Familya: Onagraceae
Zararlılık Oranı:
Genç Bitki: Vegetatif (rizom ve vb.) olarak çoğalır; çimlenmeleri olağan dışıdır.
Olgun Bitki: Bitki boyu: 50 ila130 cm. Tüylü ve kıllı bir bitkidir. Dik büyür, sert gövdeli, genellikle dallanmış, yukarıya doğru yuvarlaklaşan ve tüylüdür. Az çok yüzeysel rizomları bulunur. Yapraklar: En azından altta bulunan yapraklar karşılıklı dizilimli, sapsız, tek tek tüylü ve salgı bezli tüylü veya kısmen tüysüzdür. Şekilleri dikdörtgensi, mızraksı, dişçikli ve yarı kavrayıcıdır. Çiçek durumu: Çiçekler mor-pembe, büyük (2 cm), uzun yumurtalıklı ve haç şeklinde 4 loblu uzun stigmalıdır. Meyve: İnce kısa tüylü kapsülleri ve uzun tüylü tohumları vardır. Olgunlaştıklarında pamuksu bir kitle ortaya çıkar.
Özellik: Sulama sistemlerinde sorun olurlar. Ballı bir bitkidir. Bitki tohumlarının tüylü olması nedeniyle pamuğa alternatif bir bitkidir. Bağ ve meyve bahçelerinde görülebilir.
Dağılımı: Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.
Genel Bilgiler: 30 cm ila 1.5 metre kadar büyür. Gövde genellikle dallı, yuvarlak; dik ve salgılı tüylerle kaplıdır. Taç düzenli, mor ve 2 ila 3 cm genişliğinde; uçları çentikli dört taç yapraklıdır. Çanak yaprak yeşil renkli, dört adet ve üzeri yoğun biçimde salgılı tüylerle kaplıdır. Sekiz ercik görülür. Çiçek kurulu gevşek bir salkımdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, sapsız ve yarı sarılıcıdır. Tepecik beyaz renkli ve dört lobludur. Çiçekler erseliktir. Birçok toprak türünde yetiştirilebilir. Güneşli bir konumda iyi drene edilmiş, nem tutucu toprağı tercih eder. Güçlü ve istilacı bir türdür. Arılar için iyi bir nektar kaynağıdır. Rizomları yoluyla yayılır. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.
Çiçek zamanı: Temmuz-Eylül ayları.
Yükseklik: 0-1600 metre arası.
Çiçek yaprağı rengi: maviden mora, pembeden kırmızıya
Yaprak tipi: yapraklar basittir (yani loblu veya lobsuz ancak yaprakçıklara ayrılmamış)
Yaprak aranjmanı: gövde boyunca düğüm başına iki yaprak vardır
Yaprak ayası kenarları: yaprak bıçağın kenarı dişlere sahiptir
Çiçek simetrisi: çiçek radyal olarak simetriktir
Sepals, petals veya tepals sayısı: çiçekte dört yaprak, sepal veya tepal var
Çanak yaprakların ve taç yaprakların şekli: hem yapraklar hem de sepals ayrıdır ve kaynaşmamıştır, yapraklar veya çanak yapraklar bir kap veya tüp şeklinde kaynaşmıştır.
Meyve türü: meyve kurudur ve olgunlaştığında açılır
Meyve uzunluğu: 50–80 mm
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri
Bitki Adı
|
Aktif
Madde
|
Dozu
|
TURUNÇGİLLER, BAĞ, FINDIK, ZEYTİN, KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRİLEMEYEN
ALANLAR
|
441 g/l
Glyphosate
|
300 ml/da
Aktif büyüme döneminde uygulanır.
|