Zararlılar

İNCİR MAYMUNCUĞU (Otiorhynchus meridionali)

Tanımı ve Yaşayışı

İncir maymuncuğu erginlerinin genel rengi siyahımsı kahverengi olup ön kanatlar üzerinde beyaz lekelenmeler vardır Dişiler oval yapıda ve 6-7 mm boyunda, erkekler ise ince uzun oval görünüşlü ve 7-8 mm’dir. yolojisi ve zararı  Kışı ergin dönemde ağaçların kök boğazı çevresinde toprak çatlakları arasında, taş ve yere dökülmüş yapraklar altında vb. yerlerde geçirirler. İlkbaharda mart ayı ortalarından itibaren faaliyete geçen erginler incir ağaçlarının gövdesinden tırmanarak yeni sürmekte olan gözlerle beslenirler. Bu beslenme mayıs ortalarına kadar devam eder. Zararlı yılda 1 döl verir.

Zarar Şekli

  • İncir maymuncuğu erginleri doğrudan incirin sürgün, yaprak ve özellikle de meyve gözlerinde beslenerek zararlı olmaktadır.
  • Esas zararını gözlerde yapan bu tür, popülasyon yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde ekonomik açıdan ciddi ürün kayıplarına neden olmaktadır.
  • En önemli konukçusu incir olup, ceviz, elma ve ayvada da zarar yapmaktadır.

Konukçuları

Bugüne dek sadece incirlerde ekonomik zarar yaptığı görülmüştür. Ancak bu türle ilgili yürütülen çalışmalarda incir ağaçları arasında bulunan birkaç adet ayva, elma ve ceviz ağacında da zarar yaptığı belirlenmiştir.

Mücadele Yöntemleri

Kimyasal Olmayan Mücadele

Kışlamaya çekilen erginler kışlaklarından toplanarak imha etmek amacıyla ağaçların kök çevresine geniş yassı taşlar konulabilir.

Mekanik Mücadele

Zararlı kışlamak ve barınmak amacıyla ağaçların altında kök boğazı çevresinde bulunan taşların altlarını tercih ettiği için buralara yassı geniş taşlar koyarak erginleri bunların altına çekmek ve sık sık yapılan kontrollerde buralarda toplanan böcekleri ezerek öldürmek populasyonu düşürmek açısından oldukça etkilidir.

 

 


İlaç Önerileri