Bilgi Bankası

BAKTERİYEL SOLGUNLUK VE PATATES KAHVERENGİ ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI

(Ralstonia solanacearum)

Tanımı biyolojisi

Ralstonia solanacearum Gram negatif, çubuk şeklinde, polar kamçılı aerobik bir bakteridir. Hastalık etmeni genellikle toprak kaynaklıdır. Köklerde veya gövdede bulunan yaralar ile stomalar yoluyla enfeksiyonu gerçekleştirmektedir. Sistemik olarak ksilem dokuları içinde ilerler ve solgunluğa neden olmaktadır. Patateste kahverengi çürüklük hastalığının yayılmasında latent enfeksiyonlar (belirti vermeden hastalık etmeninin yumruda bulunması) çok önemlidir. Etmenin yayılmasında yüzey suları (akarsu, sulama kanalı) önemli rol oynamaktadır. Bütün bunların yanı sıra köpek üzümü (Solanum nigrum) ve yaban yasemini (Solanum dulcamara) gibi yabancı otlar hastalığın bir mevsimden diğerine geçişinde ve yayılmasında etkin bir role sahiptir. Hastalık 24-35oC’de daha şiddetli seyretmekte ve kış aylarında ortalama sıcaklığın 10oC’nin altına düştüğü bölgelerde nadir görülmektedir.

Hastalık Belirtisi

✓  Hastalık etmeni bir bakteridir. Domates ve patates bitkisini kökleri yoluyla hastalandırır. Etkili bir mücadele yöntemi yoktur. Bu hastalıkla bulaşık olan tarlalarda domates ve patates tarımına 5 yıl süreyle izin verilmez.

✓  Domates ve patatesin yeşil aksamındaki (gövde ve yapraklar) ilk belirtiler, sıcak günlerde dalların uçlarındaki yapraklarda meydana gelen solgunluktur. Susuzluktan dolayı oluşan solgunluktan farkı gece serinliğinde solgunluğun kaybolmamasıdır. Hastalık geliştikçe kök boğazının hemen üzerindeki bölgede çizgi şeklinde kahverengileşme ve yapraklarda bronzlaşma görülür. Bu tür belirti gösteren bitkilerin gövdeleri boyuna kesildiğinde iletim demetlerinde kahverengi renk değişikliği görülür.

✓  Ayrıca bu tür belirti gösteren bitkilerin gövdeleri kesildiğinde veya kırıldığında beyaz, sümüksü bir akıntının çıktığı görülür.

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler

Domates, patates ve köpek üzümü gibi yabancı otlar, ayrıca Solanaceae familyasından diğer bitkiler. Mücadele Yöntemleri

Kimyasal olmayan mücadele 

✓  Sertifikalı fide ve tohumluk kullanılmalıdır.

✓   Hastalığın görüldüğü tarlalarda 5 yıl süreli nadas veya 3 yıl nadas daha sonra 2 yıl süreyle hububat ekimi yapılmalıdır.

✓  Sulama kanallarının kenarlarında yetişen köpek üzümü gibi yabancı otlar imha edilmelidir.

✓  Kullanılan tüm makine, alet ve depolama alanları uygun bir dezenfektan ile temizlenmelidir.

Kimyasal önlemler:  Etkin ve ekonomik bir Kimyasal Mücadele yöntemi yoktur.


İlaç Önerileri