Zararlılar

BAĞLARDA İKİ NOKTALI KIRMIZI ÖRÜMCEK (Tetranychus urticae Koch.)

TANIMI VE YAŞAYIŞI 

İki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae Koch.)’in esas rengi yeşilimsi olup, sarımtırak koyu yeşil veya kahverengimsi yeşil de olabilir. Dişinin vücut uzunluğu 0.3-0.5 mm, genişliği 0.2-0.3 mm’dir. Sırtta diken gibi kıllar vardır. Erkekler dişilerden küçük olup, abdomen arkaya doğru daha incedir. Vücut ortasına yakın mesafede iki tarafta bir çift siyah leke bulunur. Yumurtası küre şeklinde olup, çapı 0.1 mm kadardır. Yumurta ilk konduğunda şeffaf ve beyaz, açılmaya yakın hafif kırmızı veya sarı renklidir. Yumurtadan çıkan ilk döneme larva denir. Larvalar açık krem renginde ve üzerlerinde hiç leke yoktur, vücut kılları belirgindir ve 3 çift bacaklıdır. Larva döneminden sonra, 4 çift bacaklı olan protonimf ve deutonimf dönemlerini geçirerek ergin olur. Dişiler ergin olduktan hemen sonra çiftleşir. Yazın yaklaşık bir gün beslendikten sonra yumurtalarını bırakmaya başlar. Yumurtalarını yaprakların alt yüzüne tek tek damarlar boyunca bırakırlar. Ağların çokluğu popülâsyonun yoğunluğunu gösterir. Bir dişi ömrü boyunca 100-150 yumurta bırakabilir. İklime göre bir dölünü 10–20 günde tamamlar. İlkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte yabancı otlarda beslenmeye ve çoğalmaya başlamakta, daha sonra şerbetçiotları veya diğer konukçularına geçmektedir. Şerbetçiotlarına geçiş mayısın ikinci haftasında olmaktadır. Yılda 8–10 döl verebilir. 

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 

Yaprakların özsuyunu emerek bitkiyi zayıflatır. Emilen yerlerde doku sarımsı beyaz bir renk alır, daha sonra bu lekeler birleşir, yapraklar sararır, kurur ve dökülür. İklim koşullarına bağlı olarak %15-50 oranında ekonomik zarara neden olur. Çok kısa zamanda dayanıklı ırklar meydana getiren bu zararlı ile mücadele dikkatli ve gerektiği gibi yapılmazsa meydana gelecek dayanıklı ırkla mücadele güçleşir, zarar oranı ve ilaçlama masrafları artar. Şerbetçiotu tarımının yapıldığı Bilecik ilinde bahçelerin büyük bir kısmında yaygındır. 

KONUKÇULARI 

Polifag bir zararlıdır. Şerbetçiotu, pamuk, elma, armut, erik, karanfil, pek çok süs bitkisi ve yabancı otlarda bulunur. 

DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ 

Ülkemizde kırmızı örümceklerin Phytoseiidae, Coccinellidae, Thripidae, Anthocoridae, Miridae, Chrysopidae familyalarına ait birçok doğal düşmanı olduğu bilinmektedir. 

MÜCADELESİ 

Kültürel Önlemler 

– Yabancı ot temizliğine önem verilmelidir.

– Bulaşık bitki artıkları tarladan uzaklaştırılarak imha edilmelidir. 

Kimyasal Mücadele 

İlaçlama zamanı 

Yaprak başına 1-3 adet “ergin+nimf” görüldüğü zaman ilaçlama yapılmalıdır. Zararlı mayısın son haftası ile haziranın ilk yarısında en yüksek yoğunluğa ulaştığından, ilaçlama bu dönemde yapılmalıdır. İlk enfeksiyonlarda kenar ve nokta ilaçlamaların yapılması mücadelede ekonomi sağlayacağı gibi kırmızı örümceğin yayılmasını da önleyecektir. 

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları 

Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 

Kullanılacak alet ve makineler 

İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) kullanılır. Vejetasyon dönemi başlarında sırt atomizörü de kullanılabilir. 

İlaçlama tekniği 

İlaçlama rüzgarsız ve yağışsız bir havada, sabah erken veya akşamüzeri yapılmalıdır. Bitkilerin her tarafının ilaçla kaplanmasına, özellikle yaprakların alt yüzlerinin ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.,

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü

Bitki Adı

Aktif Madde

Dozu

Son İlaçlama ile Hasat Arası Süre

BAĞ

240 g/l Spirodiclofen

25 ml/ 100 L. su nimf,ergin

14 GÜN

BAĞ

%20 Tebufenpyrad

50 gr / 100 l su

7 Gün

BAĞ

200 g/l Fenazaquin

50 ml/ 100 l su

28 Gün

BAĞ

45 g/l Chlorantraniliprole + 18 g/l Abamectin

70 ml / 100 l su (Larva, nimf ergin)

3 gün

BAĞ

240 g/l Bifenazate

60 ml/ 100 l su

14 Gün

BAĞ

50 g/l Hexythiazox

50 ml/ 100 l Su (Yumurta, larva, nimf)

7 Gün

BAĞ

%7,16 Beauveria bassiana ATCC 74040 Irkı (min.2.3x10 üzeri 7)

125 ml / 100 l su

BAĞ

110 g/l Etoxazole

25 ml/ 100 l su (Yumurta, larva, nimf)

7 Gün

BAĞ (Üzüm)

222 g/l Spirodiclofen + 18 g/l Abamectin

20 ml/ 100 l su (Yumurta, larva, nimf, ergin)

14 Gün

 



İlaç Önerileri