Zararlılar

AĞAÇ KIZIL KURDU (Cossus cossus)

Ağaç kızıl kurdu (Cossus cossus), geniş yapraklı ağaçların bir zararlısıdır. En sık huş, dişbudak, söğüt ve kara ağaçta bulunur, ancak meyve ağaçlarına da saldırabilir. Avrupa`da yaygındır.

Yaşam Döngüsü

Erginlerin kanat açıklığı 70-100 mm, vücut ve kanatlar mat grimsi kahverengidir, kısmen gri ile kaplıdır ve siyah renkle düzensiz bir şekilde işaretlenmiştir. Yumurtalar 1,7 mm uzunluğunda, oval ve kırmızımsı kahverengi renktedir. Tırtıllar en fazla 10 cm uzunluğunda, gençken pembe ve daha sonra sarımsı kenarları ve siyah bir baş ile koyu kırmızı bir sırtları olur. Pupanın karın segmentinde dikenler bulunur, 5-6 cm uzunluğunda ve koyu kahverengidir.

Güveler Haziran veya Temmuz aylarında gece uçar ve ağaç gövdelerinin üzerine 50`ye kadar gruplar halinde yumurta bırakırlar. Yumurtalar çatladıktan sonra larvalar delerek kabuğun ve aşağıda ağacın özüne girerler. Gelişim 3 veya 4 yıl sürer. Larvalar, kış ayları boyunca çoğunlukla galerilerinde kış uykusuna yatarak odunla beslenirler. Pupalaşma genellikle kabuğun hemen altında, odun yongaları içeren çok güçlü bir ipek kozada gerçekleşir. 

Zararlı Belirtileri

Beslenme galerileri çok geniştir ve larvalar hem öz su hem de sert ağaçta her yönden tüneller kazar. Saldırılar genellikle olgun ağaç gövdesiyle sınırlıdır. Saldırıya uğrayan ağaçların kabuğundan genellikle öz su sızar. Larvalar keçi benzeri nahoş bir koku yayar. Ağaçlar sonunda ölür.


İlaç Önerileri