(Helix figulina)
Tanımı ve yaşayışı
Vücudu örten bir kabuk bulunur. Salyangoz türlerinden Helix pomatia L.’da kabuk yüksekliği 40-50 mm olup, kabuk üzerinde 5 adet spiral vardır. Helix aspersa Müll’nın kabuğu 35-50 mm yükseklikte, rengi grimsi kahverenginde veya daha açık renktedir. Helicella spp. ise salyangoz türlerinin en küçüğü olup, yüksekliği 5-10 mm kadardır. Kabuğu grimsi beyaz renktedir. Kışı dinlenerek geçirirler. İlkbaharda faaliyete geçerler. Hermafrodittirler. Toprakta açmış oldukları 8-10 cm derinlikteki çukurlara 60-70 yumurta bırakırlar. Genellikle başkalaşım yoktur. Yağmurlu ve nemli havalar dışında gündüzleri aktif olmayıp, geceleri faaliyet gösterirler.
Zarar şekli
Özellikle, çimlenme döneminde yağışı bol olan bölgelerde (Çukurova bölgesinde), genç fideleri keserek zarar vermektedirler. Salyangozlar geceleri ortaya çıkarlar ve zararlı olurlar. Mücadelesi oldukça zordur. Zamanında önlem alınamaz ise, çok fazla zarar meydana getirmektedirler.
MÜCADELESİ
Kimyasal olmayan mücadele
✓ İlkbaharda popülâsyon yoğunlukları az olduğu durumlarda toplanıp imha edilmelidir. H.pomatia dış ülkelerde yenilen bir salyangoz türü olduğundan toplanıp değerlendirilebilir.
✓ Yabancı otlar, salyangoz ve sümüklü böceklerin beslenme ve barınmalarında önemli rol oynadığından, kültür alanlarının içinde ve çevrelerindeki yabancı ot temizliğine önem verilmelidir.
Kimyasal mücadele
Zehirli kepek veya üsten kaplama ilaçlama önerilmektedir.
Ruhsatlı ilacı bulunmamaktadır.