TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ergin, karasineklere benzer, ancak onlardan daha küçüktür. 6–7 mm büyüklükte gri renklidirler. Toraks üzerinde koyu renkte beş bant vardır. Kanatlar şeffaf ve lekesiz, bacaklar ve antenler siyahtır. Yumurta mat beyaz renkli, 1.5 mm boyunda muz şeklindedir. Üzerinde uzunlamasına 12 adet çizgi bulunur. Larva beyaz renkli ve bacaksızdır. Vücudun baş tarafı dar ve sona doğru genişleyen bir havuç şeklindedir. Olgun larva 6–8 mm’dir. Pupaları kırmızımsı, 6 mm uzunlukta ve fıçı tipindedir. Erginler iklim koşullarına göre mart ortalarından sonra ve nisan ayı başında görülmeye başlar. Ergin çıkışı kademeli olarak bir ay sürer. Çıkışı izleyen 10-20 gün içinde yumurtalarını genellikle soğan ile sakın birleştiği yere, yaprak koltuklarına, bazen yapraklara, yumru kabuğuna, topraktaki çatlaklara 10-20’lik gruplar halinde veya tek tek bırakır. Yumurtalar sıcaklık ve orantılı neme göre 3-6 gün içinde açılır. Çıkan larvalar soğan ve sakın birleştiği yerden girerek soğanın içine doğru ilerler. Larva süresi 15–20 gündür. Olgunlaşan larvalar soğan yakınındaki toprakta pupa olur. Pupa süresi 10–15 gündür. Zararlının Marmara Bölgesi’nde 3 döl verdiği saptanmıştır.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Larva bitki dokusunda beslenerek verdiği zarar yanında, taşıdığı çeşitli bakterilerle çürümelere sebep olur. Zarar özellikle genç soğanlarda daha fazladır. Zarara uğramış bitkide gelişme durur. Bitki sararır, sakla soğanın birleştiği yerden tutulunca, buradan kopar. Arpacık yetiştirmek amacı ile ekilen soğan tohumlarından çıkan arpacıklar sık olduğu için zarar daha fazla görülür. Arpacıkların tohumluk değeri kaybolur ve çürür. Marmara Bölgesinde kurak geçen yıllarda zarar önemli olmamakla beraber, üst üste yağışlı geçen birkaç yıldan sonra zarar artar. Ülkemizin bütün bölgelerinde yaygındır.
KONUKÇULARI
Soğan, sarımsak ve soğanlı çiçekler konukçularıdır.
DOĞAL DÜŞMANLARI
Ülkemizde tespit edilen bir doğal düşmanı bulunmamaktadır.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
― Zararı daha çok birinci döl yaptığından mümkün olduğunca geç ekim yapmalıdır. ― Sonbaharda tarla derin sürülmeli, çok bulaşık yerde çiftlik gübresi yerine kimyevi gübreler tercih edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
Ekimden önce toprak, ekim sırasında tohum ve erginlere karşı bitki ilaçlaması yapılır. Yapılan sürveyde 100 bitkide 2-3 soğan sineği görüldüğünde yeşil aksam ilaçlaması yapılır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır.
İlaçlama tekniği
Tohum ilaçlaması: Tohumluk soğan ve arpacık, miktarına göre bir teneke veya bidon içinde tavsiyede bulunan ilaçlardan biri ile hazırlanan ilaçlı suya çuvaldaki tohumlar 3-5 dakika daldırılarak ilaçlama yapılır. Hazırlanmış tarlada tohum ekilecek sıralar aynı ilaçla bolca ilaçlanıp dikim yapılır ve sıralar kapatılır. Yeşil aksam ilaçlamaları: Soğan yaprağı kaygan olduğu için ilaçlara yapıştırıcı olarak şeker veya hazır yapıştırıcı preparatlardan biri eklenmelidir. Erginlere karşı bitki ilaçlamaları uçuş periyodunun uzun ve kademeli oluşu; tarlaya sadece yumurtlama zamanında gelişleri nedeniyle diğer metotlarla birlikte ve 7-10 gün ara ile 2-3 kez uygulanmalıdır. Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır.