TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ergin dişi kabuğu uzunca 2.5–3.5 mm, hafif virgül şeklinde kıvrık olup, öne doğru gittikçe daralır. Rengi kahverengi bazen soluk morumsudur. Erkek pupa kabuğunun iki yanı birbirine paralel ve düz olup 1.5 mm boyunda, açık kahve renklidir. Ergin dişinin vücudu beyazdır. Erkekler 1 çift kanatlıdır. Kışı yumurta halinde geçirir. Yumurtaların açılması 2 hafta sürer. Bir dişi ömrü boyunca 40–80 yumurta bırakır. Yılda 3–4 döl verir.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Bu kabuklubit, daha çok sık dikilmiş nemli ve yaşlı bahçelerde görülür. Yaprak altlarında, özellikle yaprak orta damarı etrafında fazlaca bulunur. Meyve, yaprak ve sürgünde zarar yapar. Ağır bulaşmalarda yapraklar sararır ve dökülür. Ağaçların zayıf kalmasına, meyve verim ve kalitesinin düşmesine yol açar.
KONUKÇULARI
Başta turunçgil olmak üzere antepfıstığı, zeytin ve bazı süs bitkileri konukçularıdır.
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Parazitoitleri: Aphytis proclia (Walk.) (Hym.: Aphelinidae) A. lepidosaphes Comp. (Hym.: Aphelinidae) Aspidiotiphagus citrinus Craw. (Hym.: Aphelinidae) Predatörleri: Chilocorus bipustulatus L. (Col.: Coccinellidae) Scymnus spp. (Col.: Coccinellidae) Lindorus lophantae (Blaisd) (Col.: Coccinellidae)
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
Zararlının mücadelesinde kültürel önlemler büyük önem taşır. Bahçeler tozlu yerlerde değilse; bakımlı, havadar ve iyi güneş görüyorsa kabuklubitin fazla zararı olmaz. Bu nedenle bu gibi hususlara dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Biyolojik Mücadele
Zararlının ekonomik zarar eşiğinin altında tutulmasını sağlayan en önemli parazitoiti A. lepidosaphes’dir. Parazitoit ve predatörlerin korunması açısından özellikle sonbaharda doğal dengeyi bozacak ilaçlamalar yapılmamalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
İlk aktif larvaların görülmesinden bir hafta sonra ve orta yoğunlukta (5–15 canlı kabuklubit/yaprak) veya yoğun (15’den fazla kabuklubit/yaprak) bulaşık bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır. Diğer zararlılara karşı (Aonidiella spp., Coccus spp., Ceroplastes spp.) yazlık beyaz yağlar kullanılmış ise, bu zararlıya karşı ayrıca ilaç atmaya gerek kalmaz. Buna rağmen ilaç atmak gerekirse, ilaçlamalar özellikle zararlının bulunduğu tozlu ağaçlara nokta ilaçlama şeklinde yapılmalıdır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan Bitki Koruma Ürünleri kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü, kullanılır.
İlaçlama tekniği
Ağaçların her tarafının, özellikle iç kısımlarının ve yaprak altlarının iyice ilaçlanmasına özen gösterilmelidir. İlaçlamadan önce bahçeler mutlaka sulanmış olmalı ve ilaçlama günün serin saatlerinde yapılmalıdır.
UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
İlaçlamadan 20 gün sonra yapılan sayımlarda; yaprak başına ortalama 5 adet canlı kabuklubit saptanan bahçelerde uygulamada başarı sağlanmıştır.