Zararlılar

SUSAMDA PAMUK YAPRAK BİTİ (Aphis gossypii Glov.)

TANIMI VE YAŞAYIŞI 

Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii Glov.) 1-2 mm büyüklükte, açık sarı yeşil, pembemsi kırmızı ve siyah olmak üzere çeşitli renklerde görülebilir. Vücutta abdomenin sonuna doğru iki yanda bir çift mum borucuğu (kornikulus) bulunur. Zararlıya halk arasında “Püseron, Ballık, Zenk” gibi adlar verilir. Kanatlı ve kanatsız formları vardır. Kanatlı vivipar dişi, 1.2–1.9 mm boyda, baş ve toraks siyah, abdomen açık veya koyu yeşil ve iki yanda koyu renkli lekeler bulunur. Gözler siyaha yakın koyu kırmızıdır. Antenler siyahtır. Mum borucuğu siyah renklidir. Bacaklar koyu kahverengi veya kahverengimsi sarıdır. Kanatsız vivipar dişi 1.2–2.0 mm boyda, baş, soluk sarımsı yeşil, koyu yeşil veya siyah renklidir. Vücut soluk, sarımsı yeşil, grimsi yeşil veya koyu yeşilden siyaha kadar değişen renklerdedir. Antenler açık sarı renkli ve vücut uzunluğunun yarısı kadardır. Mum borucuğu siyah renklidir. Bacaklar sarıdan yeşile kadar değişen renktedir.  Eşeyli ve eşeysiz çoğalabilen zararlı, ülkemiz pamuk alanlarında eşeysiz olarak üremektedir. Zararlı 4 nimf dönemi geçirerek, pamuk sezonunda bir dölünü 4–7 günde tamamlamaktadır. Genellikle nemli ve serin havadan hoşlanan yaprakbitinin popülâsyonu düşük nem ve hava sıcaklığının artışı ile ani düşüşler gösterir ve hatta yok olur. Temel gelişme dönemindeki ilk bulaşmalarda tepe sürgünlerinde, sonraki dönemlerde ise yaprak altlarında koloni halinde yaşarlar. 


ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 

Zararı, genç pamuk fidelerinin tepe tomurcuklarında ve yapraklarda bitki özsuyunun emilmesi sonucu meydana gelir. Zarar görmüş genç fide ve yapraklarda renk değişir ve kıvrılır, bitki gelişimi yavaşlar. Ağır bulaşmalarda salgıladıkları yapışkan ve tatlı madde ile fumajin oluşmasına ortam sağlar. Oluşan fumajin de fotosentezi önlediği için daha çok zararlı olur. Genç fidelerde veya ileri devrelerde bitki üzerinde veya çevresinde karıncanın görülmesi orada yaprakbitinin bulunabileceğini gösterir. Dengesiz sulama ve bilhassa aşırı azotlu gübre kullanımı halinde bitkide gevşek bünyeli bir yapı oluşacağı için zararlının yoğunluğu artar. Temel gelişme döneminde hava sıcaklığının yükselişi ile yoğunluğu azalır. Tüm pamuk alanlarında görülmektedir. 

KONUKÇULARI 

Polifag bir zararlıdır. Pamuk, tütün, çeltik, hububat, patlıcan, bamya, biber, kabak, hıyar, fasulye, karpuz, kavun, patates gibi kültür bitkilerinin yanı sıra darı, ak kazayağı, köpek üzümü, horozibiği ve kamış gibi bazı yabancı otlar konukçularıdır. 

DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ 

Predatörleri: Coccinella semptempunctata L. (Col.: Coccinellidae) Coccinella undecimpunctata L. (Col.: Coccinellidae) Adonia variegata (Goeze) (Col.: Coccinellidae) Adolia bipunctata L. (Col.: Coccinellidae) Scymnus interruptus (Gz.) (Col.: Coccinellidae) S. apetzi (Mulsant) (Col.: Coccinellidae) S. rubromaculatus Goeze (Col.: Coccinellidae) S. levaillanti (Mulsant) (Col.: Coccinellidae) S. pallipediformis Günther (Col.: Coccinellidae) S. apetzoides Copra (Col.: Coccinellidae) Exochomus nigromaculatus (Gz.) (Col.: Coccinellidae) E. flavipes M. (Col.: Coccinellidae) Hyperaspis quadrimaculatus Red. (Col.: Coccinellidae) Propylaea quattuordecimpunctata L.(Col.: Coccinellidae) Thea vigintipunctata L. (Col.: Coccinellidae) Chrysoperla carnea (Steph.) (Neur.: Chrysopidae) Deraeocoris spp. (Hem.: Miridae) Nabis spp. (Hem.: Nabidae) Orius spp. (Hem.:Anthocoridae) Metasyrphus corollae (Fabr.) (Dip.: Syrphidae) Aphidioletes aphidimyza Rondoni (Dip.:Cecidomyiidae) Scaeva pyrastri (L.) (Dip.: Syrphidae) Lysiphlebus fabarum Marshall (Hym.: Aphidiidae) Zararlının popülâsyonuna, özellikle Coccinellid predatörlerinin etkili oldukları belirlenmiştir. Akdeniz Bölgesi’nde entomopatojen fungus olarak Fusarium subglutinosa zaman zaman önemli oranda etkili olmaktadır. 

MÜCADELESİ 

Kimyasal Mücadele 

Tarla kontrollerinde yaprakbiti ile birlikte faydalı böcekler yoğun ise ilaçlama ertelenmelidir. Daha sonraki günlerde yapılan sayımlarda yaprakbiti popülâsyonunda bir artış saptandığında ilaçlama önerilir. 

İlaçlama zamanı 

Fide döneminde seyreltmeden sonra %50 bulaşık fide, tarla döneminde ise 1 yaprakta ortalama 25 yaprakbiti saptandığında ilaçlı mücadele önerilir. 

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları 

Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 

Kullanılacak alet ve makineler 

İlaçlamada, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu), sırt atomizörü veya yaprak altı meme seti ihtiva eden hidrolik tarla pülverizatörü kullanılır. 

İlaçlama tekniği 

İlaçlamalar rüzgârsız bir havada ve sabahın erken saatlerde çiğ kalktıktan sonra yapılmalıdır.

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü

Bitki Adı

Etken madde  

Dozu

İlaçlama/Hasat arasındaki süre

PAMUK

100 g/l Afidopyropen

10 ml/da (Nimf-Ergin) 

35 gün

PAMUK

100 g/l Cyantraniliprole

75 ml/da  + 250 ml/da Codacide 

7 gün

PAMUK

%50 Sulfoxaflor

7,5 gr/da nimf-ergin 

14 gün

PAMUK

100 g/l Spirotetramat

75 ml/da nimf-ergin

3 gün

PAMUK

%50 Flonicamid

20 g/da (Ergin,nimf) 

21 gün

PAMUK

%20 Acetamiprid

10 g/da nimf,ergin

PAMUK

190 g/l Malathion

300 ml /da nimf ergin

PAMUK

200 g/l Acetamiprid

10 ml da (nimf, ergin)

PAMUK

%50 Pirimicarb

25 g/da Nimf-Ergin Dönemi 

7 gün

PAMUK

650 g/l Malathion

100 ml/da ergin nimf

7 gün

 



İlaç Önerileri