TANIMI VE YAŞAYIŞI
Erginlerin kanatları siyahımsı duman renginde ve kanat açıklığı 20-25 mm boyundadır. Vücut mavimsi yeşil, parıltılı ve 10-12 mm’dir. Erkekler, dişilere göre daha küçüktür. Erkeklerde antenler tarak şeklinde, dişilerde ise ip şeklindedir. Yumurta beyazımsı sarı renkte ve küre şeklindedir. Larva bol tüylü, sırtı esmer, abdomenin ventrali kirli sarı renkli olup, vücudun üstünde iki, yanlarında iki olmak üzere toplam 4 adet çizgi vardır. Olgun larva 10- 12 mm’dir. Larva oldukça ağır hareket eder. Pupa beyaz bir kokon içinde bulunur. İlk zamanlar gri sarı renktedir. Daha sonra koyulaşır ve larva çıkışından 5 gün önce koyu lacivert bir renk alır. Zararlı, kışı asma kabukları altında, gövdedeki çatlaklarda ve korunaklı yerlerde üçüncü ve dördüncü larva döneminde geçirir. Larvalar, mart sonu veya nisan başında kışlaklardan çıkar. Çıkış tarihi bağın gelişme durumuna ve hava koşullarına bağlı olarak bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Larvalar, önce kabarmakta olan gözlerde ve daha sonra da genç yapraklarda beslenir. Beslenme akşamüzeri başlar ve ertesi gün sabaha kadar devam eder. Gündüzleri yaprak altında gizlenirler. Mayıs sonu veya haziran başlarında olgun hale gelen larvalar asmanın kabukları altında 6-7 günde ördükleri kokon içinde pupa olurlar. Bu dönem yaklaşık olarak 4 hafta sürer. Haziranın ikinci yarısı ile temmuz içinde kelebeklerin sabah saatlerinde asmaların üzerinde uçuştukları görülür. Erkekler dişilerden daha önce çıkarlar. Dişiler yumurtalarını kümeler halinde genellikle gölgelik yerlere, örneğin yaprakların altına, salkımlara, yabancı otların üzerine bırakırlar. Bir dişi 500-600 yumurta bırakabilir. Yumurtalar 10-12 gün sonra açılmaya başlar ve çıkan larvalar sadece yapraklar ile beslenir, 2-3 gömlek değiştirdikten sonra kışlama yerlerinde diyapoza çekilir. Yılda 1-1.5 döl verir.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Larvalar ilkbaharda gözlerin içini yiyerek ölümüne neden olur. Zarar gören bağa uzaktan bakıldığında don vurmuş gibi görülür. İkinci döl larvaları ise yaprakların alt yüzünde beslenerek damar aralarını zar şeklinde bırakır. Ancak gözlerdeki zararı yapraktaki zararından daha önemlidir. Gözler uyanırken bir asmada 3-4 larva bulunduğunda %40-50; 10-12 larva bulunduğunda %100 zarar yapabilir. Bir asmada 1-2 adet larvanın bulunması halinde dahi ürün kaybına neden olur. Yurdumuzun bağ alanlarında yer yer yayılış göstermektedir. Daha çok taban, kır taban ve bakımsız bağlarda görülür.
KONUKÇULARI
Bağ gözkurdu monofag bir zararlıdır. Kültür asmaları ve yabani asmalarda zarar yapar.
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Ülkemizde doğal düşmanları bilinmemektedir.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
Bağ gözkurdu kışı larva halinde asmaların kabukları altında geçirdiğinden, kavlayan kabuklar soyulmalı, budama artıkları bağ kenarında bırakılmamalıdır. Bağın içinde ve çevresinde larvaların kışlayabileceği barınaklar ortadan kaldırılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
Bir yıl önceden Bağ gözkurdu ile bulaşık olduğu bilinen bağlarda gözler uyanırken yapılan sayım sonucuna göre 100 gözden 5’inde zararlı veya zarar belirtisi saptandığında kimyasal mücadele önerilir.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) kullanılır.
İlaçlama tekniği
İlaçların asmanın tüm gözlerine isabet edecek şekilde atılmasına özen gösterilmelidir.
UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Kimyasal mücadele sonunda gözlerde yenik oranı %5’den az ise uygulamadan başarı elde edilmiştir.