Bilgi Bankası

KIRMIZI ÖRÜMCEKLER

(Tetranychus Urticae)

Tanımı ve Yaşayışı

Örümcekler portakal rengindedir. Olgun dişiler ağaç üzerinde, toprakta ve toprak üstündeki çöplerde kışı geçirir. İlkbaharda sıcak havalar boyunca, kışlayan dişiler ceviz yapraklarında beslenmeye başlarlar. Kolonileri yaprakların alt kısmında gelişir eğer çok yoğun bir popülasyon varsa yaprak üstlerinde de görülürler. Yumurtalar küre şeklindedir. Yılda birçok jenerasyon oluştururlar. Şartlar uygun olursa 1 jenerasyon 7 günde tamamlanır.

Örümcekler yapraklarda noktalara ve kahverengileşmelere neden olurlar. Kahverengi yaprak salkımları kırmızı örümcek popülasyonunun arttığını gösterir. Yapraklar kurur ve dökülür. Erken yaprak dökümü önemli ölçüde meyve kalitesi ve verimin düşmesine sebep olur.

İyi sulama örümcek zararını azaltır. Diğer zararlılarla mücadele ederken seçici pestisitler kullanılmalıdır.

Mücadelesinde, örümcek ağları haziran ve temmuz başlarında kontrol edilir ve ağustosa kadar haftada bir kez olmak üzere kontrole devam edilir. Arazide Convolvus ve diğer tırmanıcı bitkiler görüldüğü zaman örümcekler için kontrol başlar. Örümcekler ağaca doğru hareket etmeden 10-14 gün önce Convolvus’u sömürürler. Toz nedeniyle sayısı artan örümceklerin bulunduğu bahçe kenarlarında yapraklardaki lekeler incelenir. Popülasyonun varlığını kontrol etmek için 3-4 günde bir kontrol yapılır. Yaprakçıkların en az yarısında tripsler veya Stethorus pcipies varsa popülasyon doğal olarak kontrol edilmiş olunacaktır.


İlaç Önerileri