Yabancı Otlar

LAZ YAVŞANI (Artemisia verlotiorum)

Familya: Asteraceae

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Küçük, kalıcı olmayan ve yuvarlak kotiledonları vardır. İlk yapraklar mızraksı, düz yada dişli kenarlıdır.

Olgun Bitki: 40 cm ila 1.4 m boyundadır ve bitkinin stolonları vardır. Kışın rozet şeklindedir. Yapraklar kokulu ve aromatikdir. Yapraklar: Gövdedeki yapraklar bölünmüş, teleksi, uca doğru daralan segmentli, ucu sivrilikle sonlanan ve çiçekli gövdenin üst kısmındakiler daralmış mızraksı şekildedir. Üst kısımlarının renkleri koyu yeşil, altı beyazımsı ve örümcek ağı gibi tüylüdür. Çiçek durumu: Büyük çiçekleri taşıyan gövdeleri çizgili, kırmızımsı ve yoğun yapraksıdır. Kapitulalar (çiçek başçığı) küçük ve pamuksu-kırmızımsı renktedir. Bunlar bir araya gelerek uzun ve yapraksı salkımları oluştururlar. Meyve: Yüzeyi tüysüz ve pappussuz (tüysüz) aken tipi meyveleri vardır.

Özellik: Nitratlı alanlar ve tarla/bahçe kenarları ile boş alanlarda bulunabilir. Aynı zamanda sebze alanları, fidanlıklar ve meyve bahçelerinde bulunabilirler.

Dağılımı: Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. Ülkemizin doğal türü olmayıp, ılıman bölgelerinde doğallaşmıştır. Güçlü bir istilacıdır ve rizomları ile yayılır.

Genel Bilgiler: 50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde yeşil renklidir. Yapraklar geniş, beyaz salgılı noktalı ve gri kaba tüylüdür. Taban ve alt gövde yaprakları kısa saplı, yaprak ayası yumurtamsı, 1 ila 2 derin teleksidir. Orta gövde yaprakları sapsız, yaprak ayası genişçe yumurtamsı, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve 3 ila 8 cm genişliğinde, tek derin teleksi, bölümler 3 ya da 4 çiftli, şeritsi mızraksıdır. Üst yapraklar 3 ila 5 lobludur. Dıştaki dişi çiçekler 3 ila 6 arası sayıdadır. Disk çiçekleri 8 ila 18 arası sayıdadır. Kırmızımsı ila kahverengi çiçek başlarına sahiptir. Kapçık ters yumurtamsı ila dikdörtgensidir.

Artemisia verlotiorum otsu bir bitkidir. Yavaş yavaş yoğun bir yığın oluşturabilen birçok rizom yayar. Gövde kırmızımsı ve hafif tüylüdür. Yapraklar gövde boyunca dönüşümlü olarak düzenlenmiştir. Dar dilimler halinde kesilirler. Üst tarafları tüysüzdür ve alt tarafları beyazımsıdır. Genç yapraklar ezildiğinde hoş, güçlü bir koku yayar. Çiçekler sarımsı veya kırmızımsı renktedir. Yayılmış veya az çok dik dallarda küçük kapitulumlar halinde toplanırlar.

Çiçek zamanı: Ağustos-Ekim ayları.

Yükseklik: 0-1000 metre arası.

Kotiledonlar: çok küçük boyuttadır, çabuk yaprak döker ve elips şeklinde yuvarlanır.

İlk yapraklar: İlk yapraklar basit ve alternatiftir. Lamina bütün, oval mızrak şeklinde, ilk yapraklar için bir yaprak sapında inceltilmiş, sonraki yapraklar için oldukça derin tırtıklı veya loblu ve uzun saplı. Alt taraf ince tüylü, gümüşi beyaz renklidir. 

Toprak altı sistemi: Ana kök bir kazık köktür ve rizomlar boyunca çok sayıda ince ikincil kök gelişir. Yoğun bir yeraltı ağı oluşturabilen birçok rizom.

Kök: Gövde sağlam, nervürlü, kırmızımsı, ince yünlü tüylerle kaplıdır. Silindirik ila çokgen kesitli, doludur.

Yaprak: Yapraklar alternatif, sapsız ve basittir. Taban, uzun esnek tüylerle donatılmış, kulakçıklı ve kanallı, yapraklı yaprak sapında inceltilmiştir. Akut tepe. Lamina, akut tepe noktası ile derin bir şekilde birçok tırtıklı, loblu veya bölünmüş segmente bölünmüştür. Üst yüzey koyu yeşil, neredeyse tüysüz. Alt yüz bol ve yünlü beyazımsı tüylerle kaplıdır. Medyan ve ikincil nervürler hafif saydamdır. Kenar boşluğu tamamı. Yapraklar kokulu.

Çiçeklenme: Çiçek salkımları, 2 ila 3 mm çapında, yayılmış veya dik dallar üzerinde kümeler halinde gruplanmış, bitkinin sonunda yapraklarla bir salkım oluşturan küçük sapsız tomentoz kapitulumdan oluşur.

Çiçek: Çiçekler kapitulumda, sarımsı veya kırmızımsı renktedir. Yünlü oval baktelerin tutulumu. Tablolu, azaltılmış, iki dişli taç ile dış dişi çiçek. 5 lobdan oluşan tüplü taç ile iç hermafrodit çiçekler.

Meyve: Meyve ovaldir, 1 mm uzunluğunda, tüysüz ve uzunlamasına çizgili.



İlaç Önerileri