Zararlılar

BİBER GAL SİNEĞİ (Asphondylia capparis Rübsaamen)

TANIMI VE YAŞAYIŞI 

Erginlerin başı siyah ve iridir. Başın üst kısmı gri kül rengidir. Antenleri gri kahverengi, 11 segmentli ve iplik şeklinde olup, uzunluğu vücudunun yaklaşık iki katıdır. Vücut yaklaşık 2 mm boyundadır. Larva krem renginde ve bacaksızdır. Yumurtalar gözle zor görülecek kadar küçük, 0.5 mm uzunlukta, beyaz renkte ve elips şeklindedir. Zararlı, gerek bitki üzerinde, gerekse yere düşen meyvelerde kışı larva veya pupa halinde geçirir. Kışın ılık geçtiği yıllarda zararlının larva, pupa ve ergin dönemlerini görmek mümkündür. Ancak, sıcaklığın düşük olması nedeniyle larva ve pupa dönemleri daha uzundur. İlkbaharda biber fideleri tarlaya dikildiğinde veya kışı tarlada geçirmiş olan bitkiler tomurcuklanmaya başladığında, dişiler yeni oluşmuş tomurcuklara yumurtalarını koymaya başlar. Yumurtaların açılma süresi, haziran-ağustos aylarında 2–5 gündür. Çiçek tomurcuklarından meyve oluşmaya başladığı dönemde yumurtadan çıkan larvalar meyve içini yiyerek beslenir. Biber gal sineği, ergin dönemi hariç diğer bütün dönemlerini biber meyvesi içinde geçirir. 

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 

Larvaların çiçek tomurcuklarında beslenmesi sonucunda tomurcukların çoğu dökülür. Dökülmeyen tomurcuklardan oluşan meyvelerde larvanın bulunduğu kısım şişkinleşir ve deforme meyveler meydana gelir. Renk açılmaları olur ve meyve şeklini kaybeder. Ürünün kalite ve kantite değeri düşer. Turfanda biber yetiştiriciliğinde önemli olabilmektedir. Hatay, Adana ve İçel illerinde görülmektedir. 

KONUKÇULARI 

Yalnız biberde zararlıdır. 

DOĞAL DÜŞMANLARI 

Parazitoitleri: Torymus asphandizhae Gahan. (Hym.: Torymidae) T. dauci Wolk (Hym.: Torymidae) T. socius Mayer (Hym.: Torymidae) 

MÜCADELESİ 

Kültürel Önlemler 

Tomurcuklanmış fideler kontrol edilmeden tarlaya dikilmemelidir. Tarlada yere dökülen enfekteli tomurcuklar ve meyveler toplanıp yok edilmelidir. Hasat döneminin sonunda tarlada biber bitkisi artıkları bırakılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele 

Zararlıya karşı kimyasal mücadelede yeşil aksam ilaçlaması uygulanır. 

İlaçlama zamanı 

Bitkide 100 tomurcuğun 5-8’i bulaşık bulunduğunda veya 2-3 larvaya rastlandığında mücadeleye başlanmalıdır.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları 

Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 

Kullanılacak alet ve makineler 

İlaçlamada, hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır.

İlaçlama tekniği 

Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılır.



İlaç Önerileri