Yabancı Otlar

MELEZ HOROZ İBİĞİ (Amaranthus hybridus L.)

Familya: Amaranthaceae

Zararlılık Oranı: 

Genç Bitki: Kotiledon yapraklar elips şeklinde, uçları tokmak ucu gibi yuvarlak, az çok sapları vardır. Alt kısmı morumsu kırmızı renklidir. İlk yapraklar tek tek ve elipsten ovale değişen şekilde düz kenarlıdır.

Olgun Bitki: Bitki 1 metreye kadar büyüyebilir. Dik gövde iyi dallanmış, hemen hemen tüysüz ve boyuna kırmızımsı izler taşır. Yapraklar: Düz kenarlı yapraklar oval, prizmatik hemen hemen tüysüzdür. Yaprak ayası hafif girintili bir sivri uçla sonlanır. Çiçek durumu: Çiçek kümesi uzamış, başaksı ve genellikle dallanmıştır. Sivri uçlu brakteler sert ve dikensidir. Çiçek örtüsü 5 adet dikdörtgensi, şeritsi ve sivri uçlu parçadan oluşmuştur. Meyve: Meyveler olgunlaşmada açınımlı, uzun ve eğridir.

Dağılımı: Bitkinin Kuzey Amerikalı orijinli olduğu düşünülmektedir ancak Avrupa ve Avrasya’ya yayılmıştır. Günümüzde Güney Afrika, Meksika, ABD ve Hindistan’da sebze olarak yetiştirilmektedir. İstilacı bir türdür ancak rekabet yeteneği zayıftır ve kolaylıkla kontrol edilebilir.

Genel Bilgiler: 2 metreye kadar büyüyebilir. Kısa bir kazık köke sahiptir. Tüysüz ya da olgunlukta tüylü bir bitkidir. Gövdesi diktir ve yeşil ya da kırmızı renkli olabilir. Gövde çok dallı ya da az dallı olabilir. Yapraklar en çok 8 cm uzunluğunda ve en çok 6 cm genişliğindedir. Çiçek kurulu boyunca yaprak görülmez. Tohumlar kırmızımsı kahverengidir. Güneşli bölgeleri ve kolay su geçiren toprakları tercih eder. Bitkiye organik olmayan gübre kesinlikle verilmemelidir. Bakımı kolay bir bitkidir. Tek bir bitki yüz bin adet tohum üretebilir, bunlar yıllarca toprakta canlı kalabilir ve uygun koşullar altında hızla çimlenirler.

Amaranthus hybridus büyük, dik, yıllık bir bitkidir, 2-3 m`ye kadar ulaşır, kırmızımsı, sık sık baştan aşağı renklidir. Gövdeler uzunlamasına yivli veya çıkıntılıdır ve genellikle hafif tüylüdür. Yapraklar yivli bir yaprak sapı ile basit ve alternatiftir. Yumurtamsı veya eliptik-oval, kenar boyunca düz veya hafif dalgalı ve tüylü veya tüysüzdürler. Her yaprağın alt tarafı, yüksek pinnate damarlarına sahiptir. Yaprak sapları oldukça uzundur ve yaprakların bir şekilde aşağı doğru sarkmasına neden olur. Çiçek salkımları, küçük kırmızımsı çiçeklerle uzun sivri salkımlar veya basit sivri uçlardır. Sapın ucunda ve yaprakların koltuğunda taşınırlar. Çiçekleri çevreleyen doğrusal diş telleri nedeniyle tek tek sivri uçlar kıllı bir görünüme sahiptir. Aynı bitki üzerinde küçük erkek (staminat) ve dişi (pistil) çiçekler bulunur. Her çiçeğin beş pembe çanak yaprağı vardır ve yaprakları yoktur. Meyve, tohumu serbest bırakmak için ayrılan tek tohumlu mesane benzeri bir zardır (utricle). Bol miktarda üretilen küçük tohumlar düzleştirilmiş, koyu kahverengi veya siyah, dairesel ve parlaktır.

Çiçek zamanı: Temmuz-Eylül ayları.

Yükseklik: 0-400 metre arası.

Kotiledonlar: 5-8 x 1,5-2 mm, uzun ve ince yaprak sapları veya yaprak sapında çok inceltilmiş kotiledon tabanı.


İlk yapraklar: İlk çift gerçek yaprak +/- yumurtamsı, apeks kıvrık ve apikulat, taban kama şeklinde veya inceltilmiş. Onuncu yaprak aşamasında: yapraklar +/- yumurtamsı, apeks küt, hafif tüysüz ve aristatlı, taban inceltilmiş. Petioles uzun ve ince. Kıvrımlı soluk renkli tüylerle kaplı gövde.

Toprak altı sistemi: Kazık kök, kısa ve kalın.

Kök: Gövdeler genellikle kırmızımsı renkte, dik, ara sıra yükselen, dallı, çizgili, tüysüz ila orta derecede tüylü ve çok hücreli tüylerle.

Yaprak: Yapraklar mızraksı ila yumurtamsı veya eşkenar dörtgen, bıçaklar 3-19 (-30) cm uzunluğunda, 1,5-8 (-12) cm genişliğinde, tepe noktası akut ila küt, mukronatlı, taban kama şeklinde ila geniş kama şeklinde, kenar tüm; alt yüzey kenar ve damarlar boyunca tüysüz veya seyrek tüylü; yanal damarlar genellikle pembe veya kırmızı olup bıçak kenarının içinde kıvrılır; yaprak sapı 0.5-15 cm uzunluğunda, üst yüzeyde yivli.

Çiçeklenme: Çiçekler sarımsı, yeşil, kırmızımsı veya mor koltuk altı ve uç sivri uçlarda, kimoz salkımlarından oluşur ve bunlar yukarı doğru giderek daha yakınlaşır, uç çiçek salkımına tek bir başaktan geniş, çok dallı salkımlara kadar, aşağı yukarı 45 x 25 cm boyutlarında değişir. nihai sivri uç nadiren sallanmaz; erkek ve dişi çiçekler sivri uçlar boyunca birbirine karışmıştır.

Çiçek: Çiçekler sarımsı yeşil, kırmızımsı veya mor. Her çiçeğin altında çiçekten daha uzun olan bir bract vardır. Tepals oldukça kağıtsı, tepede ince bir noktaya doğru sivriliyor. Erkek çiçekler: Yaklaşık 2 mm uzunluğunda çiçekler, yaklaşık 1-1,5 mm uzunluğunda tepals. Anterler yaklaşık 0,8 mm uzunluğundadır. Dişi çiçekler: Çiçekler yaklaşık 2 mm uzunluğundadır. Yumurtalık, stiller ve stigma yaklaşık 2 mm uzunluğundadır. Yumurtalık yanal olarak sıkıştırılmış, `ekvator` bir çizgi ile işaretlenmiştir. Stigmalar üç, bezeli tüylerle kaplı.

Meyve: 1,5-2,5 mm, tepals`den daha kısa, proksimalde pürüzsüz, kapak verrükoz veya buruşuk, ayrılma düzenli olarak nadiren bazı muhtemelen hibrit formlarda, düzensiz şekilde ayrılıyor veya görünmüyor.

Tohum: Tohumlar siyah ila koyu kırmızımsı kahverengi, merceksi ila merceksi küremsi, 1-1,3 mm, pürüzsüz, parlak, kenar çevresinde hafifçe ağsı. Embriyo U-şeklinde, testanın hemen içinde ve endospermi çevreleyen veya içine alan.

Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

Bitki Adı

Aktif Madde

Dozu

MISIR 

%75 Halosulfuron-methyl   

4 g/da Çıkış sonrası, yabancı otlar 2-3 yapraklı dönemde iken tek uygulama

TURUNÇGİLLER 

150 g/l Penoxsulam + 75 g/l Florasulam

10 ml/da (Çıkış öncesi)

MISIR 

240 g/l Nicosulfuron

25 ml/da

TURUNÇGİLLER, BAĞ, FINDIK, ZEYTİN, KÜLTÜR BİTKİSİ YETİŞTİRİLEMEYEN ALANLAR

441 g/l Glyphosate Potasyum Tuzu

300 ml/da Aktif büyüme döneminde uygulanır

ŞEKERPANCARI 

50 g/l Foramsulfuron + 30 g/l Thiencarbazone-methyl

50+50 ml/da(7-10 gün ara ile iki uygulama) (Çıkış sonrası, şeker pancarının 2-4 yapraklı olduğu dönemde ve yabancı otların aktif büyümelerinin hızlı olduğu genç dönemlerinde(2-6 gerçek yaprak)) 100 ml/da (Çıkış sonrası, şeker pancarının 2-4 yapraklı olduğu dönemde ve yabancı otların aktif büyümelerinin hızlı olduğu genç dönemlerinde(2-6 gerçek yaprak))

TURUNÇGİLLER               

500 g/l İndaziflam

10 ml/da çıkış öncesi

 



İlaç Önerileri