görülür. Fungusun eşeysiz formuna Oidium tuckeri Berk adı verilmektedir.
Fungus, kışı tomurcuk pulları arasında, miselyum ve/veya sonbaharda dökülen enfekteli yapraklar ile kabuklarda kleistotesyum olarak geçirir. Tomurcuklar (gözler) vejetasyon döneminde oluşmaları sırasında enfekte olurlar. Fungus miselyumu ile tomurcuğa yerleşir ve yeni mevsime kadar iç tomurcuk pulları üzerinde dormant durumunda kalır.
Asmalara su yürüyüp tomurcukların patlamasından kısa bir süre sonra aktivite kazanır. Gelişmekte olan sürgün ve yaprakları beyaz bir miselyum ile kaplar. Bu organlar üzerinde bol miktarda konidiyum oluşur ve bunlar rüzgâr aracılığı ile diğer asmalara taşınır. Bu belirtiler sürgünler 20-25 cm olunca dikkati çeker.
Sıcaklık hastalık gelişimi üzerinde en önemli etki yapan çevre faktörüdür. Optimum gelişme sıcaklık isteği 20-27°C arasındadır. Hastalığın oluşumunda rol oynayan diğer faktör nemdir. Güneş ışığının az olduğu bulutlu günler hastalık gelişimini teşvik edicidir.
Bağ küllemesi hastalığı, asmanın tüm yeşil organlarında (yaprak, sap, sürgün, salkım) görülür. Yaprakların her iki yüzeyi de, gelişmenin her döneminde enfeksiyonlara duyarlıdır. Konukçu dokusu üzerindeki miselyumlar, konidioforlar ve konidisporlar grimsi beyaz tozlu veya pudramsı bir görünümdedir.
Hastalık Belirtileri
✓ Hastalık asmanın tüm yeşil organlarında görülür. Asma üzerinde beyaz pudramsı bir görünüm ortaya çıkar.
✓ İlk dönemde hastalık genç yapraklarda güç fark edilir. Genelde yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı veya parlak lekeler görülür. Yaprak yaşlandıkça parlaklığı gider, kalınlaşır ve gevrekleşerek kenardan içe doğru kıvrılır.
✓ Sürgünler yeşilken hastalıklı kısımlar siyaha yakın koyu kahverengi renk alır. Kışın bu lekeler kırmızımsı kahverengi renge dönüşmektedir.
✓ Salkımda ise hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır, İrileşebilmiş veya olgunlaşmadan hemen önce yakalanan tanelerin sapı doğrultusunda çatladığı görülür. Genelde taneler % 8 şekerleninceye kadar devam eder.
Hastalığın Görüldüğü Bitkiler: Asma
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal olmayan mücadele
Çubuk ve tomurcuklarda kışlayan etmenin yoğunluğunun azaltılması için; bağlarda kısa budama yapmak suretiyle asmanın iç kısımlarına doğru hava dolaşımı ve eşlenmesi sağlanıldığı gibi, kimyasal kontrolün de etkinliği artırılmış olur.
Kimyasal Önlemler
Birinci ilaçlama: Sürgünler 25–30 cm uzunlukta olunca
İkinci ilaçlama: Çiçek taç yaprakları döküldüğü dönemde,
Üçüncü ve diğer ilaçlamalar: İkinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi, bölgelerin meteorolojik ve çevre koşullarıyla birlikte tanelere ben düşme dönemine kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.
Külleme ilaçlaması ile mildiyö ilaçlaması birlikte yapılacaksa, karışabilirlikleri dikkate alınmalıdır.
Kükürt uygulamaları için en uygun sıcaklık aralığı 25–30 0 C’dir. İlacın etkisi 18 0 C’nin altında azalmakta 30 0 C’nin üstünde ise asmalara zarar verebilmektedir.
Kullanılacak etken maddeler