(Tanymecus dilaticollis Gyll.)
Tanımı ve Yaşayışı
Mısır maymuncuğu erginleri, oval biçimde ve boyları ortalama 8 mm’dir. Renkleri parlak siyah olmakla birlikte, üzeri kirli sarı, beyaz renkte pul ve tüylerle kaplı olduğundan, gri veya toprak rengi görünümündedir. Bacakları kısa ve sık tüylerle kaplıdır. Antenleri dirsekli ve ucuz topuzludur. Larvaları sarımsı beyaz renkli, kıvrık biçimde ve olgun larvalar 8-10 mm boyundadır. Yumurtalar ise oval biçimde yaklaşık olarak 1 mm uzunluğundadır. Erginler, mart başlarında itibaren görülürler. Yumurta bırakmanın en yoğun olduğu zaman mayısın ikinci yarısı ile haziranın ilk yarısı arasındadır. Dişiler, yumurtalarını genellikle toprağın 1-3 cm derinliğine tek tek veya gruplar halinde koyarlar. Yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 10-24 günde açılır. Olgun larvalar genellikle 40-50 cm derinlikte yapmış oldukları yüksük içinde hareketsiz döneme geçerler.
Erginler toprak yüzüne yeni çıkan mısır bitkilerinin yapraklarını yarım ay şeklinde yemek ve büyüme konilerini kesmek suretiyle önemli zararlara neden olurlar. Mısırın 2-3 yapraklı dönemine kadar bu zarar önemli ölçüde sürmektedir. Mısır fidelerinin gelişmesi ilerledikçe zarar azalmakta ve önemini yitirmektedir.
Mısır maymuncuğu önemli bir mısır zararlısı olup, ayçiçeğinde de önemli zararlar yaratır. Ayrıca şeker pancarı, buğday, sebze, yabancı ot ve daha birçok bitkide beslenmektedir.
Mücadelesinde; zararlıya karşı yüzey ve tohum ilaçlaması yapılır. Yüzey ilaçlaması mısır toprak yüzeyine çıkıp metrekarede ortalama 4 böcek olduğunda yapılmalıdır.