Bilgi Bankası

KIRMIZI ÖRÜMCEKLER/AKARLAR

Akdiken akarı (Tetranychus viennensis)

İki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae)

Avrupa kırmızı örümceği (Panonychus ulmi)

Kahverengi örümcek (Bryobia rubrioculus)

Yassı akar (Cenopalpus pulcher)

Tanımı ve Yaşayışı

Akarlar, çıplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlılardır. Vücutlarında değişik şekil ve büyüklükte kıllar, dikenler ve tüyler bulunur. Vücut renkleri sarı, kırmızı yeşilimsi, kahverengi , kiremit renginde olabilir. Dört çift ( 8 adet) bacakları bulunur. Yumurtadan çıktıktan sonra sırasıyla bir larva ve iki nimf dönemi geçirerek ergin olurlar. Yapraklardaki yoğunluğu haziran ayından itibaren artmaya başlar, temmuz-ağustos aylarında en yüksek seviyeye ulaşır, popülasyonları daha sonra giderek azalır. Mevsimin sıcak ve kuru olması Kırmızı örümcek popülasyonlarının hızlı bir şekilde artmasına, yağışlar ise popülasyonlarının azalmasına neden olur. Kırmızı örümcekler yüksek üreme gücüne sahip olup çok sayıda döl verir.

 Zarar Şekli

✓  Kırmızı örümcekler ağaçların yapraklarında, bitki özsuyunu emerek ve zehirli madde salgılayarak zarar yaparlar.

✓  Şiddetli zarar gören yapraklar kurşun veya gümüş rengini alırlar.

✓  Avrupa kırmızı örümceği ve Kahverengi örümcek, çiçeklerin çanak yaprak ve çiçek buketindeki taze yaprakları emerek sararmasına sebep olur. Böyle ağaçlar, yanmış gibi bir görünüm alırlar.

✓  Yassı akarlar ise tomurcuklara saldırarak zayıflatır ve meyve tutmayı önler

Zararlı Olduğu Bitkiler: Kiraz, elma, armut, ayva, şeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında zarar yaparlar.

Mücadele yöntemleri

Kimyasal olmayan mücadele yöntemleri

✓  Zararlı kışı yabancı otlarda geçirdiği için pamuk tarlaları çevresindeki yabancı otların temizlenmesi  ilk bulaşmaların geciktirilmesi yönünden etkili olabilir.

✓  Bitki su stresine sokulmamalı. Susuz kalan bitki zararlara daha duyarlı olur.

✓  Yüksek miktarda kullanılan Azotlu gübreler Akarların üremesini teşvik eder. Düşük azotlu gübreler tercih edilebilir

✓  Sağlıklı yetiştirilen bitkiler hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı olur.

Kimyasal mücadele

Kırmızı örümceklere karşı tek başına kış mücadelesi önerilmemektedir. Ancak diğer zararlılara karşı yapılan kış mücadelesi, kışı yumurta halinde geçiren Avrupa kırmızı örümceği ve Kahverengi örümceğe de etkili olmaktadır.

Akarlarda ilaçlama zamanını doğru bir şekilde belirleyebilmek için, bahçedeki kırmızı örümcek yoğunluğu ve doğal düşman popülasyonunun saptanması gerekir. Bu amaçla, bahçeyi temsil edecek şekilde seçilen 10 ağaçtan koparılan 100 yaprakta periyodik olarak sayım yapılmalıdır. Yapılan sayımlarda, yaprak başına 8–10 adetin üzerinde kırmızı örümcek bulunması ve doğal düşmanların etkinliğinin çok düşük olması durumunda ilaçlama yapılabilir.


 

 



İlaç Önerileri