Bilgi Bankası

ANTRAKNOZ
(Colletotrichum piperatum) 
Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Biberlerde görülen Colletotrichum etmenleri:
 - Colletotrichum piperatum (Ell.& Ever.) Ell.&Hals.
 - Colletotrichum nigrum Ell. and Halst.,
 - Colletotrichum capsici (Sydow) But. and Bis.
Fungus kişi önceki yıldan kalan bitki artıklarında geçirir. Hastalık etmeni biber bitkilerinin tohumlarında da taşınmaktadır. Fungus uygun olan nemli koşullarda bitkinin üst aksamlarını infekteleyebilir ve burada oluşan hava kökenli sporlarini serbest bırakırlar. Fungusun gelişmesi için uygun koşullar 24-30 °C arasındaki sıcaklık ve yüksek nem oranlarıdır. Daha yüksek sıcaklıklarda da fungus sporları çimlenmemektedir. Ayrıca patojen sporlarini serbest bırakmak için suya ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca sporlar yağmur ve yağmur suyunun sıçraması ile de büyük ölçüde yayılma gösterir. Antraknoz hastalığı genellikle yaralanmış ve aşırı derecede olgunlaşmış meyvelerde daha fazla ortaya çıkmaktadır.
 
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalık etmeninin belirtileri yeşil akşam ve gövde çok belirgin olmamaktadır. Antraknoz yeşil ve olgun meyvelerde yuvarlak çökük lekeler olarak görülmeye başlar, nemli koşullarda lekelerin üzerinde pembeye yakın bir renkte, dairesel fungusun sporlar oluşmaktadır. Patojen olgunlaşmamış yeşil meyveleri de etkiler, fakat hastalık belirtileri başlangıçta görülmez. Daha sonra ise meyveler olgunlaşmaya başladığında epidermis dokusu altında beyaz ile sarı bir renkte lekeler ortaya çıkar. Bu lekeler meyveler kırmızı renk almaya başlayınca, hızlı bir şekilde genişleme gösterir. Antraknozun tipik olan spor partikülleri lekeler üzerinde görülebilir.
 
 Mücadelesi
 Kültürel mücadele
 1. Üç yıllık bir ürün rotasyonu ve devamlı üretim alanlarından konukçusu bitkilerinin özellikle Solonaceaus bitkileri uzaklaştırılmalı.
 2. Aşırı sulamadan ve bitkileri yaralamadan kaçınılmalı.
 3. Hastalıktan arı tohumların kullanılmalı.
 4. İnfekteli bitkiler, meyveler uzaklaştırılmalı ve yok edilmeli.
 5. Dayanıklı çeşitler tercih edilmeli.
 6. Tohumları hastalıktan arındırmak için 30 dakika 52 ° C sıcak su ile muamele edin, daha sonra kurutun ve bir kimyasal ile ilaçlama yapın.

Kimyasal mücadele
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için): Bakir Oksit WP 50% (500 g)
Bakir Oksiklorür WP 50% (500 g)
Maneb WP 80% (200 g)

İlaç Önerileri