Familya: Polygonaceae
Zararlılık Oranı:
Genç Bitki: Kotiledon yaprakları elips şeklinden ovale kadar değişen şekillerde, yuvarlak uçlu ve az çok saplıdır. Yapraklar, elips şeklinden ovale kadar değişen şekillerde ve düz kenarlıdır.
Olgun Bitki: Bitki boyu: 50 ila 100 cm. Gövde tüysüz yada ince kısa tüylüdür. Bitki dik olarak büyür, güçlü görünümlüdür ve yukarı doğru büyüyen dalları bulunur. Yapraklar: Alt yapraklar rozet halinde dizilmiş ve koyu yeşil renklidirler; sonradan oluşan yapraklar saplı ve yürek şeklinde, önce oval-yuvarlak daha sonra oval şekilli, oyuklu kenarlı (yılankavi), uçları küt yada keskindir. Yeni çıkan yapraklar, zarsı ve beyazımsı yaprak kınının (okrea) altından puro gibi iki kez kıvrılarak çıkar. Çiçek durumu: Çiçekleri yeşilimsi renklidir; çok çiçekli halkalar sıkıca biraraya gelmiş ve yalındırlar (yalnızca alttakilerden biri bir yaprağa sahiptir). Çiçek demetleri uzundur. Meyve: Meyve aken şeklinde, meyveyi oluşturan açıtların yüzeyi ağsı damarlanmış, oval-üç köşeli, sadece dışı tanecikli, tüm kenarları mızraksı dişlidir.
Özellik: Ekim nöbeti sistemlerinde yem bitkisi olarak değerlendirilir.
Dağılımı: Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Oldukça güçlü bir istilacıdır.
Genel Bilgiler: 130 cm büyüyebilir. Yapraklar geniş ve ovaldir, tabanları yüreksi, uçları yuvarlak ve alt yapraklar kırmızı gövdelidir. Yaprakların kenarları hafifçe dalgalı, üst yüzeyi tüysüz ve alt yüzeyi sivilceli olabilir. Yapraklar 40 cm uzayabilir. Gövde sert, genelde kırmızımsı ve çiçeklenme başlayana kadar dalsızdır. Gövde yaprakları almaşlı dizilişli ve darca yumurtamsı mızraksıdır. Çiçek kurulu büyük kümeler halindedir, küçük yeşilimsi çiçekler olgunlaştıkça kırmızıya döner. Tohumlar kırmızımsı kahverengidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.
Çiçek zamanı: Mayıs-Eylül ayları.
Yükseklik: 0-1200 metre arası.
Çiçek yaprağı rengi: beyaz
Yaprak tipi: yapraklar basittir (yani loblu veya lobsuz ancak yaprakçıklara ayrılmamış)
Yaprak aranjmanı: gövde boyunca düğüm başına bir yaprak vardır
Yaprak ayası kenarları: yaprak ayasının kenarı bütündür (dişleri veya lobları yoktur)
Çiçek simetrisi: çiçek radyal olarak simetriktir
Sepals, petals veya tepals sayısı: çiçekte beş yaprak, çanak yaprak veya tepal vardır
Çanak yaprakların ve taç yaprakların şekli: yapraklar veya çanak yapraklar bir kap veya tüp şeklinde kaynaşmıştır
Meyve türü: meyve kurudur ancak olgunlaştığında çatlamaz
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri
Bitki Adı
|
Aktif
Madde
|
Dozu
|
ELMA
|
200 g/l
Diquat dibromide
|
800 ml/da
Yabancı otların 2-6 yapraklı döneminde uygulanır.
|