Zararlılar

LAHANA GÖBEK KURDU (Hellula undalis F.)

TANIMI VE YAŞAYIŞI 

Ergin, grimsi-sarı, kahve renkli, ortalama 6–8 mm boyundadır. Kanat açıklığı 15– 21 mm’dir. Ön kanatların üzerinde açık kahve renkli lekeler bulunur. Arka kanat düz bej rengindedir. Yumurta inci tanesi gibi parlak beyazdır. Açılmaya yakın pembemsi bir renk alır. Yumurtadan yeni çıkan larva krem rengindedir. 4. ve 5. dönemde larvalar pembemsi krem rengini alır. Olgun larvanın uzunluğu 9–15 mm’dir. Başlangıçta açık sarı renkte olan pupanın boyu 7–9 mm’dir. Pupa rengi daha sonra koyulaşarak açık kahverengine döner Lahana göbekkurdu’nun mecburi bir kışlaması yoktur. Kış aylarında yumurta hariç zararlının her dönemine rastlamak mümkündür. Kış aylarında larva ve erginin aktiviteleri azalır. Pupadan çıkan erginler çiftleştikten sonra dişiler yumurtalarını genç lahana ve karnabahar bitkilerinde kök ile gövde arasına, bazen yapraklara tek tek veya kümeler halinde ortalama 153 adet yumurta bırakır. Ergin ömrü 1–10, yumurta gelişme süresi 1–3 gündür Yumurtadan yeni çıkan larva, bir süre yaprağın üst yüzeyinde beslendikten sonra, yaprağın etli dokusunda galeri açarak beslenir. Larva 5 dönem geçirir. Dışkılarını genellikle açtığı galerinin ağzında ve içinde salgıladığı ipliklerle bağlar ve böylece ağımsı bir görünüm meydana gelir. Bu durum zararlının varlığını gösteren tipik bir belirtidir. Larva gelişme süresi 9–13 gündür. Gelişmesini tamamlayan larva bitkiyi terk ederek bitkinin kök boğazı etrafında, toprağın 2–3 cm derinliğinde pupa olur. Pupa süresi 2–10 gün’dür. Bir dölü 17–31 günde tamamlanır. Akdeniz Bölgesi’nde yılda 5 döl vermektedir. 

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI 

Yumurtadan çıkan larva önce bulunduğu yerde, daha sonra gövde ve yaprak sapı içine girerek beslenir. Larva en önemli zararı bitkinin büyüme noktasında yapar. Bitki gelişemez yan dallar vererek çatallanır, baş bağlayamaz. Ancak küçük, pazar değeri düşük lahanalar oluşur. Karnabahardaki zararı daha önemlidir. Bazen karnabahar bitkisi hiç baş bağlayamaz. Larvanın genç bitkideki zararı daha fazladır. Özellikle fideliklerde beslenme sonucu genç bitkiler 3–4 yapraklı dönemde kuruyarak ölür. Genellikle zarar görmüş bitkide cüceleşme, zayıflama ve gelişme geriliği sağlıklı bir bitki ile kıyaslanınca hemen fark edilebilir. Zararlı, lahana ve karnabahar ekilişi yapılan illerde görülür. 

KONUKÇULARI 

Zararlının en önemli konukçuları lahana, karnabahar, kırmızılâhana ve turptur. 

DOĞAL DÜŞMANLARI 

Bilinen parazitotleri Tetrastichus sp. (Hym.: Eulophidae) ve Nemorilla nacubsa (Dip.: Tachinidae)’dır. 

MÜCADELESİ 

Kültürel Önlemler 

Tarladaki kurumuş, çürümüş, lahana, karnabahar gibi Cruciferae bitkileri toplanıp yok edilmelidir. 

Kimyasal Mücadele 

İlaçlama zamanı 

Fidelik ve tarla kontrollerinde zarar görmüş bitki görülür görülmez ilaçlı mücadeleye başlanır. İlk ilaçlamadan 10 gün sonra 2. bir ilaçlama yapılmalıdır. 

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları 

Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 

Kullanılacak alet ve makineler 

İlaçlamada, hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır. 

İlaçlama tekniği 

Lahana gibi yaprağı kaygan bitkilerde ilacın iyi tutunması için ilaçlı suyun içine şeker veya hazır yapıştırıcı preparatlar ilave edilir. Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılır



İlaç Önerileri