Familya: Papaveraceae
Zararlılık Oranı:
Genç Bitki: Şeritsi, dar, bir nokta ile sonlanmış ve kalıcı olmayan kotiledon yaprakları vardır. İlk 2 yaprak şertisi biçimde, sonra gelen yapraklar bölümlüdür.
Olgun Bitki: Bitki boyu: 15 ila 60 cm. Sert tüylü gövdeli bitki dokunulduğunda pürüzlü yüzeylidir. Yapraklar: Alt yapraklar rozet şeklinde tabanda demetler halinde bulunr. Yapraklar çok sivri ve ince segmentlidir. Az sayıdaki gövde yaprağı sapsız ve tüylüdür. Çiçek durumu: Küçük ve tekli bulunan çiçekler, uzun tüylü sapın ucunda bulunurlar. Taç yapraklar 4 tane ve ayrı, açık morumsu-kırmızı ve tabanı siyah beneklidir. Parlak mavi renkli anterleri vardır. Meyve: Kapsül şeklindeki meyveler çoğunlukla yuvarlak veya oval şekillidir. Üzerleri sert kıllı ve uzunluğuna olukludur.
Özellik: Bitki kırıldığında sütsü sıvı (lateks) akar. Zehirlidir ve kışlık kültürlerde görülebilir.
Dağılımı: Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir.
Genel Bilgiler: 50 cm büyüyebilir. Bitki kıllarla kaplıdır. Gövde alt bölümde seyrek kıllı, yükselici dik ve dallıdır. Yapraklar 2 ila 3 teleksi, alt yaprakların bölümleri mızraksı üçgensi, üst yaprakların şeritsi mızraksıdır ve 10 cm uzayabilir. Tomurcuk küreseldir. Çiçek sapı ve çanak yapraklar kıllıdır. Taç yapraklar 1 ila 2 cm uzunluğunda, kırmızı ya da morumsu kırmızıdır. Tabanlarında koyu bir leke vardır. Başçıklar soluk mavi renklidir. Yumurtalık kıllıdır. 4 ila 8 arası tepecik görülür. Kapsül eliptik küresel, yoğun biçimde kıllı ve sapsızdır.
Çiçek zamanı: Nisan-Mayıs ayları.
Yükseklik: 0-1000 metre arası.
Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri
Bitki Adı
|
Aktif Madde
|
Dozu
|
BUĞDAY,
YULAF, ARPA, ÇAVDAR
|
75 DF
(İMAL) %75 Chlorsulfuron
|
1 g/da
Çıkış sonrası
|