(Gnomonia Leptostyla)
Tanımı ve Biyolojisi
Ceviz Antraknozu cevizlerde zarar yapan mantarı bir hastalıktır. Mücadele yapılmadığında önemli derecede verim kaybına neden olur. Kışın enfekteli yapraklar üzerinde perithecium olarak veya ılıman bölgelerde acervuluslar içerisinde konidiospor olarak kışlarlar. Bahar döneminde ıslanan yapraklarda peritheciumlardan serbest bırakılan ascosporlar veya acervuluslardan serbest kalan konidiosporlar ilk enfeksiyonları oluşturur. Seconder enfeksiyonlar ise yeni oluşan konidiosporlar tarafından yıl içerisinde tekrarlanır.
Belirtileri
✓ Hastalık belirtileri ceviz ağaçlarının yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür. Hastalık, özellikle oransal nemin yüksek olduğu yerlerde ve her yükseltide görülebilir.
✓ Daha çok bir yaprak hastalığı olmasına karşın, yeşil meyve kabuğundan meyve içerisine de geçen hastalık meyvelerin zarar görmesine de neden olur.
✓ Hastalık, genç yaprakların yaprakçıkları yarı büyüklüğünü geçtikten sonra enfeksiyon yapmakta ve penetrasyon noktasının çevresinde renk açılmalarına neden olmaktadır. Daha sonra bu kısımlar kahverengine dönüşür.
✓ Hastalığın etkisiyle yaz ayı ortalarında erken yaprak dökümü başlar, yoğun olduğu yıllarda tüm yapraklar dökülebilir.
✓ Özellikle haziran-temmuz aylarındaki yağışlar ve bu dönemdeki gece-gündüz ısı farkı ile oluşan çiğ nedeniyle hastalık hızla yayılmakta ve belirtileri birden artmaktadır.
Konukçuları: Ceviz antraknozu hastalığının konukçusu cevizdir.
Mücadelesi
Kimyasal olmayan mücadele
Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemlere titizlikle uyulmalıdır.
✓ Primer enfeksiyon kaynağı olan yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya gömülmelidir.
✓ Mümkünse damlama sulama yapılması ve ağaçların yeşil aksamının olabildiğince kuru kalmasını sağlayacak şekilde iyi bir hava sirkülasyonunun olması için dikim aralıklarının doğru seçilmesi önemlidir.
✓ Bahçe tesis edileceği zaman, bahçenin toprak yapısı ve bölgenin iklim koşulları göz önünde bulundurularak hastalığa daha tolerant çeşitler tercih edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Hastalığın her yıl şiddetli olarak seyrettiği yerlerde kimyasal mücadele gerekir. Kimyasal mücadele uygulaması aşağıda belirtilen zamanlarda yapılmalıdır.
1. İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakçıkların kedi kulağı olduğu dönemde,
2. İlaçlama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,
3. İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır.
4. ve diğer ilaçlamalar: Yağışlı geçen yerlerde kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon koşulları devam ettiği sürece tekrarlanır.
Kullanılabilecek etken maddeler