Bilgi Bankası

PATATES SOLANACEAE FAMİLYASI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE STOLBUR

Hastalık Belirtisi

✓  Bu hastalığı oluşturan bir fitoplazmadır . Yaprak pireleri bu hastalığın taşıyıcısıdır. Tarla sarmaşığı ve küsküt yoluyla da bir bitkiden diğerine taşınabilir. Mekanik yolla ve temasla geçmez.

✓  Hastalığın başlangıç belirtileri, büyümekte olan genç sürgünlerde, yapraklarda küçülme, hafif morumsu renk alması, ileri aşamada tamamen dumura uğrama ve hafif yukarı doğru kıvrılma şeklindedir. Hastalığın ileri dönemlerinde çiçekte şekil bozuklukları görülür. Genel olarak çanak yapraklarda anormal büyüme, taç yapraklarda tamamen veya kısmen dumura uğrama, dişi ve erkek organlarda deformasyon ve kısırlaşma meydana gelir Çiçekteki bu belirtisi nedeniyle hastalık “domateste iri tomurcuk” olarak adlandırılır. Çiçeklenme periyodundan önce gerçekleşen erken enfeksiyonlarda, hiçbir çiçeğin oluşmadığı görülür. Böyle durumlarda meyve oluşmamaktadır. Geç enfeksiyonlarda ise inkübasyon periyodundan önce döllenmiş meyveler olum dönemine kadar gelebilir. Böyle meyvelerin bir kısmı tamamen sertleşmiş, odunlaşmıştır, meyve tatsız ve susuzdur.

✓  Belirtiler yaz aylarında çok kuvvetlidir. Sonbahar (Eylül-Ekim) aylarında daha hafiftir. Hastalık nedeniyle köklerde ölüm meydana gelmez.

✓  Hastalığın ülkemiz için ekonomik önemi büyüktür. Hastalık domateste %20-100 oranında verim düşüklüğüne neden olmaktadır.

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler

Patates, domates, biber, patlıcan, tütün, havuç, pırasa, soğan ve ayçiçeği gibi kültür bitkileri ile yabancı otlardan tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis), Şeytan elması (Datura spp.), küsküt türleri (Cuscuta spp.), Güzel avratotu (Atropa belladonna) en önemli konukçularıdır.

Mücadele Yöntemleri

Kimyasal olmayan mücadele 

✓  Ekim alanının çevresi yüksek ağaçlarla çevrilmemelidir.

✓  Yaprak pirelerinin yoğun olarak görüldüğü fundalık, orman kenarlarında ve yamaçlarda ekim yapılmamalıdır.

✓  Tarla içinde ve etrafındaki tarla sarmaşığı gibi yabancı otlar yok edilmelidir.

✓  Tarlada hastalıkla bulaşık olduğu tespit edilen bitkiler sökülerek imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Etkin bir Kimyasal Mücadelesi yoktur, ancak bu hastalığı taşıyan yaprak pireleriyle mücadele yapılmalıdır.


İlaç Önerileri