Zararlılar

ARMUT KIRMIZI KABUKLU BİTİ (Epidiaspis leperii (Sign.) (Hemiptera: Diaspididae)

1. TANIMI VE YAŞAYIŞI 

Dişi kabuğu, 1.0-1.5 mm çapında, dışbükey, kirli beyaz renktedir. Kırmızı- kahverengi olan larva gömleği kabuğun ortasında yer alır. Kabuk kaldırıldığında, dişinin armut biçiminde ve şarap tortusu renginde olduğu görülür. Abdomenin uç kısımda sarı bir bölge bulunur. Erkek kanatsızdır, kabuğu boru görünümündedir. Kışı, genç dişi döneminde geçirir. Nisanın ikinci yarısından itibaren yumurta bırakmaya başlar. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında larva çıkışları görülür. Gelişmesi yavaştır. Ağustos- eylül aylarında ikinci bir döl verebilir. 

2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 

En belirgin zararı, dallar üzerinde şekil bozukluklarına yol açmasıdır. Dallar kalınlaştıkça çöküntü ve şişkinlikler belirginleşir, yoğunluk arttıkça kabukta çatlamalar ve dallarda kurumalar görülür. Ülkemizin meyve yetiştirilen tüm bölgelerinde görülmekle birlikte, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde daha yaygındır. 

3. KONUKÇULARI 

Yumuşak ve sert çekirdekli birçok meyve ağacında yaşayabilir. Başta armut olmak üzere elma ve erik ağaçlarında da görülür. 

4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ

Predatörleri: Chilocorus bipustulatus L. (Col.: Coccinellidae) Exochomus quadripustulatus L. (Col.: Coccinellidae) Hemisarcoptes malus Shimer. (Acarina: Hemisarcoptidae) Parazitoiti: Aphytis spp. (Hym.: Aphidiidae) Predatörler zararlıyı bazen baskı altında tutabilmektedir. 

5. MÜCADELESİ 

5.1. Kimyasal Mücadele 

5.1.1. İlaçlama zamanı 

Armut kırmızı kabuklu biti ile sıvama olan ağaçlarda bir kış ilaçlaması gerekir. Yaz ilaçlamaları için nisandan itibaren yapılan kontrollerde, hareketli larva görüldüğünde ilk ilaçlama, ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılır. 

5.1.2. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları 

Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 

5.1.3. Kullanılacak alet ve makineler 

İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü kullanılır. 

5.1.4. İlaçlama tekniği 

Ağaçların gövde ve dalları, özellikle kabuklu bitin bulunduğu yerler kaplama ilaçlanmalıdır. 

6. UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ 

İlaçlamalardan bir ay sonra bahçeyi temsil edecek şekilde 5 ağaçtan 10 cm uzunluğunda 2’şer dal alınarak, bunların 5 cm uzunluğundaki kısımlarında canlı ve ölü sayımı yapılır. Kalın dallarda %95 ölüm görüldüğünde ilaçlama başarılı kabul edilir.



İlaç Önerileri