Zararlılar

ANASONDA YAPRAK BİTLERİ

TANIMI VE YAŞAYIŞI 

Anason yaprakbiti (Hyadaphis foeniculi): 

Kanatsız bireyler soluk sarı veya yeşil renkte ve tozlu görünümlü; Kanatlı bireylerin başları ve toraksı koyu renkli, abdomeni sarı-kahverenklidir. Kornikıllar kısadır. Anten, bacak kornikıl ve kauda koyu renidir. 1.3–2.3 mm boyundadırlar. 

Bakla yaprakbiti (Aphis fabae): 

Kanatlı ve kanatsız formları koyu kahverengi ile siyah arasında değişen, 2.0–2.5 mm büyüklüğünde dolgun vücutlu bir türdür. Her iki tür de kışı ilk konukçusunda yumurta halinde geçirir. Havalar ısınmaya başlayınca yeni sürgün ve taze yapraklarda özsuyu emerek beslenirler. Genel olarak anason alanlarında çiçek tomurcuğu oluşmaya başladığı dönemde görülürler. Yaz boyunca döllenme olmaksızın yavru vermeye devam ederler. Yaz dişileri kanatlı veya kanatsız olabilir. Yaz sonuna doğru dişi ve erkek yaprakbitleri görülmeye başlar. Bunlar çiftleşerek kışlık yumurtaları bırakırlar. İklim koşullarına bağlı olarak yılda 10–16 döl verirler. 

böcek içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu böcek içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 
Yaprakbitleri bitkinin özsuyunu emerek, sürgün ve yaprakların kıvrılmasına, sararmasına, çiçek ve tohumlarda şekil bozukluğuna neden olurlar. Anason ekim alanlarında çiçeklenme devresinde önemli zarar yaparlar. Danelerin cılız kalmasına dolayısıyla verim düşüklüğüne neden olurlar. Zararlı, anason ekimi yapılan hemen her yerde bulunabilir. 

KONUKÇULARI 
Polifagdırlar. Anasondan başka diğer kültür ve yabani bitkilerde de bulunurlar. 
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ 
Predatörleri: Coccinella septempunctata (L.) (Col.: Coccinellidae) Syrphus spp. (Dip.: Syrphidae) Chrysopa spp. (Neur.: Chrysopidae) Parazitoitleri: Aphidius picipes (Nees) (Hym.: Aphidiidae) Aphidius avenae Haliday (Hym.: Aphidiidae) Lysiphlebus fabarum (Marsh.) (Hym.: Aphidiidae) Bu doğal düşmanların etkinlik durumları bilinmemektedir. 

MÜCADELESİ 
Kültürel Önlemler 
– Sonbaharda tarlada bulunan bitki artıkları yok edilmelidir.
– Tarla içinde yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. 

Kimyasal Mücadele 
İlaçlama zamanı 
Çiçeklerde veya yaprakların alt yüzünde yaprakbiti kolonileri oluştuğunda ve %15 bulaşma saptandığında, hava koşulları da zararlının çoğalması için uygunsa ilaçlı mücadele yapılmalıdır. 
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları 
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 
Kullanılacak alet ve makineler 
İlaçlamada hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır. 
İlaçlama tekniği 
İlaçlamalar sabah erken veya akşam geç saatlerde, rüzgarsız bir havada ve yaprakların alt yüzlerini de ıslatabilecek şekilde yapılmalıdır


İlaç Önerileri