Fungal hastalık etmeni olup, çilek bitkilerinin tüm gelişme devresinde yaprak, stolon, yaprak sapı ve çanak yapraklarına saldırmaktadır. Fungal etmen siyah acervuliumlar (üreme yatakları) içerisinde konidisporlarını üretmektedir ve doğada genellikle konispor devresinde bulunmaktadır. Kış gibi olumsuz koşullarını misel ya da konidi olarak hastalıklı bitki yaprakları ya da artıklarında geçirmektedir. Hastalık etmeninin sporları yağmur ya da mekanik yollar ile yayılmaktadır.
Belirtileri: Yuvarlak veya açılı koyu-mor lekeler bir kaç mm çapında olup, üst yaprak yüzeyinde dağılmıştır ve gelişme sezonunun her devresinde ortay çıkabilir. Lekeler zamanla genişlerken, bir çok küçük, siyah, acervuluslar (spor üreme yatağı) nedeniyle yaprak üzerindeki lekeler zift damlacığı şeklinde görülmektedir. Benzer hastalık lekeleri yaprak sapı, stolon ve meyve taç yapraklarında da görülebilir.
Mücadelesi:
Kültürel Mücadele: 1. Dayanıklı çeşitler tercih edilmeli ve hastalıktan ari sertifikalı bitkiler şaşırtılmalı. 2. Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve yok edilmeli. 3. Baharda Nitrojenli gübrelemesi yapın. Kimyasal Mücadele: Bu hastalık etmeni ile mücadelede B. cinerea (kurşuni küf) ile mücadelede kullanılan fungisitler tavsiye edilmektedir.