Yabancı Otlar

KUM HAŞHAŞI (Papaver argemone L.)

Familya: Papaveraceae

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Şeritsi ve dar kotiledonlar bir nokta ile sonlanır ve kalıcı değildir. İlk çıkan 2 yaprak düz kenarlı, mızraksı ve tüysüzdür. Üçüncü ve dördüncü yapraklar 2 yada 3 dişlidir.

Olgun Bitki: Bitki boyu: 15 ila 40 cm. Sert tüylü gövdeli bitki dokunulduğunda pürüzlü yüzeylidir. Yapraklar: Alt yapraklar tabanda demet halinde rozetlerdedir. Sonra gelen yapraklar çok sivridir. Az sayıdaki gövde yaprağı sapsız ve tüylüdür. Çiçek durumu: Tek tek, küçük, açık kırmızı renkli ve gövdenin ucunda bulunan çiçekleri vardır. Taç yapraklar ayrı ve taban kısmında siyah benekleri vardır. Meyve: Uzun ve tüylü kapsül şeklindeki meyvelerdir.

Özellik: Bitki kırıldığında sütsü sıvı (lateks) akar. Çok yaygın bir bitki değildir ancak kışlık kültürlerde görülebilir.

Dağılımı: Bitki doğal olarak batı Asya’da yayılış gösterir.

Çiçek zamanı: Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.

Yükseklik: 700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Genel bilgi: Kısa ila orta, sert tüylü bitki. Lineer veya dikdörtgen, kıl uçlu bölümlerle pinnately-loblu bırakır. Çiçekler soluk kırmızı, 2 ila 6 cm, taçyapraklar üst üste binmez ve genellikle tabanda koyu bir leke bulunur. Anterler mavimsi. Kapsüller, birkaç dik kıl ile dikdörtgendir. En çok hafif kumlu, çakıllı ve kireçli topraklarda görülür. Loblu veya parçalanmış yapraklara ve gövdesinde sütlü özsuyuna sahiptir. Tomurcuklar genellikle sallanır ve tekli saplarda bulunur. Çiçekler, yumurtalığı çevreleyen çok sayıda stamen ile dört ila altı taçyaprağa sahiptir. Yapraklar açıldıkça iki çanak yaprak genellikle düşer. Yumurtalık, stigmaların oluşturduğu bir disk ile tepesinde küresel bir kapsül halinde gelişir. Kapsül rüzgarla sallandığında birçok küçük tohum diskin altındaki gözeneklerden kaçar.



İlaç Önerileri