Bitki Besleme ve Gübreleme

Potasyum (K)
Bitkilerde Potasyum

Potasyum, bitki büyümesini ve üremesini sürdürmek için gereken hemen hemen tüm süreçlerde gereklidir. Potasyum eksikliği olan bitkiler kuraklığa, fazla suya ve yüksek ve düşük sıcaklıklara karşı daha az dayanıklıdır. Ayrıca zararlılara, hastalıklara ve nematod saldırılarına karşı daha az dirençlidirler. Potasyum, büyüyen bitkilerin genel sağlığını iyileştirdiği ve hastalıklara karşı savaşmalarına yardımcı olduğu için "kaliteli" besin olarak bilinir. Potasyum, tohumun veya tanenin boyutu, şekli, rengi ve gücü gibi kalite faktörlerini etkiler ve pamuğun lif kalitesini iyileştirir.

Potasyum mahsul verimini artırır çünkü:

- Kök büyümesini arttırır ve kuraklık toleransını geliştirir.
- Selüloz oluşturur ve konaklamayı azaltır.
- Büyümede yer alan en az 60 enzimi aktive eder.
- Fotosentez ve besin oluşumuna yardımcı olur
- Şekerlerin ve nişastaların yer değiştirmesine yardımcı olur.
- Nişasta açısından zengin tahıllar üretir
- Bitkilerin protein içeriğini arttırır
- Turgoru korur, su kaybını ve solmayı azaltır
- Ürün hastalıklarının ve nematodların yayılmasını geciktirmeye yardımcı olur.

Bitkiler Tarafından Potasyum Alımı

Potasyum alımının zamanı farklı bitkilere göre değişir. Bununla birlikte, bitkiler genellikle potasyumlarının çoğunu azot ve fosfordan daha erken bir büyüme aşamasında emerler.

Mısır tarafından potasyum alımı üzerine yapılan deneyler, ipekleme süresi tarafından yüzde 70 ila 80`in emildiğini ve yüzde 100`ünün ipekten üç ila dört hafta sonra emildiğini gösterdi. Potasyumun yapraklardan ve gövdelerden taneye taşınması, fosfor ve azottan çok daha azdı. Tane oluşumu sırasındaki dönem, görünüşe göre potasyum temini için kritik bir dönem değildir.
Not: Gübrelerin potasyum içeriği K₂O olarak ifade edilir, ancak gübrelerde böyle bir bileşik yoktur, bitki tarafından emilmez veya bu formda bulunmaz. Toprak ve bitki doku analiz değerleri genellikle yüzde potasyum (K) cinsinden ifade edilir, ancak gübre önerileri K₂O olarak ifade edilir. K`yi K₂O`ya dönüştürmek için K`yi 1,2 ile çarpın. K₂O`dan K`ye dönüştürmek için, K₂O`yu 0,83 çarpanıyla çarpın.

Bitkilerde Potasyum Eksikliği

Potasyum bitkide oldukça hareketli bir elementtir ve yaşlı dokudan genç dokuya doğru yer değiştirir. Sonuç olarak potasyum noksanlığı belirtileri genellikle bitkinin ilk olarak alt yapraklarında ortaya çıkar ve noksanlığın şiddeti arttıkça üst yapraklara doğru ilerler. Potasyum eksikliğinin en yaygın belirtilerinden biri, yaprak kenarı boyunca sarı kavurma veya yanmadır (kloroz). Ağır vakalarda, yaprağın pişen kenarı düşebilir. Bununla birlikte, soya fasulyesi ve pamuk gibi geniş yapraklı mahsullerde, tüm yaprak dökülebilir ve bu da mahsulün erken yaprak dökülmesine neden olabilir.

Potasyum eksikliği olan mahsuller yavaş büyür ve zayıf gelişmiş kök sistemlerine sahiptir. Sapları zayıftır ve mısır ve küçük taneler gibi tahıl ürünlerinin barınması yaygındır. Baklagiller toprak potasyumu için güçlü rakipler değildir ve genellikle ot-baklagil meralarındaki otlar tarafından doldurulur. Potasyum yeterli olmadığında, yonca ve çimenler gibi çok yıllık mahsullerin kış aylarında öldürülmesi meydana gelebilir.

- Önce yaşlı yapraklarda görülür. Yaşlı yaprakların uçlarında ve kenarlarında sararma daha sonrada kuruma şeklinde görülür (yaprak yeşil rengini korur).

- Yaşlı yapraklar daha küçüktür. İlerlemiş durumlarda yaprağın büyük bölümü kurur ancak düşmez.

- Bitkide genel bir su stresi görülür. Bitki cansızdır. Gelişimi yavaşlar.

- Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık azalır.

- Tohum ve meyve şeklinde bozulma, meyvede kalite düşüşü, meyveler daha küçük ve lezzetsiz olur.


İlaç Önerileri