Bilgi Bankası

CEVİZ İÇ KURDU

(Cydia Pomonella)

Tanımı ve Yaşayışı

Ergin gri renkli yaklaşık 10mm uzunluğunda, her iki kanat ucunda üçgen şeklinde çikolata renginde leke bulunur. Yumurta 1–1,2 mm çapında oval şekilde, başlangıçta süt beyazı renginde ve mumumsu görünümdedir. Yumurta geliştikçe orta kısmında kırmızımsı bir halka görülür, açılmadan hemen önce ise gelişmiş larva açıklıkla izlenebilir. Olgun larva 15–20mm uzunluğunda beyazımsı pembe görünümündedir. Erginin yumurta bırakması için akşam alacakaranlık sıcaklığının üst üste iki gün 15°C’nin üzerinde olması gerekmektedir. Elma iç kurdu kışı genellikle ağaç gövdesinin çatlamış kabukları arasında, kısmen de yere dökülmüş bitki kalıntıları arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokon içerisinde olgun larva döneminde geçirir. Cevizde 2 döl vermektedir.

Belirtileri

✓  Elma iç kurdu, doğrudan ceviz meyvesinde zarar yapmaktadır.

✓  Larva, cevizin iç kısmında ve dış kabuğunda beslenerek meyvenin dökülmesine, ürünün kalite ve pazar değerinin düşmesine neden olur.

✓  Birinci dölü meyve içerisinde, ikinci dölü ise genellikle kabukta beslenir. Zararlı ile mücadele yapılmadığı takdirde, % 18.4-21.8 oranında zarar yapar.

✓  Cevizin yeşil kabuğundan giriş yapan birinci döl larvaları, galeri açarak henüz sertleşmemiş durumdaki iç kabuğu delerek meyve içinde beslenirken, ikinci dölü de daha çok yeşil kabukta beslenerek kabuk altında galeriler açar. Ancak, bu dönemde sertleşen meyve kabuğunu delemedikleri için meyve içinde zarar oluşmamaktadır. Ancak, meyve kabuğunda açıklık kalan çeşitlerde ikinci döl larvaları, meyve sap çukuru açıklığından veya kabuğun birleşme noktasındaki açıklıktan içeri girerek, zarara neden olabilmektedir

Konukçuları:

Elma iç kurdu polifag bir zararlı olup, başlıca konukçuları arasında elma, ceviz, armut ve ayva bulunmaktadır. Ayrıca, nadiren de olsa erik, kayısı şeftali ve ahlat’da da zarar yaptığı belirlenmiştir.

Mücadelesi

Kimyasal olmayan mücadele

✓  Kapama ceviz bahçesi tesis edilmesi tercih edilmeli ve eğer bahçe içerisi ve çevresinde Elma iç kurdu’nun diğer konukçusu olan elma, armut ve ayva gibi meyve ağaçları dikilmemesine özen gösterilmelidir.

✓  Ambalaj ve depolama evlerinin ceviz bahçelerinin civarına kurulmaması,

✓  Yıl içerisinde yere dökülen bulaşık meyvelerin haftalık toplanıp imha edilmesi ve ağaç gövdelerine haziran başlarında tuzak bantlar (oluklu mukavva) sarılarak, pupa olmak için buralara gelen larvaların toplanıp parazitoit çıkışı için bahçenin uygun bir yerinde kafeslere alınması popülasyonun düşürülmesi açısından önemlidir.

Kimyasal Mücadele

Elma iç kurdu ile mücadelede hedef, her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak, larvaların meyve içine girmeden öldürülmesidir. Kimyasal mücadelede %2’ye kadar ürün kaybı tölöre edilebilir. Bu nedenle, bahçedeki popülasyon yoğunluğunun bilinmesi önemlidir. Cevizde C. pomonella’nın 1. dölü ekonomik zarara neden olmakta ve 2. döl ise genel olarak zarar yapmamaktadır. Birinci döle karşı yapılacak başarılı bir ilaçlı mücadele, ürün kaybını ekonomik zarar eşiğinin altında tutabilmektedir. Ancak, bazı çeşitlerde kabuğun tam olarak kapanmayıp açıklık kalması ve döllerin karışması nedeniyle 2. döl için de bir ilaçlama gerekebilir. Zararlının ilaçlı mücadelesine karar verdikten sonra; genel olarak birinci döl için 2 ve ikinci döl için ise, 1 ilaçlama yeterli olmaktadır.

İlaçlama zamanının belirlenmesi:

Ülkemizin farklı ceviz bölgelerinde yürütülen çalışmalarda, halen elma bahçelerinde uygulanan Elma iç kurdu gün-derece modelinin ceviz bahçelerinde de başarıyla kullanılabileceği belirlenmiştir. Bunun için aşağıdaki kriterlerden yararlanılır.

Kullanılacak etken maddeler

Etken madde

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

200 g/l Chlorantraniliprole

20 ml / 100 L su

21 gün

240 g/l Thiacloprid

40 ml/100 l su larva

14 gün

%5 Emamectin benzoate

20 g/100 L. su (Larva)

10 gün

 


İlaç Önerileri