(Stigmina corpophila)
Tanımı ve yaşayışı
Fungus kışı genellikle tomurcuk ve dallarda miselyum halinde geçirir. Primer enfeksiyonlar konidiosporlarla gerçekleşir. Hastalanmış tomurcuklar ile kanserler primer, sürgün ve yapraklar ise sekonder hastalık kaynaklarıdır. Bu sürgünlerde oluşan zamk akıntısı içinde konidiosporlar bulunur. Zamk akıntısının yağmurla erimesi ile konidiosporlar yayılır. Etmen tüm yıl boyunca hasta tomurcuklarda kalabilmektedir. Hastalık kiraz ağaçlarının özellikle yapraklarında ve iklim koşulları uygun olduğunda meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde de görülebilir
Hastalık Belirtisi
✓ Etmen kışı, hastalıklı tomurcuk pulları arasında misel halinde geçirir. Birincil enfeksiyonun kaynağı, bir yıllık ve daha yaşlı olan kanserler ile hastalıklı tomurcuklardır.
✓ Hastalık ağacın tomurcuk, yaprak, sürgün ve bazen de meyvelerinde belirti verir.
✓ Yapraklardaki ilk lekeler, yuvarlak, 1 mm çapında ve kırmızımsı sarı renktedir. Bu lekeler koyu kahverengileşir ve kuruyarak düşer. Böylece yapraklar, saçma ile delinmiş gibi bir görünüm kazanır. Yaprak delen hastalığı için tipiktir. Yapraktaki delinme ve dökülme ile ağaç zayıf düşer.
✓ Enfekteli tomurcukların, ilkbaharda parlak, zamklı olması ve kolayca kopmamaları, bunların sağlamlardan ayrılmasını sağlar. Hastalık bulaşık olan tomurcukların dibinde önce lezyonlar, sonra zamanla büyüyen kanser yaraları oluşur. Sürgündeki bu yuvarlak kahverengi kanser yaraları, zamanla genişler ve zamk salgısı görülür.
✓ Etmen sürgünler üzerinde yuvarlak, kahverengi-kırmızı renkte lekeler oluşturur. Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük yaralara dönüşürler.
Hastalığın Görüldüğü Bitkiler: Kayısı, şeftali, kiraz, vişne, badem, erik ve karayemiştir.
Mücadele Yöntemleri
Kimyasal olmayan mücadele
✓ Sonbaharda hastalıklı tomurcuklar ve kanser yarası bulunan dallar ve sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
✓ Sulama, gübreleme, toprak işleme ve budama, iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
İlaçlama Zamanları:
1. İlaçlama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra,
2.İlaçlama: İlkbaharda çiçek tomurcukları kabardığı dönemde, çiçekler açılmadan önce yapılmalıdır.
Kullanılabilecek etken maddeler