Zararlılar

PAMUKTA TEL KURDU (Agriotes lineatus L.)

TANIMI VE YAŞAYIŞI 

Agriotes lineatus: 

Ergin 10 mm boyundadır. Elitra sık gri tüylerle kaplıdır. Renk sarımtırak kahverengidir. Antenler ve bacaklar kırmızıdır. Boyun plakasının eni boyuna eşittir. Her bir kanat üzerinde siyah noktaların oluşturduğu ve kanat boyunca uzanan dört adet çizgi bulunur. Yumurta 0.5 mm uzunluğunda oval ve beyaz renktedir. Larva 22 mm kadar uzunluktadır. Vücudu silindir şeklinde olup, koni şeklinde son bulur. Renk kırmızımtırak kahverengidir. Önde üç çift bacağı vardır. 

böcek içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu solucan, omurgasız içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

A. obscurus: 

Ergin, A.lineatus’tan biraz daha büyük, rengi biraz daha koyu renkte veya siyaha yakın olabilir. Boyun plakasının eni boyundan uzundur. Kanatlar üzerindeki çizgiler belirsizdir. Yumurta ve larvası da bir önceki türe çok benzer. Larva 25 mm boyundadır. Telkurtları ters çevrildiklerinde sıçrayarak ters dönerler ve bu sırada “çıt” diye ses çıkarırlar. Bu durum familyanın tipik özelliğidir. Telkurtları kışı toprağın 10-20 cm derinliğinde otların diplerinde ergin olarak geçirir. Erginler mayısta toprak yüzeyine çıkarlar ve çiçeklerin polen tozlarıyla beslenirler. Gece uçar ve ışığa gelirler. Ergin dişiler haziranda 5-20 adetlik gruplar halinde 100-300 adet yumurtayı humuslu ve kumsal toprakların 1-2 cm derinliğine ve bitki köklerine yakın yerlere koyarlar. Bütün gelişme dönemlerinde yüksek neme gereksinim duyarlar. Larvalar kuraklığa karşı çok duyarlı olup ilk dönemde humus ile, daha sonra canlı bitki köklerinde beslenirler. 3-5 yılda bir döl verirler 

böcek içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu Larval development of Agriotes obscurus under laboratory and semi-natural  conditions

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 

Larvalar yeni çıkan fidelerin köklerini kemirir, bitkiler ölür. Pamuk tarlalarında bozkurtlar ile birlikte olduğunda ekonomik zarara neden olabilir. En fazla zararı ikinci dönem larvaları yapar. Bugün Türkiye’nin tüm pamuk alanları için ekonomik bir zararlı değildir. 

KONUKÇULARI 

Pamuk ve patates başlıca konukçuları arasındadır. 

DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ 

Tespit edilen doğal düşmanı bulunmamaktadır. 

MÜCADELESİ 

Kültürel Önlemler 

– Ekimden önce toprağın iyice işlenmesi gerekir. – Topraktaki humus oranını düşük tutularak larvaların gelişmesi önlenebilir. 

Kimyasal Mücadele 

İlaçlama zamanı 

Metre karede ortalama 5 adet larva saptandığında tohum ilaçlaması önerilir. 

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları 

Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 

Kullanılacak alet ve makineler 

Tohum ilaçlaması için ilaçlama varili, yüzey ilaçlaması için hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır. 

İlaçlama tekniği 

Tohum ilaçlaması için, önerilen ilaç dozu göz önüne alınarak, çiğit miktarına göre kullanılacak ilaç miktarı tartılır. Tartılan ilaç miktarı önceden ıslatılmış çiğite tamamen emdirilebilecek kadar (100 kg çiğit için kullanılacak su miktarı 15 lt kadardır) su içerisinde karıştırılır. Bu ilaçlı su ilaçlama varili içerisinde tamamen homojen olacak şekilde tüm çiğite karıştırılır.



İlaç Önerileri