Yabancı Otlar

KORU BOYNUZ OTU (Cerastium fontanum subsp. vulgare)

Familya: Caryophyllaceae

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Küçük ve kalıcılığı olmayan oval şekilli kotiledon yaprakları vardır. İlk yapraklar düz kenarlı ve elips şeklinden ovale kadar değişen şekillerdedir.

Olgun Bitki: Çok tüylü bir bitkidir. Sürünücü bir biçimde büyür, boğumlarında oluşan stolon ve köklerle yayılarak gelişir. Yapraklar: Alt yapraklar 2 dikey düzleme göre rozet şeklindedir. Yapraklar koyu yeşil, saplı ve orta damar kırmızı-kahverengi renklidir. Yapraklar karşılıklı, önce kısa bir yaprak saplı sonrasında sapsızdır. Yaprak kını tüylerle kaplı, oval ada elips şeklindedir. Yaprakları C. glomeratum`dan daha düzdür. Çiçek durumu: Beyaz, sıkı ve küçük çiçekler sıkı talkımlarda bulunurlar. Çanak yapraklar tüylüdür, taç yapraklar derin çentikli ve çanak yapraklardan uzundur. Meyve: Dik ve silindirik kapsülleri vardır.

Özellik: Nemli killi topraklar, mera alanları, tahıllar ve fidanlıklarda bulunurlar.

Genel Bilgiler: Tek ya da çok yıllık otlardır. Kazık kök ince, çok yıllık türler genellikle rizomludur. Gövde yükselici ila dik, basit ya da dallı ve silindiriktir. Yapraklar saplı ya da sapsız, yaprak ayası 1 ila 5 arası damarlı, tepesi sivri ya da küttür. Sıklıkla salgılı tüylüdürler. Çanak yaprak sayısı beştir. Taç yapraklar nadiren dört ya da beş adet ve beyaz renklidir. Kapsül dikdörtgensi ila silindiriktir. Tohumlar kapsül başına 15 ila 150 arası sayıda ve turuncu ila kahverengidir. Dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterirler ancak yoğunluk kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerindedir. Bazı kelebek larvalarının birincil besin kaynaklarıdır. Özellikle Cerastium tomentosum (yaz karı) popüler bir süs bitkisidir.

Çiçek yaprağı rengi: beyaz

Yaprak tipi: yapraklar basittir (yani loblu veya lobsuz ancak yaprakçıklara ayrılmamış)

Yaprak aranjmanı: gövde boyunca düğüm başına iki yaprak vardır

Yaprak ayası kenarları: yaprak bıçağın kenarı bütündür (dişleri veya lobları yoktur)

Çiçek simetrisi: çiçek radyal olarak simetriktir

Sepals, petals veya tepals sayısı: çiçekte beş yaprak, çanak yaprak veya tepal vardır

Çanak yaprakların ve taç yaprakların şekli: hem yapraklar hem de sepals ayrıdır ve kaynaşmamıştır

Meyve türü: meyve kurudur ve olgunlaştığında açılır

Meyve uzunluğu: 7,5–11 mm

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

Bitki Adı

Aktif Madde

Dozu

KANOLA 

375 g/l Metazachlor + 125 g/l Quinmerac

200 ml/da Ekim sonrası, Çıkış öncesi

HUBUBAT

400 g/l MCPA

Geniş yapraklı 200-250 ml/da Tek yıllık yabancı otlara 375 ml/da Kardeşlenmenin tamamlandığı fakat henüz sapa kalkmadığı dönemde uygulanır. Düşük dozlar erken devrede , yüksek dozlar geç devrede kullanılmalıdır

HUBUBAT

480 g/l 2,4-D asite eşdeğer Isooctylester

125 -166 ml/da dozunda hububatın kardeşlenme dönemi ile kamışa kalkma dönemleri arasında kullanılır.(Düşük dozlar erken , yüksek dozlar ise geç dönemde uygulanır)

 



İlaç Önerileri