(B. aclada B. byssoidea ve B. squamosa)
Tanımı ve Yaşayışı
Boyun çürüklüğü B. aclada , B. byssoidea ve B. squamosa dahil olmak üzere çeşitli Botrytis mantar türlerinin neden olduğu bir hastalıktır.
İlk belirtiler, çökük, pişmiş bir görünüm alan etkilenen boyun ölçeği dokusunun yumuşamasıdır.
Hastalık ilerledikçe doku grileşir ve gri bir küf de gelişebilir.
Etkilenen dokuda sonunda siyah sklerotlar belirir.
Belirtileri
Lezyonlar yaşlandıkça doku grileşir ve daha sonra pulların yüzeyinde yoğun, grimsi, pamuksu bir mantar büyümesi görülür. Bu büyüme, mantarı havada yaymaya yarayan gri-kahverengi toz halinde bir spor kütlesine yol açar. Daha sonra, kısa sürede siyahlaşan ve sertleşen (sklerotia) küçük, beyazımsı, çekirdek benzeri gövdeler ortaya çıkar. Bazı topraklarda ve ıskarta yığınlarında, sklerotia birkaç yıl hayatta kalabilir ve uygun nemli koşullarda filizlenerek sporların ekilmesinden sonra mahsul üretebilir. Sonunda, tüm ampul mumyalanabilir, ancak mantar hala aktiftir ve büyüyen ve depolanan ürünler için potansiyel bir tehlikedir.
Sporlar, genç bitkileri boyun çürüklüğü semptomları ortaya çıkmadan çok önce enfekte edebilir. Büyüme mevsiminin çoğu için yaprağın içinde boyuna doğru büyüyen mantar orada olabilir, ancak genellikle hiçbir semptom yoktur. Mantar ayrıca tohum kaynaklı olabilir.
Aktivite Dönemi
Boyun çürüğü belirtileri genellikle depoda görülür; ancak bazı boyunlar hasattan hemen önce yumuşayabilir ve çürüyebilir. Hastalığın mantarları toprakta birkaç yıl yaşayabilir. Belirtiler genellikle 15 -20°C (59-68°F) arasında değişen serin ve ıslak koşullarda ortaya çıkar.
Mücadelesinde
- Boyun çürümesi geçmişi olan durumlar için daha az duyarlı soğan türleri seçin
- Tüm soğanlar, itlaf yığınlarından uzakta ve hastalıklı mahsul kalıntılarının bulunmadığı arazilerde yetiştirilmelidir.
- Boyun çürümesinin sorun olduğu topraklarda en az iki yıl soğan ve ilgili bitkileri (arpacık soğanı, pırasa, sarımsak ve frenk soğanı) dikmekten kaçının.
- Bitki aralıkları, nemli koşullardan kaçınmaya yardımcı olmak ve yaprakların hızlı kurumasını sağlamak için cömert olmalıdır.
- Ya yığında ya da kaldırmadan hemen sonra yapay ısı ile düzgün kürleme şarttır.
- Soğan üretimi için takımlar kullanılıyorsa, mahsulde genellikle düzgün şekilde sertleşmeyen kalın boyun oluşumunu azaltmak için uygun şekilde depolanmaları gerekirdi.