Bağ tripsi [Anaphothrips vitis Priener (Thys.: Thripidae )]
Asma tripsi [Drepanothrips reuteri Uzel (Thys.: Thripidae )]
Bağ kahverengi tripsi [Haplothrips globiceps Bagnall (Thys.: Phlaeothripidae)]
TANIMI VE YAŞAYIŞI
Erginlerin bir çift dar yapılı kanatları vardır. Ön ve arka kanatlar basit damarlıdır. Kanatların etrafı saçak şeklinde kıllarla çevrilidir. Larva ve erginlerin ağızları törpüleyici emicidir. Tripslerin yumurtaları gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Yumurtalardan çıkan larvalar da çok küçük olup kanatları yoktur.
Bağ tripsi (Anaphothrips vitis):
Ergin dişi 0.9-1.0 mm boyunda, açık sarı renklidir. Baş beyazımsı, nokta gözler portakal rengindedir. Antenler 8 parçalıdır.
![böcek içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu](https://lh4.googleusercontent.com/yeDATtzutSCM_JxHYl485qzPofTA0NiaRi4MoD0vw59UzoQKTA9e-u7EsrpDXQjMlw2NhKwWlVAh8e_PoqmKduM2AfaMlHLRa9PkOKOoWpl9FDdCCQROxWbkuyzcKgLf6BYCg8lLqeF6WA5UwWTX_AfVLGvOg0uIJM0KeCEJ5O-raBrRWSM8hnG9xjbiPTzQMr1DuDGNJw)
Asma tripsi (Drepanothrips reuteri):
Ergin dişi 0.6-0.7 mm boyunda açık sarı renklidir. Baş açık renkli, nokta gözler kırmızıdır. Antenler 6 parçalıdır
![böcek içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu](https://lh4.googleusercontent.com/zhnwmURgExr3KtVouK_d9y5sPLDaHF4Xt9XoMaaaU7YC8rdxvzareSBlkGo_qQLl090ecNvoy86IDp5lCkOgH_MQtg8h28EoEvfPeXTYynhj0FppGnCjXMPb1JHBcK0l1UZw_EZg7Q3liVPXU1ttIgGsvNN1vH98pKiVP-qccyk6-lXIUIR-JmJtkS-0SMDGocamqClYgA)
Bağ kahverengi tripsi (Haplothrips globiceps):
Ergin dişi 1.0-1.4 mm boyunda olup vücudu kahverengidir. Antenler 8 parçalıdır. Kışı ergin halde asma kabukları altında ve toprakta bitki artıkları arasında geçirirler. İlkbaharda gözler uyanmaya başlarken yeni oluşan yapraklara geçerler. Erginler yumurtalarını yapraklara ve tomurcukların içine gömer veya üzerine bırakır. Yeni çıkan larvalar da ergin gibi beslenir. Yılda 2 veya daha fazla döl verir.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Bağ alanlarında yaygın olarak rastlanır ve bağın önemli zararlıları arasında yer alırlar. İlkbaharda gözlerin açılması ile birlikte görülür, vejetasyon süresince zararlarına devam ederler. Yaprakların özsuyunu emmek suretiyle onların kurumasına ve dolayısıyla da ürünün azalmasına neden olurlar. Manisa ilinde tripslerin yapraklarda meydana getirdiği zarar oranının %44 olabileceği saptanmıştır. Thripsler bağda sürgün, yaprak, tomurcuk, çiçek gibi genç dokulara yumurta koymak ve özellikle beslenmek suretiyle zararlı olurlar Gözlerin uyanmaya başlaması ile birlikte sürgünün içine giren erginler, genç yaprakların genellikle alt yüzünde beslenir. Epidermis hücrelerinin suyunu emerek boşaltırlar. Bunun sonucu genç yapraklar kıvrılır, kurur ve sürgünlerin büyümesi duraklar. Emilen yerler başlangıçta beyazdır, zamanla koyulaşır ve esmer bir renk alır. Emgi yerleri zamanla kurur ve yaprağın genel büyümesinden dolayı yırtılır, yaprak delik deşik olur ve düşer. Çiçek tomurcuğu saplarını da emerek çiçeklerin dökülmesine neden olurlar. Taneler saçma iriliğine ulaştığında beslenmesi durumunda ileriki dönemlerde kabuk üzerinde deformasyonlar oluşur ve ürünün pazar değeri düşer. Tripsler bağ alanlarının tümünde yaygın olarak bulunmaktadır.
KONUKÇULARI
Tripslerin asma dışındaki konukçuları, meşe, fındık, söğüt, kayısı, şeftali, erik, ceviz, birçok sebze, endüstri ve süs bitkileri ile yabancı otlardır.
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Parazitoitleri: Bochartia sp. (Acarina: Erythraeidae) Anystis baccarum (Linn.) (Acarina: Anystidae) Predatörleri: Orius minutus (L) (Hem.: Anthocoridae) O. niger Walff (Hem.: Anthocoridae) Aeolothrips intermedius Bagn. (Thys.: Aeolothripidae) A. collaris Priesner (Thys.: Aeolothripidae) Scolothrips longicornis Priesner (Thys.: Thripidae) Ancak bu doğal düşmanların gerek yayılışı ve gerekse popülâsyon yoğunluklarının çok az olması nedeniyle bağdaki trips popülasyonuna etkili değildir.
MÜCADELESİ
Biyolojik Mücadele
Doğal düşmanların korunması ve etkinliklerinin arttırılması için diğer zararlılarla mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif metotlara öncelik verilmeli, eğer kimyasal mücadele gerekiyorsa, doğal düşmanlara yan etkisi en az olan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
İlkbaharda bağın büyüklüğüne göre 20-50 asma kontrol edilir, gözlerde ve yeni açılmakta olan yapraklarda göz veya yaprak başına 2-3 adet trips saptandığında ilaçlama önerilir
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu), hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü kullanılır.
İlaçlama tekniği
İlaçların uygulanmasında asmanın yeşil aksamının tümünün ilaçlamasına özen gösterilmelidir. Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemden itibaren zararlının popülâsyonu takip edilmeli ve ilaçlama gerekiyorsa Salkım güvesi mücadelesi ile birleştirilmelidir.
UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
İlaçlama yapılan bağda zararlı popülâsyonu artmadıysa ve yeni oluşan yapraklarda zarar belirtisi görülmüyorsa, kimyasal mücadele başarılı kabul edilir
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü
Bitki Adı
|
Ruhsatlı
Bku
|
Aktif
Madde
|
Grubu
|
Dozu
|
Son
İlaçlama ile Hasat Arası Süre
|
BAĞ
|
LARRES
(İMAL)
|
480 g/l Spinosad
|
İnsektisit
|
20 ml /
100 L su
|
14 gün
|