Yabancı Otlar

ÇITLIK (Akhindiba)-(Chondrilla juncea L.)

Familya: Asteraceae

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Bitki hoş olmayan kokuludur. Zehirli bir bitki olmakla beraber bazı kısımları içim tıbbi bitki olarak kullanılır.

Olgun Bitki: Bitkinin toprakaltı sürgünleri vardır. Bitki boyu: 30 ila 130 cm. Bitki yoğun ve beyaz renkli sütsü sıvılıdır (kökler). Gövde sert kıllı, dikenli ve üst kısımları geriye kıvrıktır. Yapraklar: Alt yapraklar rozet şeklindedir. Çiçekleri oluşturan gövdeler oluşmaya başlayınca bunlar kaybolur. Üst yapraklar dar, iki kez dişli ve orta damar üzeri sert tüylüdür. Çiçek durumu: Az sayıdaki sarı çiçek (1-3 adet) gövdeye yapışık gibi görünür. Pulsu gülcüğün (involukrum) dışı çok küçük ve oval braktelerden oluşmuştur. İçtekiler ise dar ve uzamıştır. Meyve: Akenler olgunlaştığında kahverengi renk alır ve meyvenin alt kısmı ince ve uzunlamasına omurgalıdır. Uç kısmı ise 5 tane dişlidir; meyvenin gagası beyaz renkli papuslardan (tüylerden) uzundur ve ortadadır. Tohumlar 8-9 mm dir.

Dağılımı: Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak istilacı tür olarak geniş bir alana yayılmıştır.

Genel Bilgiler: 1 metre büyüyebilen ince bir bitkidir. Çiçekler erseliktir. Gövde mavimsi yeşil renklidir. Genellikle zararlı ot olarak kabul edilir. Tabanda yapraklarla bir rozet oluşturur, daha sonra yoğun dallarla otsu bir çalılık meydana gelir. Dikdörtgen sarı çiçek dilleri ile küçük papatya gibi çiçekler görülür. Kapçık 1 cm uzunluğundadır. Sorguç beyaz renklidir. Hem tohum yoluyla hem de kökünden parçalar çıkartarak yayılır. Oldukça güçlü bir istilacıdır ve rekabet gücü yüksektir.

Çiçek zamanı: Temmuz-Eylül ayları.

Yükseklik: 200-1600 metre arası.

  • Mumlu, ikiyıllık veya çokyıllık, odunlaşmış tabanlı ve sert nahif yükselici dallanmış bitki. 

  • Filarilerin orta damarı üzerinde sertleşmiş tüyler yok. Gövde 40−100 cm, alt kısım genellikle kaba tüylü, sıklıkla geriye dönük tüylü. 

  • Yapraklar ± tüysüz; tabandakiler mızraksı ilâ eliptiğe kadar, düz veya dişli ilâ az teleksiye kadar, çabuk solan; gövde yaprakları daha küçük, üst taraftakiler genellikle uzun şeritsi. 

  • Filariler beyaz-kaba tüylü, orta damar üzerinde sert tüyler var ya da yok; orta damar tüysüz, yaşa göre kalınlaşmış; en içteki filariler zarsı kenarlı. 

  • Kapçıklar (meyveler) yaklaşık 3 mm, soluk sarımsı-kahverengi; gaga 4−5 mm, nahif, tabanda eklemsiz; sorguç yaklaşık 6 mm.

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

 

Bitki Adı

Aktif Madde

Dozu

HUBUBAT 

500 g/l 2,4-D asite eşdeğer dimethyl amin tuzu

150-200 ml / da Kardeşlenme dönemi,başlangıcında 160 ml / da,sonunda 200 ml / da uygulanır.Karadeniz bölgesinde erken dönemde 300 gl / da eşdeğer doz kullanılır

NARENCİYE               

607 g/l Glyphosate Isopropylamin Tuzu       

500 ml/da aktif büyüme döneminde

BUĞDAY 

%20 Metsulfuron-methyl

1 gr/da Buğdayın 2-3 yapraklı dönemi ile kın dönemi arasında

 



İlaç Önerileri